
Η Λιβύη ζητά «εξηγήσεις» μετά τις δηλώσεις Μπόρις Τζόνσον
Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Φάγεζ αλ Σάρατζ, απαίτησε «εξηγήσεις» από τον βρετανό πρέσβη Πίτερ Μίλετ, τον οποίο συνάντησε την Πέμπτη, αναφορικά με τη προχθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.
Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Φάγεζ αλ Σάρατζ, απαίτησε «εξηγήσεις» από τον βρετανό πρέσβη Πίτερ Μίλετ, τον οποίο συνάντησε την Πέμπτη, αναφορικά με τη προχθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.
Ο Τζόνσον δήλωσε την Τρίτη πως η Σύρτη της Λιβύης θα μπορούσε να μετατραπεί στο νέο Ντουμπάι, αν μόνο οι αρχές κατάφερναν να μαζέψουν τα πτώματα.
Οι Λίβυοι «έχουν ένα λαμπρό όραμα να μετατρέψουν τη Σύρτη, με τη βοήθεια του δήμου (…) στο νέο Ντουμπάι. Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να απομακρύνουν τα πτώματα και μετά θα πάμε», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Σάρατζ χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα σχόλια του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας. Σύμφωνα με την ανάρτηση, ο Μίλετ εξήγησε ότι ο Βρετανός υπουργός «αναφερόταν στους νεκρούς τζιχαντιστές της τρομοκρατικής οργάνωσης Ντάες (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), που σκότωσαν εκατοντάδες Λίβυους».
Η παράλληλη κυβέρνηση της Λιβύης, με έδρα στο ανατολικό τμήμα της χώρας επίσης καταδίκασε τις δηλώσεις Τζόνσον, χαρακτηρίζοντας αυτές «ανεύθυνες». Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου απαίτησε επίσημη συγγνώμη.
«Η επιτροπή απαιτεί διευκρινίσεις από την βρετανίδα πρωθυπουργό και μια συγγνώμη στο λιβυκό λαό», ανέφερε η ανακοίνωση.
Οι τοπικές λιβυκές δυνάμεις με τη στήριξη αεροπορικών βομβαρδισμών των ΗΠΑ πολέμησαν για περισσότερους από έξι μήνες πέρσι για να εκδιώξουν από τη Σύρτη τους τζιχαντιστές.
Η παράκτια πόλη των περίπου 80.000 κατοίκων υπέστη μεγάλες καταστροφές κατά την πολεμική εκστρατεία και καταβάλλονται προσπάθειες για την ανοικοδόμησή της.
in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Φαραντούρης: Το ΠΑΣΟΚ είναι ο μόνος σοβαρός πόλος για τη συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας: Δράση με Ολυμπιακός – ΑΕΚ και Ρεάλ – Χάποελ
- Πρωτομαγιά: Ο διπλός συμβολισμός της – Από τη γιορτή της φύσης στους εργατικούς αγώνες
- Πώς θα γλιτώσετε τους πλειστηριασμούς – Τα σημεία κλειδιά
- Η Μέριλ Στριπ, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο κι ένα «μυστικό»
- Ινφαντίνο: «Το Ιράν θα παίξει στο Μουντιάλ»

