Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι Καταλανοί ψηφίζουν, πυρετός στην Ισπανία

Οι Καταλανοί ψηφίζουν, πυρετός στην Ισπανία

Τα εκλογικά κέντρα έχουν καταλάβει οι Καταλανοί ενώ ανάποδα γυρίζει η κλεψύδρα του χρόνου για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θέτει την Ισπανία μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη δεκαετία του 1970. Παρά την απαγόρευση της ισπανικής δικαιοσύνης και τις δηλώσεις της κυβέρνησης περί παράνομου δημοψηφίσματος, χιλιάδες Καταλανοί βγαίνουν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του «ναι».

Τα εκλογικά κέντρα έχουν καταλάβει οι Καταλανοί ενώ ανάποδα γυρίζει η κλεψύδρα του χρόνου για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θέτει την Ισπανία μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη δεκαετία του 1970. Παρά την απαγόρευση της ισπανικής δικαιοσύνης και τις δηλώσεις της κυβέρνησης περί παράνομου δημοψηφίσματος, χιλιάδες Καταλανοί βγαίνουν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του «ναι».

Οι εικόνες όμως δεν μοιάζουν πρωτόγνωρες. Από το 2008, οπότε και είχαν φανεί τα σημάδια της ύφεσης στην Ισπανία, το ποσοστό των αυτονομιστών σημείωνε άνοδο.

Τέσσερα χρόνια μετά, το 2012, ένα εκατομμύριο πολίτες διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη με σύνθημα «Καταλονία, το νέο κράτος της Ευρώπης», ενώ είχε ξεκινήσει να εφαρμόζεται η πολιτική λιτότητας από τον Μαριάνο Ραχόι.

Συμβολικής σημασίας δημοψήφισμα διοργάνωσε το 2014 η Καταλονία το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό. Το μήνυμα είχε σταλεί: Σχεδόν το 80% όσων ψήφισαν τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας της επαρχίας.

Έναν χρόνο μετά, οι περιφερειακές εκλογές παρουσιάζονται ως δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας. Το σύνολο των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας συγκεντρώνουν το 47.8% των ψήφων και για πρώτη φορά κερδίζουν την πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο.

Το καταλανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε, δύο μήνες αργότερα, απόφαση που προέβλεπε την έναρξη μιας διαδικασίας που στόχο είχε να καταλήξει στη δημιουργία «ενός ανεξάρτητου καταλανικού κράτους» το αργότερο το 2017.

Πέπλο αβεβαιότητας φαίνεται να σκεπάζει την επόμενη της Κυριακής, με την Ισπανία να βρίσκεται μπροστά σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι και τον Ραχόι να πατά το φρένο πριν το κυβερνητικό όχημα εισέλθει σε ανώμαλη πορεία.

Το κράτος της Καταλονίας καταργήθηκε επίσημα το 1714, οπότε και η περιοχή αποτέλεσε μέρος της Ισπανίας, όμως από το 1975, μετά τον θάνατο του Φράνκο, η Καταλονία αποτελεί μια από τις 17 αυτόνομες περιοχές του Βασιλείου της Ισπανίας, σύμφωνα με το σύνταγμα του 1978.

Η επόμενη ημέρα – To μέλλον στην ΕΕ

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Ισπανία, αφού η Καταλονία αντιστοιχεί στο 19% του ισπανικού ΑΕΠ, ανταγωνίζεται τη Μαδρίτη (18,9%) για τον τίτλο της πιο πλούσιας περιοχής της χώρας (Ισπανίας), και βρίσκεται τέταρτη στην κατάταξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (28.600 ευρώ έναντι 24.000 ευρώ που είναι ο μέσος όρος της χώρας), πίσω από τη Μαδρίτη, τη Χώρα των Βάσκων και τη Ναβάρα.

Διχογνωμία επικρατεί, πάντως, στο θέμα των οικονομικών επιπτώσεων που θα ισχύσουν για την Καταλονία την επομένη του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, το ΑΕΠ της Καταλονίας θα μειωθεί κατά 25% έως 30% εξερχόμενη από την ΕΕ, ενώ η ανεργία θα διπλασιασθεί.

Στοιχεία για την Καταλονία:

  • 16% του ισπανικού πληθυσμού ζει στην Καταλονία
  • 25.6% των ισπανικών εξαγωγών προέρχονται από την Καταλονία
  • 19% του ισπανικού ΑΕΠ προέρχεται από την Καταλονία
  • 20.7% των ξένων επενδύσεων στην Ισπανία πηγαίνει στην Καταλονία
  • 35.3% του ΑΕΠ της Καταλονίας αποτελεί χρέος



Ένα ακόμη ερωτηματικό ανακύπτει σχετικά με την πορεία της Καταλονίας στην ευρωπαϊκή γραμμή. Περιπλέκεται η κατάσταση μετά τις δηλώσεις του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που έχει διαμηνύσει ότι ως ανεξάρτητο κράτος η Καταλονία θα χρειαστεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ.

Από φοιτητές μέχρι ηλικιωμένοι φωνάζουν υπέρ της απόσχισης, ορισμένοι γιατί δεν αισθάνονται πλέον Ισπανοί και άλλοί γιατί πιστεύουν ότι θα ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο πιο κοντά στην ευημερία τους.

Οι επικεφαλής των αυτονομιστών διαβεβαίωσαν ότι την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, θα διατεθούν 2.315 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων τα 207 στη Βαρκελόνη.

Ωστόσο η εκλογική επιτροπή διαλύθηκε καθώς κινδύνευε να της επιβληθεί πρόστιμο και αποτελούνταν μόνο από αυτονομιστές, γεγονός που υπονόμευε την αξιοπιστία της.

Η ισπανική δικαιοσύνη ζήτησε από την αστυνομία να κλείσει τα μέρη που θα χρησιμοποιούνταν ως εκλογικά κέντρα, μεταξύ αυτών και σχολεία.

Οι δυνάμεις ασφαλείας, που έχουν κατασχέσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου εκατομμύρια ψηφοδέλτια, εξακολουθούν να αναζητούν τις χιλιάδες κάλπες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν για το δημοψήφισμα οι αυτονομιστές.

Σύμφωνα με καταλανούς αξιωματούχους, 14 κυβερνητικοί παράγοντες έχουν συλληφθεί, την ώρα που 150 ιστότοποι έχουν μπλοκαριστεί.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας έδωσε εντολή στην Google να διαγράψει την εφαρμογή που χρησιμοποιούν οι Καταλανοί υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας για να μεταδώσουν πληροφορίες σχετικά με το δημοψήφισμα της Κυριακής.

«Η Καταλονία θα διανύσει τα πρώτα βήματα ως κυρίαρχο έθνος. Φίλοι μου, η νίκη μας είναι δεδομένη, ας ντυθούμε την Κυριακή στα χρώματα του δημοψηφίσματος και ας βγούμε από τα σπίτια μας αποφασισμένοι να αλλάξουμε την ιστορία» δήλωσε ο καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουιγκντεμόντ.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024