Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εξώδικο γιατρών στον ΕΟΠΥΥ για το πλαφόν στις επισκέψεις ασθενών

Εξώδικο γιατρών στον ΕΟΠΥΥ για το πλαφόν στις επισκέψεις ασθενών

Εξώδικη διαμαρτυρία κοινοποίησε η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ στον πρόεδρο του Οργανισμού, Σωτήρη Μπερσίμη, ζητώντας την απόσυρση των εγκυκλίων που ορίζουν το μηνιαίο πλαφόν των ιατρικών επισκέψεων αλλά και τη διάρκεια του χρόνου εξέτασης των ασθενών.

Εξώδικη διαμαρτυρία κοινοποίησε η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ στον πρόεδρο του Οργανισμού, Σωτήρη Μπερσίμη,
ζητώντας την απόσυρση των εγκυκλίων που ορίζουν το μηνιαίο πλαφόν των ιατρικών επισκέψεων αλλά και τη διάρκεια του χρόνου εξέτασης των ασθενών.

Οι συμβεβλημένοι γιατροί υποστηρίζουν ότι οι νέες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ παρεμποδίζουν την ορθή άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμούν κινδύνους για τη Δημόσια Υγείας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ΔΒ3Β/899/23-6-2017 που τροποποιήθηκε με την ΔΒ3/ΟΙΚ.35399/22-8-2017 και ΔΒ4Γ/12768, ο ΕΟΠΥΥ καθορίζει μηναίο ατομικό πλαφόν σε κάθε γιατρό 200 επισκέψεις και μέσο ενδεικτικό χρόνος επίσκεψη 15 λεπτά.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ κατηγορεί τον Οργανισμό για «περιοριστική, λογιστική και οριζόντια αντίληψη στη θέσπιση κανόνων παροχής υπηρεσίας υγείας στους ασφαλισμένους», που επιβάλλεται μονομερώς χωρίς την αντίστοιχη ανάληψη ευθύνης εκ μέρους του Οργανισμού για οποιαδήποτε απρόσμενη δυσάρεστη συνέπεια, η οποία κατά νόμο βαραίνει τον θεράποντα ιατρό.

Σύμφωνα με τους γιατρούς σε πάνω από 30 νομούς της χώρας που διαθέτουν αραιό δίκτυο συμβεβλημένων γιατρών,το μηνιαίο ατομικό πλαφόν των 200 επισκέψεων αδυνατεί να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών ΠΦΥ. Έπίσης, ο κλινικός γιατρός μπορεί να εξετάσει, εφόσον υπάρχει ανάγκη, πάνω από τον μέσο όρο των 20 ασθενών την ημέρα ή σε σύνολο 100 την εβδομάδα.

«Σύμφωνα με αυτή τη λογικήο 101ος ασθενής κάθε εβδομάδας θα εξυπηρετείται ιδιωτικά και επ’ αμοιβή», υποστηρίζει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ και συμπληρώνει ότι «ο μέσος ενδεικτικός χρόνος επίσκεψης των 15 λεπτών θεσπίζει αντιεπιστημονικούς και ανισότιμους κανόνες στην άσκηση της ιατρικής με χρονόμετρο και θα δημιουργήσει σημαντικές δυσλειτουργίες στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης θα φορτωθεί από την καταναγκαστική αυξημένη χρήση του και θα δημιουργήσει σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή ιατρική πράξη».

Οι γιατροί ζητούν την απόσυρση των προαναφερόμενων οδηγιών και υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού δύο μηνών και πλέον, γεγονός που επιτρέπει στους συμβεβλημένους την άμεση επίσχεση των ιατρικών τους υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ.

«Σε περίπτωση άρνησης της απόσυρσης των ως άνω οδηγιών, επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μελών μας συμβεβλημένων ιατρών», καταλήγει η εξώδικη διαμαρτυρία.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024