Γιούνκερ: Ανεξάρτητη Καταλονία σημαίνει νέες διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ
Μια ανεξάρτητη Καταλονία θα πρέπει να αιτηθεί για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμήνυσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι αυτή η πολιτική προσέγγιση ισχύει για κάθε καινούριο κράτος.
Μια ανεξάρτητη Καταλονία θα πρέπει να αιτηθεί για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμήνυσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι αυτή η πολιτική προσέγγιση ισχύει για κάθε καινούριο κράτος.
Οι αρχές της Καταλονίας σκοπεύουν να προχωρήσουν την 1η Οκτωβρίου στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία, μολονότι το Συνταγματικό Δικαστήριο το έχει κρίνει παράνομο.
«Αν υπήρχε μια ψήφος υπέρ του ”ναι” στην καταλανική ανεξαρτησία, τότε θα σεβόμασταν αυτήν την απόφαση. Όμως η Καταλονία δεν θα μπορεί να είναι χώρα-μέλος της ΕΕ την επόμενη ημέρα της ψηφοφορίας» είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε μια συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το YouTube.
Τηρώντας την ίδια στάση που είχε κρατήσει και ο προκάτοχός του, ο Πορτογάλος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Γιούνκερ είπε ότι οποιοδήποτε νέο, ανεξάρτητο κράτος θα πρέπει να ακολουθήσει τις ίδιες διαδικασίες για την ένταξή του στην ΕΕ. Ως παράδειγμα έφερε τη Σκωτία και, χαριτολογώντας, την πατρίδα του, το Λουξεμβούργο. «Αν το βόρειο Λουξεμβούργο αποσχιζόταν από το νότιο, θα ίσχυαν οι ίδιοι κανόνες», είπε.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι μια πολύχρονη διαδικασία που απαιτεί από τις υποψήφιες χώρες να τηρούν όλους τους κανονισμούς της ΕΕ αλλά και από τις χώρες-μέλη να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Αυτό σημαίνει ότι η Ισπανία θα μπορούσε, αν ήθελε, να μπλοκάρει την ένταξη μιας ανεξάρτητης Καταλονίας.
Η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην ΕΕ ήταν η Κροατία, το 2013.
ΑΠΕ/Reuters
- Στο κόκκινο η ένταση με εκατέρωθεν επιθέσεις ΗΠΑ και Ιράν – «Τα Στενά του Ορμούζ, όχι τα πυρηνικά το μεγάλο αγκάθι»
- Όταν η yoga και η φύση γίνονται ένα
- Οι περιοχές με τα πιο ακριβά ενοίκια στην Αττική
- ΣΥΡΙΖΑ: Η τελευταία(;) διάσπαση: «Έφοδος» της μειοψηφίας στην Κουμουνδούρου – Το σχέδιο Πολάκη για να φάει… τη Δούρου
- Πολυτέλεια; Ξεχάστε όσα ξέρατε – Οι εκατομμυριούχοι της ΑΙ ξοδεύουν αλλού τα χρήματά τους
- ΕΛΑΣ: 400+1 πολίτες από την κοινωνία στο Εθνικό Συμβούλιο – Όλα τα ονόματα στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο
- Συνταγή: Μεσογειακά ζυμαρικά με ψητή φέτα
- ΠΑΣΟΚ: Συντηρεί την κόντρα με την κυβέρνηση για το πρόγραμμα – Νέα συνέντευξη τύπου Ανδρουλάκη για τις 17 παρεμβάσεις στις συντάξεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442