«Τον Σεπτέμβρη θα έχω έτοιμο σχέδιο για το νέο Λύκειο, αλλά δεν απαντάω στο αν έχω έτοιμο σχέδιο για το νέο εξεταστικό σύστημα», είπε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνέντευξης του μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκο Παππά για την μηνιαία επιδότηση των πρωτοετών φοιτητών ώστε να μπορούν όλοι να έχουν σύνδεση Ίντερνετ.

Ο υπουργός Παιδείας «τοποθέτησε» σήμερα τη συζήτηση στην αναμόρφωση του Λυκείου, ενώ αντίθετα ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης μίλησε νωρίτερα ανοικτά σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για αλλαγή του εξεταστικού συστήματος.

«Θέλουμε», είπε ο υφυπουργός Παιδείας, «η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση «να γίνεται μέσω του απολυτηρίου του λυκείου». Και πρόσθεσε: «Οπωσδήποτε για τις σχολές υψηλής ζήτησης ένας τρόπος επιλογής, εξετάσεις, διαγωνισμός, θα υπάρχει…»

Ωστόσο, ο ίδιος αποκάλυψε ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει καταλήξει σε καμία συγκεκριμένη πρόταση και ρίχνει το μπαλάκι στον διάλογο που θα γίνει με τα κόμματα και τους εκπαιδευτικούς φορείς.
Κατά την άποψη που εξέφρασε ο υφυπουργός Παιδείας η κυβέρνηση θέλει «να ανοίξει η διαδικασία και να μην κρίνεται από μια στιγμή.

Να μην είναι η επιλογή μιας στιγμής αλλά προσπάθεια μηνών».
Αναφερόμενος στην εβδομάδα των Πανελλαδικών εξετάσεων ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης εξήγησε: «Πρόθεσή μας είναι να απενεχοποιήσουμε αυτή τη βδομάδα που όλα κρίνονται για τα παιδιά μας σε μια βδομάδα».

Ερωτηθείς πώς θα είναι αδιάβλητη η βαθμολογία που θα δίνεται από τους καθηγητές στους μαθητές στους οποίους διδάσκουν απάντησε: «Ψάχνουμε να βρούμε τους τρόπους που θα φιλτράρεται η προσπάθεια του καθηγητή να βοηθήσει τους μαθητές του».
«Αν με ρωτάτε αν έχω τη συνταγή τώρα, δεν την έχω, όμως στο διάλογο…» παραδέχθηκε ο υφυπουργός Παιδείας.