Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παιδίατροι: Να είναι υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί των παιδιών

Παιδίατροι: Να είναι υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί των παιδιών

Υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για την εγγραφή του παιδιού στο σχολείο τάχθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε ότι αφορά την ιλαρά 350.000 παιδια είναι ανεμβολίαστα στην χώρα μας, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ανέλθει στα 196.

Υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για την εγγραφή του παιδιού στο σχολείο τάχθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε ότι αφορά την ιλαρά 350.000 παιδια είναι ανεμβολίαστα στην χώρα μας, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ανέλθει στα 196.

Μάλιστα επέρριψε ευθύνες σε όλους τους υπουργους Υγείας που δεν «πήραν το πολιτικό κόστος να βγάλουν μια απόφαση που να υποχρεώνει τους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά προτού τα εγγράψουν στο σχολείο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν τη δεκαετία του ’60.

Επίσης, προειδοποίησε ότι εκτος από τα κρούσματα ιλαράς θα υπάρξουν αυξημένα κρούσματα παρωτίτιδας και κοκκύτη επειδή ο ενήλικος πληθυσμός στην πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστος. Ήδη στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 6.000 κρούσματα παρωτίτιδας από την αρχή του χρόνου και το φαινόμενο είναι υπό στενή επιδημιολογική επιτήρηση.

Σε ότι αφορά την ιλαρά ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι 350.000 παιδια είναι ανεμβολίαστα στην Ελλάδα και μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει 100.000 εμβολιασμοί MMR.

Τόνισε ότι δεν πρέπει να θεωρούμε τη νόσο ακίνδυνη διότι κάνει επικίνδυνες επιπλοκές, είναι εξαιρετικά μεταδοτική ακόμα και πριν την εμφάνιση των χαρακτηριστικών εξανθημάτων. Από μελέτες έχει προκύψει ότι 1 στους τρεις νοσούντες θα παρουσιάσει κάποια επιπλοκή από το αναπνευστικό ή το γαστρεντερικό, εγκεφαλίτιδα και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο. Ιδιαίτερα για την περίπτωση που προκαλέσει εγκεφαλίτιδα, αυτή μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και δέκα χρόνια μετά τη νόσηση του ατόμου από ιλαρά.

Οι επιπλοκές είναι συνήθεις στα παιδιά κάτω των πέντε ετών και στους ενήλικες. Τα νεογνά και τα βρέφη έως 12 μηνών ενδέχεται να νοσήσουν τον πρώτο μήνα της ζωής τους, σε περίπτωση που η μητέρα δεν έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει η ίδια από ιλαρά.

Αναφορικά με τη θεωρία ότι ο μητρικός θηλασμός προστατευει από την ιλαρά ο κ. Κωνσταντόπουλος ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν ισχύει. «Το νεογνό προστατεύεται μόνο αν η μητέρα έχει εμβολιαστεί ή αν έχει η ίδια νοσήσει στο παρελθόν», τόνισε και πρόσθεσε ότι προσφατα νοσηλεύθηκε μητέρα και νεογνό 2 μηνών στο Νοσοκομειο «Αγ. Σοφία» με ιλαρά.

Να σημειωθεί ότι, για να είναι επαρκώς προστατευμένο το νεογνό πρέπει επίσης η μητέρα να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον δύο μήνες από την απαρχή της εγκυμοσύνης.

Σε ότι αφορά τις δόσεις του εμβολίου MMR για την ιλαρά ο κ. Κωνσταντόπουλος εξήγησε ότι η 1η δόση καλύπτει το 95% των εμβολιασμένων και το υπόλοιπο 5% δημιουργεί αντισώματα από τον εμβολιασμό του συνόλου. Η 2η δόση γίνεται για την διατήρηση της ανοσίας και σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει όλοι όσοι έχουν κάνει μόνο την 1η δόση να σπεύσουν να κάνουν και τη 2η.

Αναφορικά με τη συγχορήγηση του εμβολίου MMR με αυτά της γρίπης και της πνευμονίας, δεδομένου ότι ξεκινά σύντομα η περίοδος της εποχικής γρίπης ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα και μπορεί να γίνει με ασφάλεια. «Για την περίπτωση που κάποιος έχει κάνει το MMR προτείνουμε να περιμένει έναν μήνα και μετά να κάνει τα άλλα δύο εμβόλια», διευκρίνισε.

Τέλος, ο κ. Κωνσταντόπουλος καταφέρθηκε κατά τον ομοιοπαθητικών γιατρών που όπως είπε «τρομοκρατούν τους γονείς μεταβιβάζοντάς τους την ευθύνη του εμβολιασμού για να τους αποτρέψουν από το να εμβολιάσουν τα παιδιά τους» και τόνισε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν είναι παιδιάτροι της Κλασσικής Ιατρικής αυτοί που εκδίδουν πλαστές βεβαιώσεις εμβολιασμού για να φοιτήσουν τα παιδιά στα σχολεία ή να λάβουν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία έχει εκδόσει συστάσεις για την ιλαρά και συμβουλεύει τους γονείς να αναζητούν πληροφόρηση για την ασφάλεια των εμβολίων από έγκυρες πηγές, όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Υπουργείο Υγείας, ο WHO, το CDC, η UNICEF κ.λπ.

Σε 196 ανήλθαν τα κρούσματα ιλαράς

Εν τω μεταξύ 30 νέα κρούσματα ιλαράς αναφέρθηκαν την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 196, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό (κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

«Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου», τονίζει.

Μαίρη Μπιμπή

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024