Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καταλονία: Σύσταση επιτροπής για τη χρήση βίας από την ισπανική αστυνομία

Καταλονία: Σύσταση επιτροπής για τη χρήση βίας από την ισπανική αστυνομία

Η Καταλονία θα συστήσει μια ειδική επιτροπή που θα διερευνήσει τις πληροφορίες για κατάχρηση εξουσίας από την ισπανική αστυνομία στη διάρκεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που διεξήχθη την Κυριακή μετά τον τραυματισμό περισσότερων από 800 ανθρώπων, δήλωσε ο ηγέτης της περιοχής Κάρλες Πουτζντεμόν. Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την Δευτέρα τους δρόμους της Βαρκελώνης και άλλων πόλεων της Καταλονίας για να καταδικάσουν την αστυνομική βία.

Η Καταλονία θα συστήσει μια ειδική επιτροπή που θα διερευνήσει τις πληροφορίες για κατάχρηση εξουσίας από την ισπανική αστυνομία στη διάρκεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που διεξήχθη την Κυριακή μετά τον τραυματισμό περισσότερων από 800 ανθρώπων, δήλωσε ο ηγέτης της περιοχής Κάρλες Πουτζντεμόν.

Χιλιάδες ισπανοί αστυνομικοί μεταφέρθηκαν με πλοία στην περιοχή για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία. Τη διεθνή καταδίκη προκάλεσαν οι σκηνές βίας που προκάλεσαν οι αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η διεξαγωγή του οποίου απαγορεύτηκε από το συνταγματικό δικαστήριο και η Μαδρίτη χαρακτηρίζει παράνομο και στο οποίο έλαβαν μέρος εκατομμύρια ψηφοφόροι, ήταν έγκυρο και δεσμευτικό και «πρέπει να το εφαρμόσουμε», είπε ο Πουζντεμόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Είπε ωστόσο πως δεν επιδιώκει μια «τραυματική» απόσχιση από την Ισπανία αλλά μια νέα συνεννόηση.

«Δεν θέλουμε μια τραυματική διάσπαση… Θέλουμε μια νέα συνεννόηση με το ισπανικό κράτος», είπε.

Ο καταλανός ηγέτης δήλωσε πως δεν είχε επαφή με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας και κάλεσε τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να δηλώσει αν τάσσεται υπέρ της μεσολάβησης σε συνομιλίες για το μέλλον της περιοχής, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσθεσε πως το οριστικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Διαδηλώσεις Καταλανών

Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την Δευτέρα τους δρόμους της Βαρκελώνης και άλλων πόλεων της Καταλονίας για να καταδικάσουν την αστυνομική βία και να φωνάξουν υπέρ του δημοψηφίσματος που διεξήχθη μία ημέρα πριν και το οποίο σηματοδότησε η βίαια καταστολή των ψηφοφόρων από την αστυνομία.

«Αυτό με τον Φράνκο (σ.σ τον δικτάτορα), ήταν ο κανόνας» ήταν το σύνθημα στα χείλη χιλιάδων διαδηλωτών, μεταξύ αυτών πολλοί φοιτητές, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία. Νωρίτερα το μεσημέρι, το πλήθος τραγουδούσε και χόρευε στην πλατεία της Καταλονίας, στα περίχωρα της λεωφόρου Ράμπλας.

Σημαίες του αυτονομιστικού κινήματος κυμάτιζαν μεταξύ των διαδηλωτών, που ζητούσαν με μια φωνή περισσότερη δημοκρατία.

Μία ημέρα πριν, αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών πραγματοποίησαν εφόδους σε δεκάδες εκλογικά τμήματα για να κατάσχουν κάλπες και εκλογικό υλικό και να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος. Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου επιτέθηκαν στους ψηφοφόρους με γκλομπ, ασπίδες και σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες. Οι σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν προκάλεσαν σοκ στην Ευρώπη.

«Είδα τον πατέρα μου να τον σηκώνουν στον αέρα και να τον σέρνουν στο έδαφος και την καθηγήτρια χορού μου να την γρονθοκοπούν και να τη χτυπούν στο κεφάλι. Μας απείλησαν ότι θα μας σπάσουν τα δάκτυλα… δεν μπορώ να ξεχάσω αυτές τις εικόνες, δεν θα μπορέσω ποτέ να τις ξεχάσω» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 19χρονη διαδηλώτρια, Πατρίθια Βεντούρα.

«Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που δεν στήριζαν την ανεξαρτησία αλλά διαδήλωσαν διότι ένιωσαν αγανάκτηση… πρόκειται για μια επίθεση στα δικαιώματά μας» είπε μια άλλη διαδηλώτρια, η 42χρονη Μπλάνκα.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν και η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου συμμετείχαν επίσης σε μια συγκέντρωση μαζί με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους προκειμένου να καταδικάσουν την αστυνομική βία.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις, μεταξύ άλλων στη Χερόνα και στη Λιέιδα.

Κανένα δημοψήφισμα δεν διεξήχθη στην Καταλονία, δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, σε δήλωση προς τον Τύπο λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης. Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν ήθελε να συμμετέχει σε αυτό το δημοψήφισμα πρόσθεσε ο Ραχόι, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από πλήθος στη Βαρκελώνη που παρακολουθούσε την ομιλία του σε γιγαντοοθόνη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Δευτέρα την ισπανική κυβέρνηση και τους καταλανούς αυτονομιστές «να περάσουν γρήγορα από την σύγκρουση στον διάλογο», απορρίπτοντας τη χρήση βίας «ως εργαλείο στην πολιτική».

«Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες να περάσουν γρήγορα από τη σύγκρουση στον διάλογο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε τις ισπανικές αρχές να ερευνήσουν λεπτομερώς και αμερόληπτα τις πράξεις βίας που συνδέονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και να διεξαγάγουν συνομιλίες για την επίλυση του ζητήματος της απόσχισης της περιοχής από την Ισπανία.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024