Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στήριξαν τον Τραμπ τα τρολ του Πούτιν στα κοινωνικά δίκτυα;

Στήριξαν τον Τραμπ τα τρολ του Πούτιν στα κοινωνικά δίκτυα;

Η Ρωσία δημιούργησε «ψεύτικους Αμερικανούς» για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ψεύτικα προφίλ στο Twitter και στο Facebook τα οποία αφενός διέδιδαν αρνητικές πληροφορίες για την Δημοκρατική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον και αφετέρου αναδημοσίευαν το κλεμμένο υλικό που διέρρεαν οι ρώσοι χάκερς για τις αμερικανικές εκλογές.

Η Ρωσία δημιούργησε «ψεύτικους Αμερικανούς» για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ψεύτικα προφίλ στο Twitter και στο Facebook τα οποία αφενός διέδιδαν αρνητικές πληροφορίες για την Δημοκρατική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον και αφετέρου αναδημοσίευαν το κλεμμένο υλικό που διέρρεαν οι ρώσοι χάκερς για τις αμερικανικές εκλογές.

Σύμφωνα με έρευνα των «New York Times» και της εταιρείας κυβερνοασφάλειας FireEye, η ρωσική επέμβαση στις προεδρικές εκλογές δεν περιορίστηκε στην υποκλοπή και διαρροή των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δημοκρατικού Κόμματος ούτε στον καταιγισμό αρνητικών ειδήσεων, ψευδών ή μη, για την Κλίντον: ο ρωσικός δάκτυλος εντοπίζεται και σε χιλιάδες ψεύτικους λογαριασμούς στα σόσιαλ μίντια.

Την Τετάρτη, η διοίκηση του Facebook ανακοίνωσε ότι έκλεισε 470 ψεύτικα προφίλ που είχε δημιουργήσει η ρωσική εταιρεία Internet Research Agency με διασυνδέσεις στο Κρεμλίνο και μέσω των οποίων είχε αγοράσει διαφημίσεις αξίας 100.000 δολαρίων για να προωθήσει διχαστικά ζητήματα πριν αλλά και μετά τις αμερικανικές εκλογές. Το Facebook, που έχει δύο δισεκατομμύρια προφίλ, υποστηρίζει ότι κλείνει ένα εκατομμύριο την ημέρα, από τα οποία ορισμένα είχαν σχέση με τις γαλλικές εκλογές του Μαΐου και με τις επερχόμενες γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου.

Το Twitter κάνει πολύ λιγότερες ενέργειες για την αποφυγή ψεύτικων λογαριασμών, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα φόρουμ για ανοιχτή δημόσια συζήτηση.

Η ρωσική ιστοσελίδα buyaccs.com («Buy Bulk Accounts at Best Prices», δηλ. «Αγοράστε μαζικούς λογαριασμούς στις καλύτερες τιμές») προσφέρει προς πώληση τεράστια γκάμα προϋπαρχόντων λογαριασμών στα σόσιαλ μίντια _ όσο παλαιότερος ο λογαριασμός, τόσο ακριβότερος επειδή η παλαιότητά του καθιστά πιο δύσκολο τον εντοπισμό του ως ψεύτικο.

Από τους πρώτους λογαριασμούς στο Facebook που αναδημοσίευσαν τα κλεμμένα μέιλ του Δημοκρατικού Κόμματος ανήκε σε κάποιον «Μέλβιν Ρέντικ». Το προφίλ του αναφέρει ότι πήγε σχολείο στο Central High School στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ καθώς και στο Πανεπιστήμιο Ιντιάνα της Πελσιλβάνια, όμως κανένα από τα δύο αυτά ιδρύματα δεν τον έχει ξανακούσει ενώ οι φωτογραφίες του Ρέντικ είναι κλεμμένες από το προφίλ χρήστη από τη Βραζιλία. Ο Ρέντικ δεν ποστάριζε τίποτε για τον εαυτό του, παρά μόνο άρθρα και «έκτακτες ειδήσεις» για τις αμερικανικές εκλογές.

Την ίδια ημέρα με τον Ρέντικ, κάποια «Κάθριν Φούλτον» άρχισε να ποστάρει τα ίδια πράγματα στο Facebook _ πχ «επισκεφθείτε το http://dcleaks.com, περιέχει εμπιστευτικές πληροφορίες για ηγέτες μας όπως η Χίλαρι Κλίντον» (πρόκειται για την ιστοσελίδα που δημοσίευσε τα κλεμμένα μέιλ του Δημοκρατικού Κόμματος). Το ίδιο και το προφίλ κάποιας «Άλις Ντόνοβαν».

Οι New York Times έθεσαν τα τρία αυτά προφίλ υπ’ όψη του Facebook το οποίο, ύστερα από έρευνα, διαπίστωσε ότι είναι «ύποπτα» και τα κατέβασε.

Στο Twitter, εκατοντάδες λογαριασμοί ποστάριζαν μηνύματα κατά της Κλίντον. Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας FireEye πέρασε μήνες ερευνώντας τα και κατέληξε ότι συνδέονται με ρώσους χάκερς, όπως οι ΑΡΤ28 και Fancy Bear τους οποίους οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγορούν για την διαρροή των μέιλ των Δημοκρατικών. Την ημέρα των αμερικανικών εκλογών, ένας από τους λογαριασμούς αυτούς είχε ποστάρει 1.700 tweets κατά της Κλίντον.

Υπήρξαν και περιπτώσεις αυθεντικών λογαριασμών στο Twitter τους οποίους κατέλαβαν ρώσοι χάκερς. Όπως αυτός της Ρέιτσελ Γιούζντομ η οποία είχε σταματήσει να χρησιμοποιεί το Twitter από το 2014 αλλά ανακάλυψε ότι τον Νοέμβριο του 2016, ο λογαριασμός της είχε καταληφθεί, μετονομαστεί σε #ClintonCorruption και προωθούσε τις διαρροές των ρώσων χάκερς.

Τάνια Μποζανίνου

in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024