Κατηγορώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για αδράνεια και έλλειψη πολιτικής βούλησης, η Κάρλα ντελ Πόντε ανακοίνωσε πως παραιτείται από την Επιτροπή Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών για τα εγκλήματα στη Συρία -υποστηρίζοντας πως ο ρόλος της ήταν τελικά να αποτελεί μόνο «άλλοθι».

Η Nτελ Πόντε, που έχει υπηρετήσει ως εισαγγελέας για Ρουάντα και πρώην Γιουγκοσλαβία, είπε πως «όσο το ΣΑ δεν κάνει τίποτα, δεν έχουμε καμία δύναμη και δεν υπάρχει Δικαιοσύνη για τη Συρία».

Μιλώντας στο Λοκάρνο, η ελβετή δικαστικός ενημέρωσε δημοσιογράφους πως έχει ήδη ετοιμάσει την επιστολή παραίτησής από την τριμελή επιτροπή δικαστικής έρευνας για εγκλήματα πολέμου στη Συρία. Ήταν στην επιτροπή από το Σεπτέμβριο του 2012 και δεν έκρυψε την απαογόητευσή της από το αδιέξοδο που περιβάλλει εν γένει το Συριακό και έχει, αναπόφευκτα, αντικατοπτριστεί και στην απόπειρα έρευνας.

«Παραιτούμαι από την επιτροπή η οποία δεν στηρίζεται από πολιτική βούληση. Δεν έχω καμία εξουσία όσο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κάνει τίποτε. Είμαστε ανίσχυροι, δεν υπάρχει Δικαιοσύνη για τη Συρία» είπε η ντελ Πόντε, η οποία προσέθεσε, όπως μεταδίδει το Reuters, πως εξαιτίας όλων αυτών ο ρόλος ήταν μόνο «άλλοθι».

Η ίδια η επιτροπή επιβεβαίωσε την παραίτηση της Nτελ Πόντε, λέγοντας πως το έργο της έρευνας θα συνεχιστεί. Μένουν πλέον δύο μέλη, ο βραζιλιάνος Πάουλο Πινιέρου και η αμερικανίδα Κάρεν Κόνινγ Αμπουζαΐντ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ