Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ώρα μηδέν για τον ΕΔΟΕΑΠ

Ώρα μηδέν για τον ΕΔΟΕΑΠ

Ώρα μηδέν για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης των Δημοσιογράφων-ΕΔΟΕΑΠ. Η κυβέρνηση, αφού κατήργησε τον ασφαλιστικό πόρο αγγελιόσημο και οδήγησε το ταμείο σε ασφυξία, ετοιμάζεται δια του υπουργείου Εργασίας να νομοθετήσει νέες εργοδοτικές και εργατικές εισφορές, για να λύσει το πρόβλημα εσόδων του ταμείου, το οποίο η ίδια δημιούργησε. Ένταξη στο Ταμείο όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ προβλέπεται στο νομοσχέδιο. Ανεπαρκείς οι νέοι πόροι λένε οι συνδικαλιστές.

Ώρα μηδέν για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης των Δημοσιογράφων – ΕΔΟΕΑΠ. Η κυβέρνηση, αφού κατήργησε τον ασφαλιστικό πόρο αγγελιόσημο – από τις 15 Σεπτεμβρίου 2016 – και οδήγησε το ταμείο σε οικονομική ασφυξία, ετοιμάζεται δια του υπουργείου Εργασίας να νομοθετήσει νέες εργοδοτικές και εργατικές εισφορές, προκειμένου να λύσει το πρόβλημα εσόδων του ταμείου, το οποίο η ίδια δημιούργησε.

Το υπουργείου επέλεξε την λύση της μονομερούς νομοθέτησης, καθώς οι διαβουλεύσεις μεταξύ εργατικών και εργοδοτικών ενώσεων στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, δεν απέφεραν λύση κοινής αποδοχής, την οποία θα υιοθετούσε η κυβέρνηση.

Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη δημοσιοποίησε τα στοιχεία που έχουν περιέλθει εις γνώσιν της για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Στο ταμείο αναμένεται να ενταχθεί το σύνολο των εργαζόμενων στα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ από την πρώτη ημέρα εργασίας τους σε αυτά.

Οι εισφορές που θα καταβάλλονται υπέρ ΕΔΟΕΑΠ (επικούρηση, περίθαλψη, εφάπαξ) θα είναι 8% των εργαζόμενων και 6% των εργοδοτών.

Ταυτοχρόνως, όλες οι επιχειρήσεις ΜΜΕ θα καταβάλουν το 2% του τζίρου τους ως εισφορά υπέρ του ταμείου. Σημειώνεται ότι αρχικώς οι εργοδοτικές ενώσεις είχαν προτείνει ποσοστό 4% του τζίρου, αλλά ανέκρουσαν πρύμναν.

Πάντως εκπρόσωποι των εργαζομένων διατυπώνουν επιφυλάξεις κατά πόσο τα έσοδα αυτά σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση των ασφαλισμένων στον Οργανισμό, θα επαρκούν για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΔΟΕΑΠ τις επόμενες δεκαετίες.

Σημειώνεται ότι παλαιότερες αναλογιστικές μελέτες προσδιόριζαν το ύψος του νέου ασφαλιστικού πόρου στο 8%, προκειμένου ο Οργανισμός να είναι οικονομικά βιώσιμος.

Ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ κ. Ν.Καρούτζος χαρακτήρισε «άθλο» την διατήρηση της λειτουργίας του Οργανισμού μέχρι σήμερα, μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου και υπογράμμισε ότι πλέον τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί.

«Προτιμώ μια κακή λύση, από τη μη λύση», είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια άλλης καθυστέρησης.

Σημείωσε ότι θα παραμείνει το νομικό καθεστώς του ταμείου ως ΝΠΙΔ, αλλά δεν προσδιόρισε τον αριθμό των επιπλέον ασφαλισμένων που θα εισέλθουν στον ΕΔΟΕΑΠ. Σήμερα άμεσα και έμμεσα μέλη φθάνουν περίπου τις 17.000 ασφαλισμένους.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ταμείου κ. Κ.Ντελέζος πήρε αποστάσεις από την κυοφορούμενη λύση, σημειώνοντας ότι πρόκειται να λειτουργήσει καλύπτοντας τις ανάγκες του Οργανισμού και θα οδηγήσει σε «έναν αργό θάνατο για το ταμείο».

Κώστας Παπαδής

in.gr

Sports in

Οι δύο παίκτες της Premier League που κατηγορούνται για βιασμό αποβλήθηκαν από την ομάδα τους

Οι δύο ποδοσφαιριστές που συνελήφθησαν για βιασμό, αποβλήθηκαν από την ομάδα που αγωνίζονται.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024