Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πετρελαιοκηλίδα στον Πειραιά - Αναζητούνται τρόποι περιορισμού της ρύπανσης

Πετρελαιοκηλίδα στον Πειραιά – Αναζητούνται τρόποι περιορισμού της ρύπανσης

Η βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού, με την πετρελαιοκηλίδα να φτάνει μέχρι τη Φρεαττύδα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος αναζητά τρόπους αντιμετώπισης και οι φορείς του Πειραιά ζητούν έκτακτη σύσκεψη.

Επί ποδός βρίσκονται οι αρμόδιοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προκειμένου να εφαρμόσουν τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης από τη βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», με 2.570 τόνους καύσιμα, νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό.

Συγκεκριμένα, το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης των Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες αρχές, θα κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, όπως αυτές προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθ. 148 «Περιβαλλοντική ευθύνη για την πρόληψη και την αποκατάσταση των ζημιών στο περιβάλλον», καλώντας την πλοιοκτήτρια εταιρεία να καταθέσει εγγράφως στοιχεία για τις έως τώρα ενέργειές της, καθώς και χρονοδιάγραμμα ενεργειών, όπως και μέτρα απορρύπανσης της θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής και μέτρα πρόληψης περαιτέρω πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημίας.

Στην περιοχή του ναυαγίου ενισχύονται τα σκάφη λιμενικού σώματος που επιχειρούν επί τόπου, ενώ στη Σαλαμίνα, κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την πλοιοκτήτρια εταιρία, έχουν σταλεί επιπλέον τρία βυτιοφόρα οχήματα, για να βοηθήσουν στην απορρύπανση των ακτών.

Επίσης το ΣΥΓΑΠΕΖ, θα καθορίσει επιπλέον τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης του παράκτιου οικοσυστήματος, τον τρόπο παρακολούθησης αυτών και τη σχετική εργασία, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημίας.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν από το μεσημέρι πέντε μεγάλα αντιρρυπαντικά σκάφη ιδιωτικής εταιρείας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μεγάλα κομμάτια της πετρελαιοκηλίδας που παρέσυραν οι άνεμοι προς την πλευρά της Πειραϊκής, μετά τη βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου.

Πετρελαιοκηλίδα στη θαλάσσια περιοχή του Πειραιά

Η μόλυνση της θάλασσας του Σαρωνικού έφτασε μέχρι τις ακτές της Φρεαττύδας του Πειραιά, με τον εντοπισμό πετρελαιοκηλίδας και έντονη δυσοσμία, με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ότι η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί άμεσα και ικανοποιητικά.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης ζήτησαν έκτακτη σύσκεψη όλων των φορέων στο υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για το περιστατικό και την εξέλιξη των εργασιών μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024