Ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης υπόσχεται να συμβάλλει στην πρώιμη διάγνωση του μελανώματος, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο 14ο Διεθνές Συνέδριο Απεικονιστικής Ανάλυσης και Διάγνωσης, στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης υπόσχεται να συμβάλλει στην πρώιμη διάγνωση του μελανώματος, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο 14ο Διεθνές Συνέδριο Απεικονιστικής Ανάλυσης και Διάγνωσης, στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Κοινή επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Γουότερλου και του Ερευνητικού Ινστιτούτου Sunnybrook σχεδίασε ένα σύστημα που περιλαμβάνει λογισμικό ανάλυσης εικόνων δερματικών αλλοιώσεων, παρέχοντας έτσι στους γιατρούς μια αντικειμενική εικόνα χαρακτηριστικών βιοδεικτών του μελανώματος, το οποίο έχει κακή πρόγνωση όταν διαγιγνώσκεται σε όψιμα στάδια, ενώ αν εντοπιστεί εγκαίρως είναι αντιμετωπίσιμο.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που έχει ήδη τροφοδοτηθεί με χιλιάδες εικόνες και τα αντίστοιχα επίπεδα αιμοσφαιρίνης και ευ-μελανίνης, θα μπορούσε να συντελέσει σε μείωση των βιοψιών, μειώνοντας το θεραπευτικό κόστος αλλά και την ταλαιπωρία για τον ασθενή. Και αυτό γιατί οι γιατροί θα έχουν πλέον αντικειμενικότερη αξιολόγηση των διαθέσιμων πληροφοριών για τις δερματικές αλλοιώσεις και άρα θα αποφασίσουν πιο εύστοχα για την αναγκαιότητα επεμβατικών ιατρικών διαδικασιών.

Οι αλλαγές στις συγκεντρώσεις αλλά και την κατανομή της ευ-μελανίνης, της ουσίας που δίνει στο δέρμα το χρώμα της, και της αιμοσφαιρίνης, πρωτεΐνη των ερυθροκυττάρων, είναι ισχυροί δείκτες μελανώματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν αποκλείεται το νέο αυτό διαγνωστικό εργαλείο να είναι διαθέσιμο το 2018 για ευρεία χρήση.

«Μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο ενάντιο στον καρκίνο του δέρματος. Όσο πιο καλά ερμηνεύσιμες είναι οι διαθέσιμες πληροφορίες, τόσο καλύτερες οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται», τόνισε ο Αλεξάντερ Γουονγκ, καθηγητής Συστημάτων Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Γουότερλου.

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι δερματολόγοι βασίζονται στην προσωπική τους επιστημονική εμπειρία για την αξιολόγηση των δερματικών σπίλων και άλλων αλλοιώσεων, προκειμένου να αποφασίσουν αν πρέπει ο ασθενής αν υποβληθεί σε βιοψία για τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr