Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπόρις Τζόνσον: Νέο Ντουμπάι θα γίνει η Σύρτη... αν μαζέψουν τα πτώματα

Μπόρις Τζόνσον: Νέο Ντουμπάι θα γίνει η Σύρτη… αν μαζέψουν τα πτώματα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Τρίτη πως η Σύρτη της Λιβύης θα μπορούσε να μετατραπεί στο νέο Ντουμπάι, αν οι αρχές κατάφερναν να μαζέψουν τα πτώματα...

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Τρίτη πως η Σύρτη της Λιβύης θα μπορούσε να μετατραπεί στο νέο Ντουμπάι, αν οι αρχές κατάφερναν να μαζέψουν τα πτώματα.

Ο Τζόνσον, ο οποίος έχει προσβάλει διάφορους συμμάχους του Λονδίνου εκστομίζοντας επιπόλαια σχόλια, υποστήριξε απευθυνόμενος σε μέλη του Συντηρητικού Κόμματος ότι η πόλη της Σύρτης μπορεί να γίνει προορισμός για τους βρετανούς επενδυτές και τους τουρίστες.

Οι Λίβυοι «έχουν ένα λαμπρό όραμα να μετατρέψουν τη Σύρτη, με τη βοήθεια του δήμου (…) στο νέο Ντουμπάι. Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να απομακρύνουν τα πτώματα και μετά θα πάμε», είπε.

Μέλη του κόμματος γέλασαν με το αστείο του Τζόνσον πριν το στέλεχος των Τόρις που προέδρευε σπεύσει να αλλάξει θέμα, λέγοντας «επόμενη ερώτηση».

Η Βρετανία και η Γαλλία διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών η οποία βοήθησε τους εξεγερμένους να ανατρέψουν και να σκοτώσουν τον Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Έκτοτε η κατάσταση στη χώρα παραμένει χαοτική και οι νεκροί είναι χιλιάδες.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη Σύρτη στις αρχές του 2015, μετατρέποντας την πόλη στη σημαντικότερη βάση της εκτός Μέσης Ανατολής και προσελκύοντας χιλιάδες ξένους μαχητές στην πόλη. Η Σύρτη αποσπάστηκε από τους τζιχαντιστές έπειτα από πολύμηνες μάχες με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στη Μιανμάρ αναγκάστηκε να διακόψει τον Τζόνσον πριν από λίγες ημέρες, όταν ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας πήγε να απαγγείλει δημόσια ένα απόσπασμα ποιήματος του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ που παρέπεμπε στην αποικιοκρατική εποχή, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον πιο γνωστό χώρο λατρείας των βουδιστών στη χώρα.

Η πολιτική σταδιοδρομία του Τζόνσον έχει σημαδευτεί από πολεμικές που προκάλεσαν δηλώσεις του και γενικότερα η αμφιλεγόμενη συμπεριφορά και προσωπικότητά του, που συγκινεί πολλούς βρετανούς ψηφοφόρους αλλά εξοργίζει τους επικριτές του.

Οι δηλώσεις του για τη Σύρτη επικρίθηκαν έντονα από την Έμιλι Θόρνμπερι, σκιώδη υπουργό Εξωτερικών των Εργατικών.
«Το να μιλάς για τους νεκρούς σαν να επρόκειτο για κάτι αστείο—ως εάν να επρόκειτο για μια ασήμαντη ενόχληση πριν οι βρετανοί επενδυτές μεταμορφώσουν την πόλη (της Σύρτης) σε παραθαλάσσιο θέρετρο—είναι απίστευτα χυδαίο, άκαρδο και σκληρό», δήλωσε η βουλεύτρια των Εργατικών.

«Αυτό το απίστευτα χυδαίο σχόλιο (…) είναι άλλη μια απόδειξη ότι ο Μπόρις (Τζόνσον) δεν είναι φτιαγμένος για αυτή τη θέση. Η (πρωθυπουργός Τερέζα) Μέι πρέπει να επαναφέρει την τάξη στην κυβέρνηση και να τον αποπέμψει», έκρινε από την πλευρά της η Τζο Σουίνσον, βουλεύτρια των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Ο Τζόνσον ανταπάντησε μέσω Twitter, καταγγέλλοντας πολιτικούς «χωρίς καμιά γνώση για τη Λιβύη» που «παίζουν πολιτικά παιγνίδια με την τρομερά επικίνδυνη κατάσταση στη Σύρτη».

«Η πραγματικότητα είναι ότι η απομάκρυνση των πτωμάτων των μαχητών του Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά) περιπλέκεται από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς», συνέχισε. «Η Μεγάλη Βρετανία διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην ανοικοδόμηση της Λιβύης, όπου πήγα δύο φορές φέτος», συμπλήρωσε σε άλλη ανάρτησή του ο Τζόνσον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Παρακολουθήστε μέσω live streaming στις 19:00 την αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για τον 3ο τελικό της Volley League Γυναικών

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024