Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επί ποδός πολέμου οι εφοριακοί για την αξιολόγηση

Επί ποδός πολέμου οι εφοριακοί για την αξιολόγηση

Φωτιές στην κυβέρνηση αλλά και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ανάψει η ανταρσία των δημοσίων υπαλλήλων έναντι της αξιολόγησης και ο Σεπτέμβριος προβλέπεται μήνας δύσκολος. Μετά τη ΔΕΘ, ο φάκελος «αξιολόγηση» αναμένεται να ανοίξει για τα καλά, με την κυβέρνηση να έχει να αντιμετωπίσει εκτός από την ΑΔΕΔΥ και τους εφοριακούς σε μία κρίσιμη περίοδο για την πορεία των εσόδων.

Φωτιές στην κυβέρνηση αλλά και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ανάψει η ανταρσία των δημοσίων υπαλλήλων έναντι της αξιολόγησης και ο Σεπτέμβριος προβλέπεται μήνας δύσκολος. Μετά τη ΔΕΘ, ο φάκελος «αξιολόγηση» αναμένεται να ανοίξει για τα καλά, με την κυβέρνηση να έχει να αντιμετωπίσει εκτός από την ΑΔΕΔΥ και τους εφοριακούς σε μία κρίσιμη περίοδο για την πορεία των εσόδων.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προωθεί διάταξη νόμου με την οποία, αναφέρουν οι πληροφορίες, θα μπλοκάρονται προαγωγές και κινητικότητα για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν παραδώσουν τα φύλλα αξιολόγησης, ενώ οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής ολοκληρώνουν αυτές τις ημέρες την εκπόνηση περιγραμμάτων θέσης για καθέναν από τους 11.700 υπαλλήλους.

Στη συντριπτική πλειονότητα των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, τα περιγράμματα θέσης είναι έτοιμα, ενώ σε ώριμη φάση βρίσκεται και η κανονιστική απόφαση για την εφάπαξ αξιολόγηση. Οι εφοριακοί από την πλευρά τους βρίσκονται επί ποδός πολέμου.

Απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ – ΔΟΥ) από τα τέλη Ιουλίου έχει καλέσει όλους τους πρωτοβάθμιους συλλόγους να πραγματοποιήσουν έκτακτες γενικές συνελεύσεις το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου «για να αποφασίσουμε συλλογικά και δημοκρατικά μορφές πάλης».

Ηδη οι εφοριακοί έχουν απορρίψει το σχέδιο του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή για την εφάπαξ αξιολόγηση, αλλά και το πάγιο σύστημα αξιολόγησης, κηρύσσοντας μάλιστα παράλληλα «απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη διαδικασία».

Η αξιολόγηση τόσο στο Δημόσιο, όσο και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αποτελεί μία από τις καυτές πατάτες της τρίτης αξιολόγησης των δανειστών η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου. Εκείνη την περίοδο θα διεξαχθούν όμως και οι συνδικαλιστικές εκλογές στους κόλπους των εφοριακών και αναλόγως του αποτελέσματος της κάλπης, το πλάνο του Γιώργου Πιτσιλή ενδέχεται να γίνει από πιο εύκολο έως αδύνατο.

Για τον διοικητή της ΑΑΔΕ, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θεωρείται κρίσιμο στοίχημα. Σε όλους τους τόνους έχει διαβεβαιώσει τους υπαλλήλους ότι απολύσεις δεν προβλέπονται, ενώ εμφανίζεται βέβαιος πως ακόμα και όσοι ενταχθούν στο σύστημα κινητικότητας θα είναι ελάχιστοι. Ούτως ή άλλως, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ παραμένουν δραστικά υποστελεχωμένες.

«Δεν μας ενδιαφέρει μόνο η κάθετη αξιολόγηση από τον προϊστάμενο προς τον υφιστάμενο αλλά και αντίστροφα, όπως και η αυτοαξιολόγηση» αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ, περιγράφοντας ένα σχήμα κυκλικής αξιολόγησης 360 μοιρών με διαφανείς διαδικασίες.

Μετά τη δημιουργία περιγραμμάτων θέσεων εργασίας για καθεμία από τις 11.700 θέσεις εργασίας σε συνάρτηση με συγκεκριμένο «καθηκοντολόγιο» και πλαίσιο ικανοτήτων, αξιολόγηση και κινητικότητα όπου χρειαστεί, στόχος είναι σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η μετάβαση σε ένα βαθμολόγιο και στη συνέχεια σε ένα νέο μισθολόγιο, προκειμένου να διορθωθούν μισθολογικές αδικίες κυρίως σε βάρος των νεοπροσλαμβανομένων.

Οι εφοριακοί επί του παρόντος συνεχίζουν να βλέπουν πίσω από την εφάπαξ αξιολόγηση νέες διαθεσιμότητες και εξατομίκευση της μισθοδοσίας.

Το στοίχημα της εφάπαξ αξιολόγησης καταλληλότητας – διότι από το 2018 θα εφαρμόζεται ετήσια αξιολόγηση – θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις έως το τέλος του έτους για την ΑΑΔΕ. Για τους δημοσίους υπαλλήλους, η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2016.

Έλενα Λάσκαρη

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024