Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οργισμένος Τραμπ προς Κούβα: Κάνατε άσχημα πράγματα

Οργισμένος Τραμπ προς Κούβα: Κάνατε άσχημα πράγματα

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταρτίσει πλέον επίσημο σχέδιο που προβλέπει την αποχώρηση του 60% του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα, διεμήνυσαν πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση Τραμπ. Την οργή του εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την υπόθεση των Αμερικανών διπλωματών που νόσησαν στην Κούβα. «Έκαναν κάποια άσχημα πράγματα (εκεί) στην Κούβα» σημείωσε. Βιαστική η απόφαση των ΗΠΑ, θα βλάψει τις διμερείς σχέσεις, δηλώνει η Κούβα.

Εντάσεις δημιουργούνται στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Κούβας, μετά την υπόθεση με τους 21 Αμερικανούς εργαζόμενους στην αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα που παραπονέθηκαν για συμπτώματα, όπως απώλεια ακοής, ημικρανίες και ναυτίες και σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρειάστηκε να υποβληθούν σε θεραπεία. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταρτίσει πλέον επίσημο σχέδιο που προβλέπει την αποχώρηση του 60% του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα, διεμήνυσαν πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση Τραμπ.

Την οργή του εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την υπόθεση των Αμερικανών διπλωματών που νόσησαν στην Κούβα. «Έκαναν κάποια άσχημα πράγματα (εκεί) στην Κούβα» σημείωσε ο Τραμπ.

Το ενδεχόμενο του κλεισίματος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κούβα «βρίσκεται υπό εξέταση», είχε δηλώσει πριν από δέκα – περίπου – ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση του σχεδίου, ο αμερικανός ΥΠΕΞ τονίζει ότι οι ΗΠΑ θα «διατηρήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Κούβα παρά τις άγνωστης φύσης επιθέσεις».

Το σχέδιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση προετοιμασίας του κι αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, προβλέπει την αποχώρηση όλου του μη απολύτως απαραίτητου προσωπικού και των οικογενειών των διπλωματών.

Δεν έχει γίνει σαφές αν η αποχώρηση θα είναι προαιρετική ή υποχρεωτική. Κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι ορισμένες από τις λεπτομέρειες του σχεδίου μένει να αποφασιστούν.

Κούβα: Βιαστική η απόφαση των ΗΠΑ – Θα βλάψει τις διμερείς σχέσεις

Η κυβέρνηση της Κούβας, από την πλευρά της, διαψεύδει την υπόθεση με τους αμερικανούς εργαζόμενους και διαμηνύει ότι θα διενεργήσει έρευνα για όσα καταγγέλλονται. Όπως έχει δηλώσει, η αδιαθεσία του προσωπικού οφείλεται σε ανεξήγητα άιτια.

Η απόφαση των ΗΠΑ να ανακαλέσουν «το 50% και πλέον» του προσωπικού τους από την πρεσβεία τους στην Αβάνα μετά τις μυστηριώδεις «επιθέσεις» εναντίον διπλωματών είναι «βιαστική» και «θα βλάψει τις σχέσεις» μεταξύ Ουάσιγκτον και Κούβας, απάντησε η κουβανική κυβέρνηση.

«Εκτιμάμε ότι η απόφαση που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, διαμέσου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι βιαστική και θα επιδράσει αρνητικά στις διμερείς σχέσεις» σχολίασε η Χοσεφίνα Βιδάλ, αρμόδια για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ στο υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, όπως μετέδωσε κουβανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Η Βιδάλ υπενθύμισε, ωστόσο, ότι «η βούληση της Κούβας είναι να συνεχιστεί η ενεργής συνεργασία μεταξύ των αρχών των δύο χωρών προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η υπόθεση».

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα «είναι πρωτεύουσας σημασίας το να μπορούμε να βασιζόμαστε στη συνεργασία και την εμπλοκή των αμερικανικών αρχών».

Η αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι «η κουβανική κυβέρνηση δεν φέρει καμία ευθύνη σε αυτήν την υπόθεση και σέβεται σχολαστικά τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τη Συνθήκη της Βιέννης που αφορά στην προστασία της ακεραιότητας των υπαλλήλων ξένων χωρών που είναι διαπιστευμένοι στη νήσο, χωρίς καμία εξαίρεση, όπως και των οικογενειών τους».

Οι προτάσεις για μείωση προσωπικού στην πρεσβεία της Κούβας τέθηκαν επί τάπητος μετά τη συνάντηση του αμερικανού ΥΠΕΞ με τον κουβανό ομόλογό του, στην Ουάσινγκτον όπου διεξήχθησαν οι διμερείς συνομιλίες.

Το Πεντάγωνο, ωστόσο, δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση περί κλεισίματος της πρεσβείας της Κούβας παρά τις δηλώσεις Τίλερσον την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις οποίες το συγκεκριμένο θέμα εξετάζεται.

Η απόφαση αυτή επί κυβερνήσεως Τραμπ μαρτυρά δυσαρέσκεια και αλλαγή γραμμής όσον αφορά στις σχέσεις ΗΠΑ – Κούβας. Αποτελεί κατά έναν τρόπο χτύπημα στην πρώην διακυβέρνηση Ομπάμα που έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την διπλωματική οδό όσον αφορά στην Κούβα.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα άνοιξε εκ νέου το 2015 υπό τη διοίκηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κι έπειτα από ένα διάστημα 50 ετών όπου οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν διακοπεί.

Να σημειωθεί ότι ο Τραμπ κατά την ομιλία του στα Ηνωμένα έθνη είχε χαρακτηρίσει διεφθαρμένη την κυβέρνηση της Κούβας χωρίς να φαίνεται ότι κινείται εντός διπλωματικού πλαισίου και ανεβάζοντας τους τόνους.

Μένει να δει κανείς εάν θα εφαρμοστεί ανάλογη πολιτική στην πρεσβεία της Κούβας στις ΗΠΑ όσον αφορά στη μείωση προσωπικού.

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024