Οι έφηβοι που δοκιμάζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν διπλάσιο κίνδυνο να καταλήξουν να καπνίζουν συμβατικό τσιγάρο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Preventive Medicine.

Οι έφηβοι που δοκιμάζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν διπλάσιο κίνδυνο να καταλήξουν να καπνίζουν συμβατικό τσιγάρο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Preventive Medicine.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουότερλου και της Ιατρικής Σχολής Wake Forest διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που είχαν δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο είχαν 2,16 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι επιρρεπείς στο κάπνισμα συμβατικού τσιγάρου.

«Από τότε που κυκλοφόρησαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα υπάρχει μια διαμάχη για το αν η χρήση τους οδηγεί τελικά στο κάπνισμα συμβατικού τσιγάρου. Η απάντηση αναφορικά με τους εφήβους είναι ναι», εξηγεί ο Δρ Μπρους Μπασκερβιλ, συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Κέντρο Propel του Πανεπιστημίου του Γουότερλου.

Μελετώντας στοιχεία από τη μελέτη Canadian Student Tobacco, Alcohol and Drugs Survey, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι σχεδόν το 19% των μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου ανέφεραν ότι είχαν κάνει χρήση συσκευής ηλεκτρονικού καπνίσματος.

Τα μίγματα των ηλεκτρονικών τσιγάρων περιέχουν νικοτίνη αλλά όχι πίσσα ή μονοξείδιο του άνθρακα, όπως τα συμβατικά. «Ενώ προκαταρκτικά στοιχεία έχουν δείξει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν λιγότερες τοξικές ουσίες από τα συμβατικά, η δική μας έρευνα δείχνει μια πιθανή αύξηση στην επιβλαβή χρήση τσιγάρου ως επακόλουθο της διαρκώς αυξανόμενης χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους εφηβικούς πληθυσμούς», συμπληρώνει ο Δρ Μπασκερβιλ.

Και καταλήγει λέγοντας ότι, «η μελέτη ενισχύει την ανάγκη περιορισμών για την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους ανήλικους, αφού έχει τεκμηριωθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο έναρξης του καπνίσματος. Βέβαια, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τους παράγοντες κινδύνου και την αποκωδικοποίηση της περίπλοκης σχέσης μεταξύ χρήσης συσκευών άτμισης και χρήσης προϊόντων καπνού από τους εφήβους».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr