Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μιανμάρ: Η Σου Κιι δεσμεύεται για την επιστροφή των Ροχίνγκια

Μιανμάρ: Η Σου Κιι δεσμεύεται για την επιστροφή των Ροχίνγκια

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η ηγέτιδα της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Κιι, απηύθυνε την Τρίτη ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, καταδικάζοντας όλες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Πολιτεία Ραχίν. Για πολιτική «της στρουθοκαμήλου» την κατηγορεί η Διεθνής Αμνηστία.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η ηγέτιδα της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Κιι, απηύθυνε την Τρίτη ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, καταδικάζοντας όλες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Πολιτεία Ραχίν, ενώ δήλωσε έτοιμη να οργανώσει την επιστροφή των περισσότερων από 400.000 Ροχίνγκια που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές.

Η ηγέτιδα της Μιανμάρ έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα για τη σιωπή της έπειτα από περισσότερες από τρεις εβδομάδες κρίσης. Οι δηλώσεις αυτές της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Σου Κιι αποτελούν το πρώτο σχόλιο που κάνει μετά τις 25 Αυγούστου, οπότε ξεκίνησε η επιχείρηση του στρατού της Μιανμάρ εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας, την οποία ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει «εθνοκάθαρση».

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την εξακρίβωση» των ταυτοτήτων των προσφύγων ενόψει της επιστροφής τους, δήλωσε στα αγγλικά σε τηλεοπτικό της διάγγελμα, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν τα κριτήρια βάσει των οποίων επιτρέπεται στους Ροχίνγκια να επιστρέψουν στη Μιανμάρ και τα οποία είναι πολύ περιοριστικά θα χαλαρώσουν.

«Όσοι εξακριβωθεί ότι είναι πρόσφυγες από αυτή τη χώρα θα γίνουν δεκτοί χωρίς κανένα πρόβλημα και με πλήρη διασφάλιση της ασφάλειάς τους και πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η 72χρονη Σου Κιι μιλώντας ενώπιον των πρεσβευτών που είχαν συγκεντρωθεί στη Ναϊπιντάου για να παρακολουθήσουν αυτό το διάγγελμα ζήτησε να σταματήσει ο θρησκευτικός διχασμός μεταξύ των βουδιστών, που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων της χώρας, και των μουσουλμάνων.

«Λυπούμαστε βαθιά για τα δεινά όσων βρέθηκαν παγιδευμένοι σε αυτή τη σύγκρουση», επεσήμανε αναφερόμενη στους αμάχους Ροχίνγκια που εγκατέλειψαν μαζικά τις εστίες τους και αναζήτησαν καταφύγιο στο Μπανγκλαντές, αλλά και για τους βουδιστές που έφυγαν από τα χωριά τους.

«Δεν επιθυμούμε η Μιανμάρ να είναι διχασμένη βάσει των θρησκευτικών πεποιθήσεων», υπογράμμισε η Σου Κι, η οποία δέχεται επικρίσεις για τη διστακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζει τον αυξανόμενο εθνικισμό των βουδιστών, οι οποίοι θεωρούν τους μουσουλμάνους απειλή για την εθνική τους ταυτότητα .

Η Σου Κιι απευθύνθηκε και στον στρατό, τον οποίο μέχρι στιγμής στηρίζει πλήρως, παρά τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει εντολές» ώστε «να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προκειμένου να αποφεύγονται οι παράπλευρες απώλειες και να μην τραυματίζονται άμαχοι» στη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι καταδικάζει «κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Καταδικάζουμε κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παράνομη βία. Είμαστε δεσμευμένοι στην αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας και της τάξης σε όλη τη χώρα», σημείωσε.

«Θα αναληφθεί δράση εναντίον οποιουδήποτε παραβιάζει τους νόμους της χώρας και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξαρτήτως της θρησκείας, της φυλής και των πολιτικών τους απόψεων», τόνισε η Σου Κι.

Πέρσι ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η Σου Κιι είχε δεσμευθεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα αυτής της μειονότητας, που θεωρείται μια από τις πιο διωκούμενες του κόσμου, και είχε υποσχεθεί να «αντιταχθώ σθεναρά στις προκαταλήψεις και τη μισαλλοδοξία».

«Αυτή η δέσμευση για επστροφή των προσφύγων βάσει των όρων της συμφωνίας του 1992 είναι κάτι καινούργιο και σημαντικό», σχολίασε ο Ρίτσαρντ Χόρσεϊ, ανεξάρτητος αναλυτής που έχει τη βάση του στη Μιανμάρ.

Ωστόσο, οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας θωρούν τους Ροχίνγκια ξένους. Η Σου Κιι άφησε σήμερα να εννοηθεί το αντίθετο, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί να ακολουθήσει τη γραμμή του πατέρα της Αούνγκ Σαν, πατέρα της βιρμανικής επανάστασης: το Σύνταγμα του 1947 είχε επιτρέψει σε μεγάλο μέρος των Ροχίνγκια να λάβουν νομικό καθεστώς και δικαίωμα ψήφου.

Όμως, η χούντα που πήρε την εξουσία το 1962 βασίστηκε πολύ στο μίσος κατά των μουσουλμάνων και η νομοθεσία του 1982 για την ιθαγένεια άφησε τους Ροχίνγκια απάτριδες.

Ανεμπόδιστη πρόσβαση στη χώρα ζήτησαν οι ερευνητές του ΟΗΕ

Οι ερευνητές του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ επανέλαβαν την έκκλησή τους για «πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση» στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι εκτυλίσσεται μια ανθρωπιστική κρίση.

«Είναι σημαντικό για εμάς να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια τα μέρη όπου έχουν σημειωθεί οι καταγγελλόμενες αυτές παραβιάσεις και να μιλήσουμε απευθείας με τους ανθρώπους που έχουν πληγεί και τις αρχές», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής έρευνας του ΟΗΕ στη Μιανμάρ Μαρζούκι Ντάρουσμαν.

Ο επικεφαλής της αποστολής ζήτησε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ περισσότερο χρόνο για να ερευνηθούν οι καταγγελίες για μαζικούς φόνους, βασανιστήρια, σεξουαλική βία και χρήση ναρκών, αλλά και την πυρπόληση χωριών στην Πολιτεία Ραχίν.

«Θα πάμε όπου μας οδηγήσουν τα στοιχεία», τόνισε ο Ντάρουσμαν προτού ζητήσει την παράταση κατά έξι μήνες ως τον Σεπτέμβριο του 2018 της αποστολής έρευνας στη Μιανμάρ.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, ο Χτιν Λιν, επεσήμανε ότι το αίτημα του Ντάρουσμαν δεν βοηθά, ενώ τόνισε ότι η Μιανμάρ λαμβάνει λελογισμένα μέτρα ασφαλείας εναντίον τρομοκρατών και καταβάλλει προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης.

Για πολιτική «της στρουθοκαμήλου» κατηγορεί η Διεθνής Αμνηστία την Σου Κιι

Στο μεταξύ η Διεθνής Αμνηστία εκτίμησε σήμερα ότι η ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κιι ασκεί «την πολιτική της στρουθοκαμήλου» σε ό,τι αφορά «τις φρικαλεότητες» που εκτυλίσσονται στην Πολιτεία Ραχίν.

«Υπάρχουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επιδίδονται σε μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης», αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία εξέφρασε την απογοήτευσή της που η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης ηγέτιδα της Μιανμάρ δεν κατήγγειλε στη σημερινή της ομιλία τον ρόλο του στρατού στις συγκρούσεις αυτές που έχουν ωθήσει περισσότερους από 410.000 Ροχίνγκια να αναζητήσουν καταφύγιο στο Μπανγκλαντές.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024