Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντράγκι: Το φθινόπωρο θα αποφασίσουμε για το QE

Ντράγκι: Το φθινόπωρο θα αποφασίσουμε για το QE

Το φθινόπωρο θα αποφασίσουμε για την προσαρμογή των εργαλείων πολιτικής για το 2018, τόνισε ο Μ.Ντράγκι, δίνοντας το σήμα που αναμένουν οι αγορές. Επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο, αλλά και ότι το QE θα συνεχιστεί ως το Δεκέμβριο του 2017 ή και αργότερα. Ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης για φέτος, αλλά αυτό δεν μεταφράζεται ακόμη σε αύξηση του πληθωρισμού. Πηγή ανησυχίας το ισχυρό ευρώ. Ημιτελής η ΟΝΕ.

Το φθινόπωρο θα αποφασίσουμε για την προσαρμογή των εργαλείων άσκησης νομισματικής πολιτικής για το 2018, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, δίνοντας το σήμα που αναμένουν οι αγορές, με τις πιέσεις για μείωση των μέτρων στήριξης της ΕΚΤ να αυξάνονται. Τον Οκτώβριο θα ληφθούν περισσότερες αποφάσεις διευκρίνισε απαντώντας σε ερώτηση.

«Αυτό το φθινόπωρο θα αποφασίσουμε την προσαρμογή των εργαλείων πολιτικής για το 2018 λαμβάνοντας υπόψη την εκτιμώμενη πορεία του πληθωρισμού», δήλωσε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι «το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων αναμένεται τον Οκτώβριο» χωρίς να αποκλείει βέβαια ότι μέχρι να ληφθούν οι αποφάσεις ίσως να μας βρει και ο Δεκέμβριος. «Πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι τον Οκτώβριο [για τις ανακοινώσεις]. Αν δεν είμαστε θα υπάρξει αναβολή για τον Δεκέμβριο».

Στις επίμονες ερωτήσεις για το QE και σε ποιο βάθος έφθασαν οι συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι ο Ντράγκι διευκρίνισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας έκανε μια προκαταρκτική συζήτηση, «συζήτησε και εξέτασε διάφορα σενάρια τα οποία είναι στα αρχικά τους στάδια». Όπως εξήγησε τα σενάρια αυτά «αφορούσαν τη διάρκεια και το μέγεθος των μηνιαίων αγορών. Εξετάσαμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών των σεναρίων και θα δούμε την εργασία που θα κάνουν οι επιτροπές που θα αναλάβουν να εξετάσουν αυτές τις επιλογές».

Πάντως ο ίδιος, καθησυχάζοντας τις αγορές, επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και ότι το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (QE) θα συνεχιστεί ως το Δεκέμβριο του 2017 ή και αργότερα, εάν χρειαστεί, μέχρι να υπάρξει βιώσιμη προσαρμογή στον πληθωρισμό.

Όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη της ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις τρέχουσες εκτιμήσεις, με την ανάπτυξη του α’ εξαμήνου να ξεπερνά τις προβλέψεις. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε θετική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στο σύνολο του 2017, στο 2,2% από 1,9% προηγουμένως. Το 2018 η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,8% και το 2019 στο 1,7%.

Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε πως η οικονομική ανάπτυξη δεν έχει ακόμα μεταφραστεί σε ένα πιο ισχυρό πληθωρισμό, προσθέτοντας πως αυτό καθιστά αναγκαία την συνέχιση της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής.

Ενδεικτικό είναι ότι αντίθετα με την ανάπτυξη οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό αναθεωρήθηκαν -έστω οριακά- επί τα χείρω. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,5% το 2017, στο 1,2% το 2018 και στο 1,5% το 2019, οριακά χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Σε ότι αφορά την πρόσφατη άνοδο του ευρώ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως η μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος αποτελούν πηγή αβεβαιότητας και ανησυχίας.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024