Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σταϊκούρας: Φορολογική κόπωση και στάση πληρωμών

Σταϊκούρας: Φορολογική κόπωση και στάση πληρωμών

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση ασκούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό. «Φορολογική “κόπωση” των πολιτών λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητάς τους, εσωτερική στάση πληρωμών του Κράτους και έσοδα από κατασχέσεις συνθέτουν την εικόνα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού» τονίζει ο Χρ.ΣταΪκούρας της ΝΔ. Για εύθραυστο πλεόνασμα μιλά το ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι τα προβλήματα που εμφανίζονται δεν είναι συγκυριακά, αλλά βλάβες που σχετίζονται ευθέως με κυβερνητικές επιλογές.

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση ασκούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο επτάμηνο. «Φορολογική “κόπωση” των πολιτών λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητάς τους, εσωτερική στάση πληρωμών του Κράτους και έσοδα από κατασχέσεις συνθέτουν την εικόνα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού» τονίζει ο Χρ.ΣταΪκούρας της ΝΔ.

Για εύθραυστο πλεόνασμα μιλά το ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι τα προβλήματα που εμφανίζονται δεν είναι συγκυριακά, αλλά βλάβες που σχετίζονται ευθέως με κυβερνητικές επιλογές.

Ειδικότερα, ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε: «Φορολογική “κόπωση” των πολιτών λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητάς τους, εσωτερική στάση πληρωμών του Κράτους και έσοδα από κατασχέσεις συνθέτουν την εικόνα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

» Τα φορολογικά έσοδα διαμορφώνονται σε χαμηλότερο επίπεδο από την περυσινή χρονιά, παρά την επιβολή πρόσθετων φόρων εφέτος. Η εικόνα, σε πολλές επιμέρους κατηγορίες φορολογικών εσόδων, είναι εξαιρετικά ανησυχητική το μήνα Ιούλιο. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ο οποίος διαμορφώθηκε περίπου 400.000.000 ευρώ κάτω από τον στόχο.

» Επίσης, στο σκέλος των δαπανών, η Κυβέρνηση επιβάλλει “αυστηρή δίαιτα” σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η κοινωνική προστασία, οι δαπάνες περίθαλψης και οι επιχορηγήσεις των νοσοκομείων. Οι πομφόλυγες για δήθεν κοινωνική ευαισθησία έχουν “πάει προ πολλού περίπατο”. Και, δυστυχώς για ακόμη έναν μήνα, οι αναγκαίες για την ανάταξη της οικονομίας δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώνονται 32% – 35% χαμηλότερα τόσο από το στόχο όσο και από την περσινή χρονιά».

«Η εμπροσθοβαρής υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής με σταδιακή μείωση της φορολόγησης των πολιτών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, είναι επιβεβλημένες πολιτικές. Πολιτικές που η παρούσα Κυβέρνηση αδυνατεί να υλοποιήσει» καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας.

Για βλαβερές κυβερνητικές επιλογές μιλά το ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση από τον τομέα Οικονομικών του κόμματος, τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, Ιανουάριος-Ιούλιος 2017, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις στις οποίες έγκαιρα και συστηματικά έχει προβεί το ΠΑΣΟΚ.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι εύθραυστο τόσο γιατί οι δαπάνες αντί να μειώνονται συγκρατούνται με τη μέθοδο των καθυστερήσεων, αλλά κυρίως γιατί υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα έσοδα. Πιο συγκεκριμένα τα προβλήματα στα έσοδα εμφανίζονται στο φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, στις αποκρατικοποιήσεις και στους φόρους σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά (ΦΠΑ και ΕΦΚ)» συνεχίζει.

«Δεν πρόκειται για προβλήματα συγκυριακά, αλλά για βλάβες που σχετίζονται ευθέως με κυβερνητικές επιλογές» τονίζει το ΠΑΣΟΚ και εξηγεί:

· Τα προβλήματα στα έσοδα από φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων (ΦΕΦΝΠ) σχετίζονται ευθέως με την ύφεση, με την εξάντληση των φορολογούμενων και με σοβαρές αλλαγές στο φορολογικό προφίλ των ελεύθερων επαγγελματιών, που προκάλεσε το φορο-ασφαλιστικό Κατρούγκαλου.

· Οι υστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις δε χρειάζονται εξηγήσεις, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί να τις καθυστερήσει, γιατί πολύ απλά ως αντιπολίτευση τις πολέμησε λυσσαλέα με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα.

· Όσο για τα μειωμένα έσοδα από καύσιμα, τσιγάρα, ποτά είναι η απόδειξη ότι με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το λαθρεμπόριο ανθεί και βέβαια δεν αντιμετωπίζεται με εξυπνακίστικες ανακοινώσεις, όπως αυτή του Υπουργείου Οικονομικών χθες. Οξυγόνο στα έσοδα δίνουν αντίθετα οι κατασχέσεις, όπως φαίνεται σε συγκεκριμένους κωδικούς (ΠΟΕ)».

«Με αυτά τα δεδομένα και με βάση τα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται ότι αν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017 επιτευχθεί με δυσκολία, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018 μοιάζει πολύ μακρινός και ρεαλιστικά ανέφικτος» προειδοποιεί το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «όπως είναι γνωστό μια τέτοια εξέλιξη φέρνει πιο μπροστά τις περικοπές στις συντάξεις (1,8 δισ) και στο αφορολόγητο (1,8 δισ), που ήδη έχουν ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.»

» Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης εκτός από αντιλαϊκή και αντιαναπτυξιακή αποδεικνύεται και αναποτελεσματική. Ο φαύλος κύκλος που άνοιξε με το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015 δεν μπορεί να κλείσει από αυτούς που τον δημιούργησαν. Ο κ. Τσίπρας είναι ήδη ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός και ακόμα δεν έχει καταφέρει με την κυβέρνηση του να επαναφέρει τα πράγματα εκεί που τα βρήκε. Όσο γρηγορότερα φύγουν τόσο το καλύτερο».

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024