Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τριγμοί στο success story του Μαξίμου από την τρύπα στα έσοδα και το ΔΝΤ

Τριγμοί στο success story του Μαξίμου από την τρύπα στα έσοδα και το ΔΝΤ

Σύννεφα αρχίζουν και μαζεύονται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα, λίγο πριν ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση κυβέρνησης και πιστωτών στα πλαίσια της τρίτης αξιολόγησης. Το σήμα από το ΔΝΤ για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών προκαλεί καίριο κτύπημα στον επικοινωνιακό σχεδιασμό του πρωθυπουργικού επιτελείου.

Σύννεφα αρχίζουν και μαζεύονται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα, λίγο πριν ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση κυβέρνησης και πιστωτών στα πλαίσια της τρίτης αξιολόγησης. Το σήμα από το ΔΝΤ για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών προκαλεί καίριο κτύπημα στον επικοινωνιακό σχεδιασμό του πρωθυπουργικού επιτελείου.

Το κυβερνητικό success story δέχεται ισχυρό κτύπημα με βάση και τα τελευταία στοιχεία για την «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό και το υπερατλαντικό μήνυμα προκάλεσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε πριν λίγα εικοσιτετράωρα από το Ταλίν της Εσθονίας βέβαιος ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2018, εντούτοις επικρατεί ανησυχία στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Και αυτό διότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει οικοδομηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, με επίκεντρο τρεις σταθμούς -επίσκεψη Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, εμφάνιση Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι- το αφήγημα των «καλύτερων ημερών που έρχονται» και της ανάπτυξης που αρχίζει καθ’ οδόν για το τέλος των μνημονίων.

Το κρίσιμο σημείο για την κυβέρνηση όπως παραδέχονται και ανώτερα κυβερνητικά στελέχη στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους είναι η επίτευξη των στόχων για τους ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να μην υπάρξει αρνητική εξέλιξη. Και ποια είναι αυτή; Να ζητηθούν από τους πιστωτές, με όχημα και το ΔΝΤ, πρόσθετα μέτρα ή να μετατεθούν νωρίτερα αυτά του 2019 και του 2020.

«Αυτό το σενάριο θα ήταν καταστροφικό για εμάς» παραδέχεται με αφοπλιστική ειλικρίνεια κεντρικός κυβερνητικός παράγοντας που εμμένει ότι δεν θα δούμε το κακό σενάριο, αλλά παραδέχεται ότι πρέπει να επισπευσθεί η εφαρμογή των ψηφισθέντων μέτρων. «Εμείς πρέπει να είμαστε συνεπείς σε όσα έχουμε συμφωνήσει και ψηφίσει» τονίζει, ενώ την ίδια στιγμή ξορκίζεται η νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Κεντρικοί κυβερνητικοί παράγοντες διαπιστώνουν ότι εσχάτως διαμορφώνεται και πάλι αρνητικό επικοινωνιακό κλίμα και επιχειρείται να δοθεί στην κοινωνία η αίσθηση πως η κατάσταση είναι και κακή. Και όπως τονίζουν, μετά τη λήξη της δεύτερης αξιολόγησης, υπήρξε ηρεμία και επιστροφή σε «μια φάση κανονικότητας». Μάλιστα φέρνουν ως παράδειγμα την αύξηση των καταθέσεων, αν και υπάρχουν ακόμα εκτός τραπεζικού συστήματος 38 δισ. ευρώ.

Ο βασικός στόχος για το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο ευρύτερα -γραφείο υπουργού, αναπληρωτών και υφυπουργών- είναι να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η τρίτη αξιολόγηση, ώστε να σταλεί και θετικό μήνυμα στις αγορές και αυτό να αλλάξει το κλίμα και την ψυχολογία.

Μετά από μια σύντομη περίοδο νηνεμίας, το ελληνικό θέμα ετέθη στο Εurogroup της περασμένης Παρασκευής στην Εσθονία, όπου μεταξύ άλλων, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, αν και είπε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται και συμπλήρωσε πως πρέπει να γίνει σημαντική και ορατή πρόοδος στην τρίτη αξιολόγηση για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και να λειτουργήσουν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες.

Το οικονομικό επιτελείο εμμένει ότι για φέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% θα επιτευχθεί, αλλά το πραγματικό άγχος είναι για το 2018, καθώς αυτό φθάνει το 3,5% του ΑΕΠ. Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης πρέπει να συνυπολογιστεί ότι θα πάει καλά και ο αναπτυξιακός δείκτης, καθώς όπως λένε και οικονομολόγοι, ο στόχος να επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης κοντά στο 3% είναι πολύ αισιόδοξος.

Το κλειδί για την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης είναι οι επενδύσεις και γι’ αυτό το λόγο έχει κινητοποιηθεί ο μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου, ώστε να επισπευσθούν διάφορα επενδυτικά σχέδια. Ήδη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας άλλαξε και η στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Eldorado και της εξόρυξης του χρυσού στη Χαλκιδική.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, από το Μέγαρο Μαξίμου εμμένουν ότι ο στόχος είναι -και θα επιτευχθεί όπως λένε με έμφαση- να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Αρης Ραβανός

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024