Με την κατηγορία της «αδιαφορίας» καταδικάστηκαν στην Γερμανία τρία άτομα που απέφυγαν να προσφέρουν βοήθεια σε ηλικιωμένο που είχε πέσει στην είσοδο τράπεζας, αγνοώντας τον μάλιστα επιδεικτικά. Σχεδόν πέρασαν από πάνω του σύμφωνα με υλικό από τις κάμερες, αλλά επειδή νόμιζαν ότι «ήταν ένας άστεγος» δεν ασχολήθηκαν μαζί του. Ο ηλικιωμένος απεβίωσε μετά από μία εβδομάδα.

Την αναλγησία αυτή και την παντελή έλλειψη ανθρωπιάς το Δικαστήριο τιμώρησε με πρόστιμα έως 3.600 ευρώ… Oι σύγχρονες όμως κοινωνίες είναι σίγουρο ότι θα την πληρώσουν πολύ πιο ακριβά.

Ενώ το θύμα βρισκόταν πεσμένο στην είσοδο της τράπεζας στην Έσση τον Οκτώβριο του 2016, μπροστά από ένα αυτόματο μηχάνημα ανάληψης μετρητών, οι τρεις κατηγορούμενοι προσποιήθηκαν ότι δεν τον είδαν, περνώντας από δίπλα του ή ακριβώς από πάνω του, σύμφωνα με το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες παρακολούθησης και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

«Νόμιζα πως κοιμόταν» επιχείρησε να εξηγήσει ένας από τους κατηγορούμενους ηλικίας 61 ετών κατά τη διάρκεια αυτής της «δίκης για αδιαφορία», όπως την χαρακτήρισε η κατηγορούσα αρχή.

«Λυπάμαι πραγματικά πολύ» τόνισε ενώπιον του δικαστηρίου της Έσσης, στη δυτική Γερμανία, όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο dpa.

«Μπήκα» στην τράπεζα, «ολοκλήρωσα τις δουλειές μου και έφυγα» επισήμανε μια άλλη κατηγορούμενη ηλικίας 39 ετών, που εξήγησε επίσης ότι πολλές φορές την έχουν παρενοχλήσει άστεγοι.

Όμως, σύμφωνα με έναν αστυνομικό που έφθασε στο σημείο του τραγικού γεγονότος, ήταν ξεκάθαρο ότι δεν επρόκειτο για άστεγο που κοιμόταν.

Το θύμα ηλικίας 83 ετών έπεσε πολλές φορές σε διάστημα λίγων λεπτών, χτυπώντας το κεφάλι του στο έδαφος. Μετά την τελευταία του πτώση, δεν κατάφερε να σηκωθεί και παρέμεινε ακίνητος στο έδαφος, στον χώρο μεταξύ της εισόδου της τράπεζας και μπροστά από το αυτόματο μηχάνημα αναλήψεων.

Τέσσερις άνθρωποι τον απέφυγαν ή πέρασαν από πάνω του προτού ένας πέμπτος αποφασίσει να καλέσει βοήθεια.

Μόλις έφθασαν οι αστυνομικοί, το θύμα είχε ακόμα τις αισθήσεις του και έδωσε τα στοιχεία του στις αρχές, λέγοντάς τους επίσης ότι «είναι κουρασμένος». Απεβίωσε μία εβδομάδα αργότερα.

Το δικαστήριο καταδίκασε τους κατηγορούμενους σε πρόστιμα μεταξύ 2.400- 3.600 ευρώ.

Α.Τ

ΑΠΕ/Γαλλικό

Γράψτε το σχόλιο σας