Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Αιματολογική εξέταση διαγιγνώσκει ή αποκλείει το έμφραγμα στη στιγμή

Μια νέα εξέταση αίματος που ανέπτυξαν βρετανοί ερευνητές μπορεί να διαγνώσει αν ο ασθενης έχει υποστεί έμφραγμα ή όχι σε λιγότερο από 20 λεπτά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Circulation και επικαλείται το BBC.

Μια νέα εξέταση αίματος που ανέπτυξαν βρετανοί ερευνητές μπορεί να διαγνώσει αν ο ασθενης έχει υποστεί έμφραγμα ή όχι σε λιγότερο από 20 λεπτά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Circulation και επικαλείται το BBC.

Η νέα αιματολογική εξέταση, που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει την υπάρχουσα δοκιμασία τροπονίνης, δοκιμάστηκε επιτυχώς σε σχεδόν 2.000 ασθενείς που εισήχθησαν επειγόντως σε νοσοκομεία με υποψία εμφράγματος, επιβεβαιώνοντας την ανωτερότητά του συγκριτικά με την τροπονίνη.

Η εξέταση εστιάζει στα επίπεδα της πρωτεΐνης C που προσδένεται στη μυοσίνη, τα οποία αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερο βαθμό σε περίπτωση εμφράγματος, από ό,τι η πρωτεΐνη τροπονίνη. Έτσι, οι γιατροί μπορούν χάρη στο cMyC (Cardiac myosin-binding protein C) να αποκλείσουν ταχύτερα και με μεγαλύτερη βεβαιότητα την πιθανότητα εμφράγματος.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης εκδίδονται σε 15-30 λεπτά, ανάλογα με τον ασθενή, ενώ δεν χρειάζεται επανάληψη, όπως η τροπονίνη.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, που το σχεδίασαν, ελπίζουν το cMyC να είναι διαθέσιμο για ευρεία χρήση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας και σε άλλες χώρες την επόμενη πενταετία.

Μάλιστα, εκτιμούν ότι θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων μειώνοντας τις εισαγωγές στα νοσοκομεία ατόμων με δυσδιάκριτα συμπτώματα που σήμερα εισάγονται για περαιτέρω παρακολούθηση μέχρι να αποφανθούν οι γιατροί αν όντως έχουν υποστεί έμφραγμα ή όχι.

Να σημειωθει ότι, περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων που προσέρχονται σε τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου με πόνο στο στήθος και υποψία εμφράγματος, τελικά δεν έχουν υποστεί έμφραγμα.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024