Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΟΠΥΥ: Απόσυρση του νέου συστήματος επισκέψεων ζητούν οι γιατροί

ΕΟΠΥΥ: Απόσυρση του νέου συστήματος επισκέψεων ζητούν οι γιατροί

Την απόσυρση της εγκυκλίου που ορίζει το νέο σύστημα επισκέψεων, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από τη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, ζητούν από τον ΕΟΠΥΥ οι συμβεβλημένοι γιατροί. Σύμφωνα με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ «αρκετοί γιατροί βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να καταχωρήσουν επισκέψεις πέραν της 20ης και να μην τις αποζημιωθούν τελικά».

Την απόσυρση της εγκυκλίου που ορίζει το νέο σύστημα επισκέψεων, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από τη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, ζητούν από τον ΕΟΠΥΥ οι συμβεβλημένοι γιατροί. Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) «αρκετοί γιατροί βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να καταχωρήσουν επισκέψεις πέραν της 20ης και να μην τις αποζημιωθούν τελικά».

Για σύγχυση και δυσλειτουργία κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ).

Σύμφωνα με το νέο σύστημα επισκέψεων του ΕΟΠΥΥ ο μέσος ημερήσιος αριθμός επισκέψεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους γιατρούς, είναι 20 και ο χρόνος εξέτασης καθορίζεται στα 15 λεπτά. Ακόμη, προβλέπεται ότι ο μέγιστος εβδομαδιαίος αριθμός επισκέψεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους γιατρούς οι 100.

Από τις 2 Οκτωβρίου, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα e-ΔΑΠΥ το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου τους κατά το οποίο θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού.

«Η καταχώρηση ωραρίου διαθέσιμων ιατρικών επισκέψεων αποτελεί προϋπόθεση εκτέλεσης οποιασδήποτε επίσκεψης ή προγραμματισμού ραντεβού, εντός του υφιστάμενου μηνιαίου ορίου επισκέψεων. Το ημερήσιο ωράριο και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, καταγράφεται με την εκάστοτε ημερομηνία έναρξης ισχύος, που θα δηλωθεί», αναφέρει σε σχετική οδηγία ο ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, ήδη από τις πρώτες κιόλας ημέρες εφαρμογής του νέου συστήματος επισκέψεων, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αναφέρουν πλήθος προβλημάτων, όπως την αδυναμία καταχώρησης επισκέψεων πέραν της 20ης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αποζημίωσή τους.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ έχει ήδη στείλει εξώδικη διαμαρτυρία και επιμένει στην απόσυρση της εγκυκλίου ενώ επαναλαμβάνει ότι «με χρήση των ελαχίστων γνώσεων στατιστικής, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ημερήσιο μέγιστο όριο, αρκεί στις 5 εργάσιμες ημέρες ο αριθμός να μην ξεπερνά τους 100, οπότε ο ανώτατος μέσος όρος θα είναι 100/5=20 ημερησίως».

Και προειδοποιεί τον Οργανισμός ότι «εάν δεν αποσύρετε άμεσα την εγκύκλιο, με δική σας ευθύνη, θα είναι αδύνατη εφεξής η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μέσα από τη σύμβαση».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) ζητά επίσης την ανάκληση του νέου συστήματος επισκέψεων υπογραμμίζοντας ότι «η οδηγία είναι αντίθετη προς τους κανόνες ιατρικής δεοντολογίας, αφού θέτει χρονικούς περιορισμούς στην ιατρική πράξη, πράγμα που είναι αντίθετο σε οποιοδήποτε κανόνα και δεοντολογία».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024