Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λας Βέγκας: Νέα ανακοίνωση ISIS για σύνδεση του δράστη με την οργάνωση

Λας Βέγκας: Νέα ανακοίνωση ISIS για σύνδεση του δράστη με την οργάνωση

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για το μακελειό στο Λας Βέγκας, τη στιγμή που δεν έχει εξακριβωθεί εάν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Δεν διαπιστώνεται σύνδεση του δράστη, που σκόρπισε τον τρόμο στο Λας Βέγκας και αργότερα αυτοκτόνησε, με την ISIS διαμηνύουν από το FBI μετά τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την ένοπλη αιματηρή επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 59 ανθρώπους αφήνοντας πίσω της 527 τραυματίες.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για το μακελειό στο Λας Βέγκας, τη στιγμή που δεν έχει εξακριβωθεί εάν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Δεν διαπιστώνεται σύνδεση του δράστη, που σκόρπισε τον τρόμο στο Λας Βέγκας και αργότερα αυτοκτόνησε, με την ISIS διαμηνύουν από το FBI μετά τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την ένοπλη αιματηρή επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 59 ανθρώπους αφήνοντας πίσω της 527 τραυματίες.

Σε νέα της ανακοίνωση, στο Ίδρυμα Μέσων Ενημέρωσης Nashir, η οργάνωση αναφέρει ότι ο δράστης του Λας Βέγκας συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος. Υποστηρίζει ότι το όνομά του είναι Αμπού Αμπντούλ- Μπαρ αλ Αμρίκι (Abu Abdul-Barr al-Amriki).

Νωρίτερα η ISIS είχε αναρτήσει ανακοίνωση στην προπαγανδιστική σελίδα Amaq όπου έγραφε ότι ο δράστης «ήταν στρατιώτης της ISIS».

Σε δεύτερη ανακοίνωσή της, σημείωνε ότι ο ένοπλος ασπάστηκε το Ισλάμ πριν από μερικούς μήνες.

Ωστόσο οι αρχές είχαν εκφράσει την εκτίμηση ότι ο μακελάρης του Λας Βέγκας δεν συνδέεται με καμία οργάνωση. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο άνδρας συνδέεται με την ISIS» δηλώνει αξιωματούχος του FBI.

Σε δηλώσεις μπροστά σε δημοσιογράφους, ο σερίφης Τζόι Λομπάρντο απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι ο δράστης φέρεται να έδρασε μόνος του και πως δεν είχε απασχολήσει παλαιότερα τις αρχές.

Η σύντροφος του δράστη διαμένει προσωρινά στο εξωτερικό, όπως όμως ανέφερε ο σερίφης του Λας Βέγκας και η κοπέλα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών. Έχουν επικοινωνήσει μαζί της και αναμένεται να της ζητήσουν να επιστρέψει στην πολιτεία.

Εκτιμάται ότι ο δράστης έσπασε με σφυρί τα παράθυρα του ξενοδοχείου, όμως δεν έχει διευκρινιστεί εάν είχε αγοράσει εισιτήρια για τη συναυλία.

Tο BBC εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με τo εάν προκύπτει από όσα έχουν αναρτηθεί στο προπαγανδιστικό πρακτορείο της ISIS ότι ο δράστης ήταν μέλος της οργάνωσης.

«Είναι πρόωρο να τεθεί υπό συζήτηση το θέμα της οπλοκατοχής»

Στο μεταξύ αναμένεται να ανοίξει και πάλι το θέμα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, με τους Δημοκρατικούς να το θέτουν ξανά επί τάπητος.

Ο Λευκός Οίκος επισήμανε ότι είναι πρόωρο να τεθούν υπό συζήτηση οι πολιτικές σχετικά με τον έλεγχο των όπλων.

Να σημειωθεί ότι αυξήθηκαν οι τιμές των μετοχών σε εταιρείες πυροβόλων όπλων κατά 1 – 2% μετά τη σφαγή στο Λας Βέγκας.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Moody’s, Μαρκ Ζάντι, οι μετοχές σε εταιρέιες όπλων τείνουν να ανεβαίνουν έπειτα από τέτοια περιστατικά και υπό το φόβο νέων κανονισμών για τη χρήση όπλων.

Σύμφωνα με το δίκτυο NBC, o δράστης της αιματηρής επίθεσης στο Λας Βέγκας είναι ο 64χρονος Στίβεν Πάντοκ.

Όπως διαμηνύουν οι αρχές, ο Πάντοκ είναι κάτοικος της περιοχής και φέρεται να έδρασε μόνος του, πυροβολώντας αδιακρίτως από το δωμάτιο του στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου έως ότου έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών.

Ο σερίφης του Λας Βέγκας είχε προηγουμένως αναφέρει ότι ο Στίβεν Κρεγκ Πάντοκ διέμενε στο Μεσκίτ, μια μικρή πόλη με πληθυσμό 18.000 κατοίκους, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Λας Βέγκας στη Νεβάδα, στα σύνορα με την Αριζόνα.

Σύμφωνα με τον αδελφό του, ο οποίος μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Στίβεν Πάντοκ ήταν συνταξιούχος. Δεν βρισκόταν στο μικροσκόπιο της αστυνομίας της πόλης, ούτε των αρχών του Λας Βέγκας. Επρόκειτο για ένα «πρόσωπο σε απόγνωση, που ήθελε να προκαλέσει πολλά θύματα» είπε ο σερίφης του Λας Βέγκας, Τζόζεφ Λομπάρντο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ο Πάντοκ φαίνεται πως είχε καταφύγει στη δικαιοσύνη με την «υπόθεση να είχε διευθετηθεί από τη Δικαιοσύνη».

Ταυτοποίηση των πρώτων θυμάτων της επίθεσης

Ο 23χρονος Τζόρνταν Μακλίντουν από την Βρετανική Κολομβία του Καναδά βρίσκεται, σύμφωνα με το CBC News, ανάμεσα στους δεκάδες νεκρούς της επίθεσης.

Nωρίτερα ταυτοποιήθηκε και ο νοσοκόμος Σόνι Μέλτον από το Τενεσί ως θύμα της επίθεσης. Σε ανάρτησή της στο Facebook, η σύζυγός του δρ. Γκούλις Μέλτον έγραψε: «Έχασα την αληθινή μου αγάπη, τον ιππότη μου. Σας ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας, χρειάζομαι όμως λίγο χρόνο».

Μνήμες από το πολύνεκρο χτύπημα του 2015 στο Μπατακλάν της Γαλλίας ξύπνησαν πριν από λίγες ώρες. Η αιματηρή επίθεση σημειώθηκε και πάλι σε μέρος διασκέδασης σκορπίζοντας τον θάνατο σε δεκάδες νεκρούς.

«Το έθνος μας δεν μπορεί να διαλυθεί από το κακό» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος για το αιματηρό χτύπημα στο Λας Βέγκας που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 59 ανθρώπους. Ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος θα επισκεφτεί την Τετάρτη την πολιτεία, δήλωσε – μεταξύ άλλων – ότι παρόλο που «αισθανόμαστε θυμό για το αιματηρό περιστατικό, η αγάπη μας για τον συνάνθρωπο μάς καθορίζει».

Ο αμερικανός πρόεδρος με τη σύζυγό του τήρησαν ενός λεπτού σιγή, ενώ το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ «βυθίστηκε» στο σκοτάδι.

Τα συλλυπητήριά τους προς τον αμερικανό πρόεδρο για την ένοπλη επίθεση εξέφρασαν η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερίζα Μέι, και ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κυβερνήτης της Νεβάδα, Μπράιαν Σάντοβαλ, μιλώντας για το μακελειό έκανε λόγο για μια «καταστροφική κίνηση δειλίας».

Mιλώντας την περαμένη εβδομάδα στην Eπιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας, ο επικεφαλής του FBI Κρίστοφερ Ρέι ανακοίνωσε ότι ερευνώνται χίλιες υποθέσεις εωτερικής τρομοκρατίας.

Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Ούκου, Σάρα Σάντερς, ανέφερε ότι απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση ώστε να διεξαχθούν συμπεράσματα.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024