Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ίρμα: Η Βρετανία αποστέλλει 12 εκατ. λίρες και πολεμικό πλοίο στην Καραϊβική

Ίρμα: Η Βρετανία αποστέλλει 12 εκατ. λίρες και πολεμικό πλοίο στην Καραϊβική

Η Βρετανία αποδέσμευσε ποσό 12 εκατομμυρίων στερλινών (περίπου 13 εκατ. ευρώ) και στέλνει ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού για να βοηθήσει τα νησιά που έχουν πληγεί από τον κυκλώνα Ίρμα στην Καραϊβική, ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση.

Η Βρετανία αποδέσμευσε ποσό 12 εκατομμυρίων στερλινών (περίπου 13 εκατ. ευρώ) και στέλνει ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού για να βοηθήσει τα νησιά που έχουν πληγεί από τον κυκλώνα Ίρμα στην Καραϊβική, ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση.

«Ανησυχούμε γενικότερα και ιδίως για τα υπερπόντια εδάφη μας» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Άλαν Ντάνκαν, μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Αποδεσμεύουμε άμεσα 12 εκατομμύρια λίρες, που θα είναι διαθέσιμες μέσω του μηχανισμού ταχείας αντίδρασης, για την ανοικοδόμηση σε περίπτωση καταστροφής», πρόσθεσε.

Το υπουργείο βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παράσχει βοήθεια στα θύματα. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Ντάνκαν, έχουν αναφερθεί εννέα νεκροί.

Το πολεμικό πλοίο RFA Mounts Bay, που βρίσκεται στη ζώνη της Καραϊβικής, αναμένεται να φτάσει αργότερα την Πέμπτη στα βρετανικά νησιά που έχουν πληγεί. Επίσης, αεροσκάφη είναι έτοιμα να απογειωθούν ανά πάσα στιγμή για να μεταφέρουν βοήθεια, εφόσον χρειαστεί.

Στην Ανγκουίλα, ένα νησί με πληθυσμό 13.500 ανθρώπους, αναφέρονται πολύ σοβαρές ζημιές, ακόμη και «κρίσιμης σημασίας σε ορισμένα σημεία». Το λιμάνι και το αεροδρόμιο παραμένουν κλειστά. Από τη μανία της Ίρμας δεν γλίτωσαν ούτε οι βρετανικές Παρθένες Νήσοι, όπου επίσης έχουν διαπιστωθεί σοβαρές ζημιές.

«Θα προχωρήσουμε κατεπειγόντως στην εκτίμηση των αναγκών των κοινοτήτων για να δούμε τι μπορεί να γίνει όσον αφορά την οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την κατάσταση στην Καραϊβική. «Συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά, μαζί και με τους Ολλανδούς (σ.σ. το νησί Άγιος Μαρτίνος ανήκει εξ ημισείας στη Γαλλία και την Ολλανδία) για να εκτιμήσουν τις ζημιές και να συντονίσουν τις προσπάθειες παροχής βοήθειας», είπε ένας εκπρόσωπός της.

Σημειώνεται ότι ο βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον έκανε γνωστό ότι το ιδιωτικό νησί του, το Νέκερ, στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, έχει υποστεί σημαντικές ζημιές. Διευκρίνισε όμως ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του, που αποφάσισαν να μείνουν στο νησί και να περιμένουν κλεισμένοι σε ένα κελάρι κάτω από το σπίτι να περάσει η Ίρμα, είναι όλοι σώοι και ασφαλείς.

ΗΠΑ: Ο κυκλώνας Ίρμα θα είναι πραγματικά καταστροφικός

Ο κυκλώνας Ίρμα θα είναι πραγματικά καταστροφικός όταν φτάσει στις ακτές της Φλόριντας, προειδοποίησε την Πέμπτη ο Μπροκ Λονγκ, ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών (Fema) μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του, κάλεσε μέσω Twitter τους αμερικανούς πολίτες να λάβουν προφυλάξεις και να παραμείνουν ασφαλείς, τονίζοντας ότι «έχουμε επί τόπου ομάδες ταλαντούχων και θαρραλέων ανθρώπων που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληγεί από κυκλώνα κατηγορίας 5, όπως είναι η Ίρμα, μόλις τρεις φορές από το 1851, είπε ο Λονγκ. Σημείωσε ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που θα βιώσουν το φαινόμενο δεν έχουν καμία παρόμοια εμπειρία από τόσο καταστροφικές καταιγίδες.

Επέμεινε ιδιαίτερα ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις εντολές εκκένωσης που έχουν εκδώσει ή πρόκειται να εκδώσουν οι αρχές της Φλόριντας.

Πέραν της Φλόριντας όμως, θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα και να φροντίσουν να βρουν ασφαλές καταφύγιο οι κάτοικοι σε όλες τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, ιδίως στις Πολιτείες Τζόρτζια, Βόρεια και Νότια Καρολίνα, υπογράμμισε.

Ο κυκλώνας Ίρμα είναι ο ισχυρότερος που απειλεί τη Φλόριντα μετά τον Άντριου, το 1992, που ήταν επίσης κατηγορίας 5. Μολονότι η ακριβής πορεία που θα ακολουθήσει παραμένει ακόμη ακαθόριστη, αναμένεται ότι θα πλήξει τη Φλόριντα το Σαββατοκύριακο.

Γαλλία: Ο κυκλώνας Ίρμα έσπασε το «ρεκόρ» του σούπερ-τυφώνα Χαϊγιάν, όσον αφορά την ένταση και τη διάρκεια

Η Ίρμα, ένας κυκλώνας κατηγορίας 5 στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, είναι ο κυκλώνας αυτής της κατηγορίας με τη μεγαλύτερη διάρκεια που έχει καταγραφεί ποτέ σε όλον τον κόσμο, ανακοίνωσε η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία (Meteo France).

Η Ίρμα, που συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας 295 χιλιομέτρων την ώρα επί περισσότερες από 33 ώρες, διέλυσε το ρεκόρ του «σούπερ-τυφώνα» Χαϊγιάν που έπληξε το 2013 τις Φιλιππίνες. Ο Χαϊγιάν συνοδευόταν από ανέμους ίδιας ταχύτητας, αλλά μόνο για 24 ώρες. Παρά τη μικρότερη διάρκειά του, άφησε πίσω του 7.000 νεκρούς ή αγνοούμενους.

«Τέτοια ένταση με τόση διάρκεια δεν την έχουμε ξαναδεί ποτέ στον κόσμο» από την εποχή που ξεκίνησαν οι δορυφορικές παρατηρήσεις, πριν από 50 χρόνια, είπε η μετεωρολόγος Ετιέν Καπικιάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ίρμα συνεχίζει την πορεία της και αναμένεται να περάσει στα ανοιχτά της Αϊτής και κατόπιν να κινηθεί προς τα νησιά Τερκς και Κέικος και τις νότιες Μπαχάμες.

Σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό, εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι οκτώ από αυτούς στο γαλλικό τμήμα του νησιού Άγιος Μαρτίνος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024