Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έστειλε στον καθηγητή Θάνο Βερέμη μέσω
του πληρεξουσίου δικηγόρου του, στις 29 Αυγούστου, κείμενο με το οποίο
ζητά να μάθει αν όντως έχει δηλώσει αυτά που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα τους
Financial Times στο δημοσίευμά τους
για την υπόθεση της δικαστικής διαμάχης του κ. Κοτζιά με τους εκδότες
του περιοδικού Athens Review of Books.

Υπενθυμίζεται ότι οι Financial Times στις 9 Αυγούστου έκαναν λόγο για φόβους χειραγώγησης της δικαιοσύνης στην Ελλάδα.

Το δημοσίευμα, με τίτλο «Δικαστική νίκη υπουργού εντείνει τους φόβους για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα», σχολιάζει ότι η δικαστική απόφαση υπέρ του κ. Κοτζιά για πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών της εκδότριας του περιοδικού Μαρίας Βασιλάκη έγινε με αφορμή δημοσιευθείσα επιστολή αναγνώστη που χαρακτήριζε τον υπουργό Εξωτερικών «φανατικό» σταλινιστή. Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενείται, μεταξύ άλλων, η επίμαχη δήλωση του καθηγητή Θάνου Βερέμη.

Η επιστολή προς τον κ. Θάνο Βερέμη αναφέρει:

«Αξιότιμε κ. Βερέμη,

Κατόπιν επιθυμίας του εντολέα μου κ. Νίκου Κοτζιά, Υπουργού των Εξωτερικών της Ελλάδας, σας απευθύνω ένα ερώτημα και θα επιθυμούσα μία απάντηση εκ μέρους σας.

Στην ηλεκτρονική σελίδα των Financial Times 11.08.2017 σε ένα κείμενο που επιγράφεται «Η δικαστική απόφαση υπέρ του Υπουργού εντείνει τους φόβους για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα», ανάμεσα σε άλλα ανακριβή και αναληθή εις βάρος του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά υπάρχει και ένα απόσπασμα, το οποίο αποδίδεται σε εσάς με αφορμή την έκδοση καταδικαστικής απόφασης των ελληνικών δικαστηρίων ύστερα από αγωγή του κ. Νίκου Κοτζιά κατά του Μανώλη και Μαρίας Βασιλάκη.

Το κείμενο του αποσπάσματος αυτού είναι το εξής:

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τον ίδιο δρόμο του ακραίου λαϊκισμού, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, στην προκειμένη περίπτωση ως αντίβαρο στις παραχωρήσεις που έκανε η Ελλάδα στο πλαίσιο των διαδοχικών προγραμμάτων διάσωσης» υποστήριξε ο Θάνος Βερέμης επίτιμος καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, «δεν ξέρω που θα φτάσει αυτή η ιστορία».

Είναι αλήθεια κ. Βερέμη ότι δηλώσατε τα ανωτέρω στην εν λόγω εφημερίδα ή αυτή η αναφορά στο όνομά σας είναι ανακριβής και αναληθής;

Με εκτίμηση
Χρήστος Κουτσονάσιος
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω»

Γράψτε το σχόλιο σας