Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΠΟΕ: Ανακάμπτει το παγκόσμιο εμπόριο, υπαρκτός ο κίνδυνος προστατευτισμού

ΠΟΕ: Ανακάμπτει το παγκόσμιο εμπόριο, υπαρκτός ο κίνδυνος προστατευτισμού

Το παγκόσμιο εμπόριο ανακάμπτει δυναμικά αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), με το εμπόριο να αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,6% το 2017, πολύ πάνω από την αύξηση του 1,3% της περυσινής χρονιάς. «Αυτοί οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν: την πιθανότητα η ρητορική προστατευτισμού να μεταφραστεί σε περιοριστικές ενέργειες στο εμπόριο, ανησυχητική αύξηση στις παγκόσμιες γεωπολιτικές εντάσεις και αυξανόμενο αριθμό θυμάτων από τις φυσικές καταστροφές».

Το παγκόσμιο εμπόριο ανακάμπτει δυναμικά αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), με το εμπόριο να αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,6% το 2017, πολύ πάνω από την αύξηση του 1,3% της περυσινής χρονιάς.

Η πρόβλεψη σηματοδοτεί μεγάλη ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησης του ΠΟΕ τον Απρίλιο, όταν προέβλεψε ότι ο ρυθμός αύξησης θα διαμορφωθεί στο 2,4% και σε εύρος 1,8-3,6%, λόγω του υψηλού επιπέδου πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.

Το εύρος αυτό περιορίστηκε στο 3,2-3,9%, χάρη στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης της ζήτησης για εισαγωγές στην Κίνα και τις ΗΠΑ, που τόνωσε το εμπόριο εντός της Ασίας.

«Η βελτιωμένη προοπτική για το εμπόριο είναι καλοδεχούμενη είδηση, αλλά οι ουσιαστικοί κίνδυνοι που απειλούν την παγκόσμια οικονομία συνεχίζουν να υφίστανται και μπορούν εύκολα να υπονομεύσουν την όποια ανάκαμψη του εμπορίου», ανέφερε σε ανακοίνωση ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ Ρομπέρτο Αζεβέντο.

«Αυτοί οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν την πιθανότητα η ρητορική προστατευτισμού να μεταφραστεί σε περιοριστικές ενέργειες στο εμπόριο, μια ανησυχητική αύξηση στις παγκόσμιες γεωπολιτικές εντάσεις και έναν αυξανόμενο αριθμό θυμάτων από τις φυσικές καταστροφές».

Ωστόσο, η αύξηση του εμπορίου εμφανίζεται περισσότερο συγχρονισμένη μεταξύ των διαφόρων περιοχών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που μπορεί να καταστήσει την σημερινή τάση αυτοσυντηρούμενη, δήλωσε ο ίδιος.

Ο ταχύς ρυθμός του 2017, που ακολούθησε μια πολύ αδύναμη χρονιά, δεν αναμένεται να διατηρηθεί το 2018, καθώς αναμένεται σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη και η Κίνα πιθανόν να περιορίσει τον εύκολο δανεισμό προκειμένου να προστατεύσει την οικονομία από ‘υπερθέρμανση’, ανέφερε ο ΠΟΕ.

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να συνεισφέρουν σε ένα μετριασμό της αύξησης του εμπορίου το 2018 στο 3,2% (το πλήρες εύρος της εκτίμησης είναι 1,4% με 4,4%)», ανέφερε ο Οργανισμός.

Ο λόγος της αύξησης του εμπορίου προς το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, που παραδοσιακά βρίσκεται γύρω στο 2 προς 1 αλλά υποχώρησε στο 1 προς 1 τη δεκαετία μετά την οικονομική κρίση, αναμένεται να αυξηθεί φέτος, με το εμπόριο να αυξάνεται 1,3 φορές ταχύτερα από την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον ΠΟΕ.

ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024