Ένα ρομπότ ανέβηκε για πρώτη φορά στο πόντιουμ του θεάτρου Βέρντι στην Πίζα και διηύθυνε ορχήστρα με τενόρο τον διάσημο Αντρέα Μποτσέλι.

Ο YuMi έδωσε το δικό του ρεσιτάλ και πλέον όλοι οι μαέστροι του κόσμου πρέπει να φοβούνται για τη θέση τους.



Η ιδιαίτερη συναυλία πραγματοποιήθηκε στο μεγάλο φινάλε της Διεθνούς Έκθεσης Ρομποτικής και ο YuMi διεύθυνε με επιτυχία την La Donna του Βέρντι. Είναι η πρώτη φορά που μια μηχανή ανέλαβε να διευθύνει ολόκληρη ορχήστρα με τους μουσικούς να δηλώνουν ενθουσιασμένοι.

Στις δυσκολίες του εγχειρήματος επισημαίνεται η αδυναμία του YuΜi να αυτοσχεδιάσει ή να αντιδράσει σε μια επιθυμία των μουσικών αλλά και οι πολλές ώρες προετοιμασίας που απαιτούνται για κάθε εμφάνιση του.

«Ήταν πολύ δύσκολο να προετοιμαστούμε. Ο YuMi αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός δεδομένων των «σκληρών» κινήσεων που έχουμε δει μέχρι σήμερα από τα ρομπότ» δήλωσε ο κανονικός διευθυντής της φιλαρμονικής Λούκα.

«Είναι εξαιρετικά ευέλικτος και οι βραχιόνες του έχουν την ίδα κινητικότητα με τα δικά μου χέρια» πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως αποκάλυψε υπήρξαν δυσκολίες στην αρχή καθώς για να μάθει ο YuMi να διευθύνει για έξι λεπτά έπρεπε να προηγηθούν 17 ώρες δουλειάς μιας και πολύ συχνά το ρομπότ «κολλούσε».

Ο YuMi έμαθε να διευθύνει βάσει των κινήσεων του μαέστρου της Φιλαρμονικής τις οποίες κατέγραψε και επεξεργάστηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής.