Οι τηλεφωνικές υποκλοπές από ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ παρουσίασαν αύξηση κατά 40% τα δύο τελευταία χρόνια. Μόνο το 2016 υποβλήθηκαν από τις διωκτικές αρχές αλλά και τις μυστικές υπηρεσίες στη Δικαιοσύνη 8.124 αιτήματα για παρακολουθήσεις τηλεφώνων, ενώ αυτός ο αριθμός το 2014 ήταν 5.800 σχετικές έγγραφες αιτήσεις για συνακροάσεις συνομιλιών.
Αυτό είναι ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία που παρουσιάζονται στην τελευταία έκθεση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για το 2016, η οποία εκδόθηκε προ μερικών ημερών και την οποία αποκαλύπτει «Το Βήμα». Και αποτελούν σαφές δείγμα της διαρκούς αύξησης των παρακολουθούμενων τηλεφώνων από τις κρατικές υπηρεσίες.

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι εντός του 2016 υποβλήθηκαν στην ΑΔΑΕ 14 αναφορές περιστατικών ασφαλείας και μη τήρησης του απορρήτου των επικοινωνιών κυρίως από εταιρείες τηλεφωνίας, ενώ ήδη ερευνώνται 26 φάκελοι με τα ίδια ζητήματα από τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή συνολικά εξετάζονται 40 φάκελοι με πιθανές «τρύπες» στα συστήματα επικοινωνιών που μπορεί να εκμεταλλεύονται επιτήδειοι.

Διαβάστε τη συνέχεια στο «Βήμα»