Εκρηξη σημείωσαν τον Ιούλιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Μέσα σε ένα μήνα οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι που άφησαν απλήρωτους οι φορολογούμενοι αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ, καθώς τρεις στους δέκα δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Την ίδια ώρα η Ανεξάρτητη Αρχή πάτησε το «γκάζι» των κατασχέσεων επιβάλλοντας μόνο τον Ιούλιο 20.315 κατασχέσεις ή 967 την ημέρα.

Εκρηξη σημείωσαν τον Ιούλιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Μέσα σε ένα μήνα οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι που άφησαν απλήρωτους οι φορολογούμενοι αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ, καθώς τρεις στους δέκα κράτησαν αποστάσεις από το ταμείο και δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Την ίδια ώρα η Ανεξάρτητη Αρχή πάτησε το «γκάζι» των κατασχέσεων επιβάλλοντας μόνο τον Ιούλιο 20.315 κατασχέσεις ή 967 την ημέρα.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αποκαλύπτουν την οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά. Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους αγγίζουν πλέον τα 7,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα ανήλθαν σε 7,483 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλιά και νέα χρέη) εκτοξεύτηκαν στα 97,355 δισ. ευρώ.

Τα χρέη πνίγουν τους φορολογούμενους αφού σχεδόν ένας στους δυο χρωστάει στην εφορία. Στο τέλος Ιουλίου οι φορολογούμενοι που εμφανίζονται να χρωστούν στην εφορία ανήλθαν σε 3.978.127 άτομα.

Από αυτούς οι 1.678.160 είναι ανοιχτοί σε κατασχέσεις καταθέσεων και εισοδημάτων ενώ 971.429 βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των κατασχέσεων.

Στην εκρηκτική αύξηση των απλήρωτων φορολογικών οφειλών τον Ιούλιο, όπως εξηγούν από την ΑΑΔΕ, βαρύνοντα ρόλο έχουν τρεις υποθέσεις οι οποίες ελέγχθηκαν, επιβλήθηκαν πρόστιμα, τα οποία όμως έμειναν απλήρωτα, καθώς αφορούν πτωχευμένες επιχειρήσεις. Τα χρέη αυτά, που συνολογίστηκαν το συγκεκριμένο μήνα προσεγγίσουν τα 700 εκατ. ευρώ και εξηγούν περίπου το ήμισυ της εκρηκτικής ανόδου.

Μαρία Βουργάνα

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr