Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Διάλογος για νέο Συμβόλαιο Δημοκρατίας, Ισότητας, Αλληλεγγύης στην ΕΕ

Τσίπρας: Διάλογος για νέο Συμβόλαιο Δημοκρατίας, Ισότητας, Αλληλεγγύης στην ΕΕ

Από την Πνύκα στέλνουμε μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο: Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε το διάλογο στην Ευρώπη, για δημοκρατική επανίδρυση, για νέο Συμβόλαιο Δημοκρατίας, Ισότητας και Αλληλεγγύης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Με τις αξίες της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, της Γαλλικής Επανάστασης και του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού οφείλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη» είπε, αλλιώς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν έχει μέλλον. Δεν χρειαζόμαστε μόνο κοινό υπουργό Οικονομικών, αλλά και υπουργό Κοινωνικής Πολιτικής.

Από την Πνύκα στέλνουμε μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο: Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε το διάλογο στην Ευρώπη, για μια δημοκρατική επανίδρυση, για ένα νέο Συμβόλαιο Δημοκρατίας, Ισότητας και Αλληλεγγύης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Με τις αξίες της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, της Γαλλικής Επανάστασης και του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού οφείλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη» είπε, αλλιώς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν έχει μέλλον. Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή.

Δεν χρειαζόμαστε μόνο κοινό υπουργό Οικονομικών, αλλά και υπουργό Κοινωνικής Πολιτικής, τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τη ζωτική σήμερα ανάγκη να συγκροτήσουμε έναν πολιτικά και νομικά ισχυρό Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

«Πρέπει και μπορούμε να δώσουμε την ειρηνική μάχη για να αλλάξουμε την Ευρώπη. Αξίζει τον κόπο να αγωνιστούμε για να το πετύχουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από την ομιλία του δεν έλειψαν τα «καρφιά» για τον χειρισμό της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους κατά της διάρκεια της οικονομικής κρίσης, τον τρόπο λήψης και επιβολής των αποφάσεων. Έχουμε αυστηρούς κανόνες που δυστυχώς όμως φαίνεται πως δεν ισχύουν για όλους, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι ενώ οι χώρες που εμφανίζουν μεγαλύτερα ελλείμματα από τα επιτρεπόμενα τιμωρούνται αυστηρά, αντίθετα, στις χώρες που εμφανίζουν θηριώδη, σε σχέση με τα οριζόμενα από τους κανόνες, πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών δεν έχουν καμία κύρωση.

Αναφέρθηκε ακόμη στις έντονες ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ των κρατών-μελών, στην απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών -κυρίως των νέων- στην Ευρώπη και την απομάκρυνσή τους από την ευρωπαϊκή ιδέα.

Η Ευρώπη πρέπει να μεταβληθεί σε θεσμό οικονομικής και πολιτικής αλληλεγγύης, είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της ευρωζώνης και ο περιορισμός των κινδύνων μεταξύ της ευρωζώνης. «Μπορούμε να πετύχουμε τη δημοσιονομική ενοποίηση εφόσον πετύχουμε την πολιτική και οικονομική ενοποίηση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, ζήτησε «να προωθήσουμε το διάλογο για ένα συμβόλαιο Δημοκρατίας στην Ευρώπη με αλληλεγγύη, ισονομία μεταξύ πολιτών και κρατών. Η πρόσφατη οικονομική κρίση μετεξελίχτηκε σε κρίση πολιτικής , διεύρυνε τις ανισότητες μεταξύ των κρατών και πολιτών στο εσωτερικό και απομάκρυνε αποφάσεις. Με μεγάλη ταχύτητα περάσαμε από την Ευρώπη πολιτών στην Ευρώπή των συμφερόντων και των τεχνοκρατών».

Εισαγωγικά, ο πρωθυπουργός είχε πει, «με χαρά καλωσορίζουμε στην Πνύκα τον Εμ. Μακρόν στον τόπο που η Δημοκρατία έκανε τα πρώτα της βήματα και άναψε τη φλόγα για να φωτίσει την ανθρώπινη Οικουμένη. Εδώ όπου για πρώτη φορά γεννήθηκε η δημόσια σφαίρα, συζήτησης και δημοκρατικής λήψης αποφάσεων (…) Όποιον δεν συμμετείχε στα κοινά τον χαρακτήριζαν διώτη που στην δική σας γλώσσα δεν είναι τιμητικός χαρακτηρισμός».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε: «Χρειαζόμαστε να επανασχεδιάσουμε το μέλλον της Ευρώπης. Είναι πολιτική υποχρέωση της γενιάς μας, Εμανουέλ», ανέφερε απευθυνόμενος στο γάλλο Πρόεδρο.

Εξάλλου, «αδράνεια και ακινησία θα σημάνει και παρακμή για την Ευρώπη. Ακόμη και οι ισχυρότεροι από εμάς στην Ευρώπη με βάση το δημογραφικό στα επόμενα 20 χρόνια δεν θα είναι καμία από στις πρώτες δυνάμεις του πλανήτη. Με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις μέσα στα επόμενα 20 χρόνια καμία χώρα της ΕΕ δεν αναμένεται να βρίσκεται στις επτά οικονομικά ισχυρότερες χώρες του πλανήτη», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός διευκρινίζοντας ότι ονειρεύεται μιαν Ευρώπη, «όχι ως δύναμη επιβολής αλλά ως δύναμη συνεργασίας και ασφάλειας» είπε ο κ.Τσίπρας στην ομιλία του.

Εκτενέστερα μίλησε ο Αλ. Τσίπρας για την επιθυμία του να αλλάξει η Ευρώπη. «Σε μια κατεύθυνση δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, και προόδου. Γιατί- το πιστεύω ακράδαντα αυτό- μόνο έτσι θα έχει μέλλον. Μόνο στηριγμένη στους λαούς της, στα εκατομμύρια των Ευρωπαίων της εργασίας και της δημιουργίας, θα μπορέσει να παίξει το ρόλο που επιβάλλουν οι δύσκολες σημερινές συνθήκες.

Ο Μαρξ», συνέχισε ο έλληνας πρωθυπουργός, «χαρακτήρισε κάποτε την γαλλική εξέγερση της κομμούνας του Παρισιού, ως έφοδο στον ουρανό. Εμείς, επιτρέψτε μου να πω, χρειαζόμαστε σήμερα μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική, ειρηνική έφοδο. Αλλά έφοδο στη γη, όχι στον ουρανό. Στα πραγματικά καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων που αναζητούν λύσεις.

Εκεί που οι Ευρωπαίοι, και οι Γάλλοι και οι Έλληνες μαζί, εργάζονται, δημιουργούν, παράγουν, καινοτομούν. Να σχεδιάσουμε και να παρουσιάσουμε στους λαούς μας ένα φιλόδοξο σχέδιο για το κοινό μας αύριο, που θα έχει τα θεμέλιά του στις κοινές μας αξίες του χθες και που θα απαντά στις ανάγκες του σήμερα».

Και εν συνεχεία, «πιστεύω ότι πρέπει και μπορούμε :

Οι αναγκαίοι υπερεθνικοί ευρωπαϊκοί θεσμοί, που προϋποθέτουν εκχώρηση κυριαρχίας από τα κράτη-μέλη, να καταστούν θεσμοί υπερεθνικής δημοκρατίας, με κοινωνικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο. Να μην επιτρέπουμε άλλο η εκχώρηση κυριαρχίας από τα κράτη μέλη να μετατρέπεται σε υποχώρηση της δημοκρατίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά να οικοδομήσουμε την έννοια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας που θα βασίζεται σε αληθινά δημοκρατικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα εμπλέκει ισότιμα τους λαούς μας στη λήψη των αποφάσεων (…)

Πιστεύω ότι πρέπει και μπορούμε :

Η δημοκρατική επανεκκίνηση της Ευρώπης να έχει ως αφετηρία την οικονομική και νομισματική ένωση, η οργανική ενότητα της οποίας προσδιορίζει, σε μεγάλο βαθμό, και τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος συνολικά. Και οργανική ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει όσο παραμένει μόνο νομισματική, και όχι και οικονομική ένωση. Δηλαδή όσο, εν τέλει, δεν μετασχηματίζεται και σε πολιτική ένωση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024