Νέα απάντηση δίνει η ιρανική κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις Τραμπ από τα Ηνωμένα Έθνη για συμφωνία «ντροπής» όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ στο καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera δήλωσε συγκεκριμένα ότι θα εγκαταλείψει τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να αποχωρήσουν από αυτήν.

«Αν η Ουάσιγκτον αποφασίσει να αποχωρήσει από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, το Ιράν θα αποχωρήσει επίσης», δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, σύμφωνα με ανάρτηση του τηλεοπτικού δικτύου στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Οι αινιγματικές δηλώσεις του αμερικανού προέδρου για παραμονή ή μη των ΗΠΑ στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, προκάλεσαν δειθνή ανησυχία. Στην πρώτη της αντίδραση η ιρανική πλευρά διεμήνυσε σε έντονο ύφος ότι θα αντιδράσει με «αποφασιστικότητα» σε οποιαδήποτε παραβίαση της συνθήκης.

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί απέκλεισε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τη συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, σημειώνοντας ότι συζητήσεις με μια χώρα που «περιφρονεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις» θα αποτελούσαν «χάσιμο χρόνου».

«Θα είναι κρίμα αν η συμφωνία διαλυθεί από νέους αλήτες στη διεθνή πολιτική», επισήμανε αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, είχε δηλώσει στο Reuters ότι η Τεχεράνη είναι προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά σενάρια στην περίπτωση που ο Τραμπ αποφασίσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη.

Κλειστά, ωστόσο, κρατά τα χαρτιά του ο αμερικανός πρόεδρος μετά τον χαρακτηρισμό «όνειδος» που προσέδωσε στη συμφωνία για τα πυρηνικά.

Aναταράξεις αναμένεται να φέρει στο Κογκρέσο η πολιτική Τραμπ όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα. Με επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις και άλλα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου, ομάδα ανώτερων Γερουσιαστών του Δημοκρατικού κόμματος απίτησαν από την αμερικανική κυβέρνηση να χορηγήσει τις απαιτούμενες πληροφορίες που να αποδεικνύουν ότι το Ιράν δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου