Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Zίγκμαρ Γκάμπριελ: Καλύτερος για καγκελάριος ο Μάρτιν Σουλτς

Zίγκμαρ Γκάμπριελ: Καλύτερος για καγκελάριος ο Μάρτιν Σουλτς

Ο Μάρτιν Σούλτς «είναι ο καλύτερος υποψήφιος για καγκελάριος. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) έψαχνε και βρήκε στις αρχές του έτους έναν καινούριο φέρελπι (υποψήφιο καγκελάριο). Αυτός ήταν και είναι ο Μάρτιν Σούλτς», είπε σε συνέντευξή του ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, σε συνέντευξή του στην σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild.

Ο Μάρτιν Σούλτς «είναι ο καλύτερος υποψήφιος για καγκελάριος. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) έψαχνε και βρήκε στις αρχές του έτους έναν καινούριο φέρελπι (υποψήφιο καγκελάριο). Αυτός ήταν και είναι ο Μάρτιν Σούλτς», είπε σε συνέντευξή του ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, σε συνέντευξή του στην σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild με τίτλο «Ποιον θα ψηφίζατε κ. Γκάμπριελ;».

Σε ερώτηση εάν ο ίδιος θα ήταν καλύτερος υποψήφιος για την Καγκελαρία, με δεδομένο ότι τέσσερις εβδομάδες πριν από τις εκλογές το SPD υπολείπεται της Ένωσης στις δημοσκοπήσεις, ο Γκάμπριελ δηλώνει ότι ο Σουλτς είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για το SPD και εγκωμιάζει εν συνεχεία την ευρωπαϊκή εμπειρία του υποψήφιου Καγκελάριου του SPD.

«H Άγγελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν πετύχει πολλά, αλλά αμφότεροι δίχασαν την Ευρώπη: η καγκελάριος με την προσφυγική πολιτική και ο υπουργός Οικονομικών με τη οικονομική πολιτική. Τώρα πληρώνουμε το τίμημα», αναφέρει ο Γκάμπριελ. «Δεν έχει κριθεί τίποτα» στον εκλογικό αγώνα, υποστηρίζει ο ίδιος, παραδεχόμενος ότι οι τρεις ήττες στις εκλογικές αναμετρήσεις στα κρατίδια ήταν ένα δύσκολο σημείο εκκίνησης για το SPD.

Κατά τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχει ακόμα κριθεί: «Οι πολίτες τώρα επιστρέφουν από τις διακοπές τους και ο προεκλογικός αγώνας αρχίζει μόλις τώρα». Προσέθεσε δε ότι «το SPD είναι ο πλέον αποφασιστικός αντίπαλος αυτών των απαράδεκτων ανθρώπων του κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD)».

Σε ερώτηση για το ποιος είναι χειρότερος, ο Ερντογάν, o Tραμπ ή ο Πούτιν, ο Γκάμπριελ απαντά ο συνδυασμός των τριών. «Πιστεύουν ότι οι σχέσεις των λαών και των κρατών είναι μια σύγκρουση. Στο προσκήνιο δεν είναι η Δικαιοσύνη (Fairness) και η ισχύς του Δικαίου, αλλά το Δίκαιο των ισχυρών». Αναφέρει ακόμα ότι η απαίτηση των ΗΠΑ για διπλασιασμό των γερμανικών αμυντικών δαπανών (ποσό άνω των 70 δισ. ευρώ) είναι ανέφικτη, και η άποψή του αυτή αποτελεί σημείο διαφοροποίησης με την Ένωση. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις χρειάζονται περισσότερα χρήματα.

«Βρισκόμαστε εν μέσω ενός δεύτερου Ψυχρού Πολέμου», δηλώνει -μεταξύ των άλλων- ο Γκάμπριελ, σχολιάζοντας τη νέα φάση πυρηνικού εξοπλισμού. Σε δημοσιογραφικό σχόλιο ότι ο Πούτιν παραμένει περιζήτητος συνομιλητής των γερμανών πολιτικών, ο Γκάμπριελ απαντάει: «Έχετε κάποια καλύτερη ιδέα από τις συνομιλίες;»»

Για την ανάληψη θέσης στη ρωσική Rosneft του πρώην Καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, αναφέρει ότι δε θα ακουστεί κακή κουβέντα από τον ίδιο καθώς τους συνδέει φιλία τριάντα ετών. Θεωρεί ότι ήταν ανειλικρινής ο δημόσιος διάλογος από πλευράς Ένωσης. «Όταν πρόκειται για την απελευθέρωση φυλακισμένων στην Ανατολική Ουκρανία που βρίσκονται στα χέρια ρώσων αυτονομιστών, το CDU και το CSU θεωρούν καλό ότι ο Σρέντερ έχει στενούς δεσμούς με τον Πούτιν και μπορεί να μεσολαβήσει. Όταν όμως πρόκειται για τη διεξαγωγή προεκλογικού αγώνα κατά του SPD, τότε είναι διαφορετικά. Το βρίσκω φθηνό», δήλωσε –μεταξύ των άλλων- ο Γκάμπριελ.

Μέρκελ: Εντελώς ανοικτό το αποτέλεσμα των εκλογών

Την ίδια ώρα η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην σαββατιάτικη έκδοση της «Neue Osnabrucker Zeitung» (ΝΟΖ) δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «εντελώς ανοικτή είναι η έκβαση των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου. Βλέπει κανείς, ιδίως αυτές τις μέρες, στις δημοσκοπήσεις ότι το 46% των πολιτών δεν έχει ακόμα αποφασίσει. Πολλοί δεν πιστεύουν ότι η ψήφος τους μετράει, αλλά δεν είναι αλήθεια. Γι αυτό θα αγωνιστώ μέχρι την τελευταία μέρα για να κερδίσει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) κάθε μία ψήφο».

Η κ. Μέρκελ αντικρούει την κατηγορία ότι δεν έλαβε υπόψη την συντηρητική πτέρυγα του κόμματός της για σημαντικές αποφάσεις που έλαβε, με αποτέλεσμα να αφήσει έτσι ελεύθερο πεδίο για να αναπτυχθεί το λαϊκιστικό-ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), λέγοντας ότι «η Γερμανία βοήθησε το 2015 εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους για επείγοντες ανθρωπιστικούς λόγους. Είμαι πεπεισμένη όπως και πριν ότι ήταν σωστό και ότι με αυτόν τον τρόπο η χώρα μας έδειξε το καλό της πρόσωπο».

Αναφερόμενη δε στους ψηφοφόρους του κόμματός της οι οποίοι στράφηκαν προς το AfD υπογραμμίζει ότι «κατά την προεκλογική περίοδο συνομιλούμε με όλους τους πολίτες οι οποίο ακούνε, διότι για μένα είναι σημαντικό να κατανοήσω τις ανησυχίες τους και να προσφέρω τις λύσεις μας».

Η Γερμανίδα συντηρητική πολιτικός λέει επίσης στην «ΝΟΖ», ότι σε μια ενδεχόμενη νέα κυβέρνησή της «ο στόχος μου είναι τα μισά μέλη της να είναι γυναίκες. Φυσικά, θα πρέπει να αναμείνω τις προτάσεις τις οποίες θα κάνουν και οι ενδεχόμενοι κυβερνητικοί εταίροι, αλλά θα μπορούσε να επιτευχθεί (ο στόχος αυτός)».

Η Καγκελάριος Μέρκελ απαντά αρνητικά στο ερώτημα εάν προτίθεται να νομιμοποιήσει την κάνναβη στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο: «Δεν το κρίνω σκόπιμο. Επιτρέπουμε μια πολύ περιορισμένη χρήση της για ιατρικούς λόγους και δεν βλέπω αυτή την στιγμή καμιά επείγουσα ανάγκη για την αύξησή της», λέει χαρακτηριστικά.

Τον σκεπτικισμό του για την νομιμοποίηση της κάνναβης έχει εκφράσει και ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτ, ενώ άλλα γερμανικά κόμματα, όπως οι Πράσινοι (Die Gruenen), η Αριστερά (Die Linke) και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) τάσσονται -για διαφορετικούς λόγους το καθένα- υπέρ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024