Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Θέλετε την αλήθεια για τον υπέροχο Τραμπ; Δείτε τις ειδήσεις της νύφης του

Θέλετε την αλήθεια για τον υπέροχο Τραμπ; Δείτε τις ειδήσεις της νύφης του

Κυκλοφορούν τόσα fake news παντού, στα κανάλια, τις εφημερίδες, το Διαδίκτυο. Έτσι, ο Τραμπ -που ακούει τόσες επικρίσεις από τους κακόβουλους και διεφθαρμένους δημοσιογράφους στις ΗΠΑ, για το χάος στο επιτελείο του, το ναυάγιο με το Obamacare ή το θέμα της Ρωσίας- έβγαλε τα μεγάλα μέσα: Ένα ολόδικό του πρόγραμμα «Αληθινών Ειδήσεων» μέσω Facebook, στο οποίο η... νύφη του εξηγεί τι υπέροχα που πηγαίνουν όλα υπό τον πρόεδρο.

Κυκλοφορούν τόσα fake news παντού, στα αμερικανικά κανάλια, τις μεγάλες εφημερίδες, το Διαδίκτυο. Έτσι, ο Τραμπ -που ακούει τόσες επικρίσεις από τους κακόβουλους, προκατειλημμένους, διεφθαρμένους δημοσιογράφους στις ΗΠΑ, για το χάος στο επιτελείο του, το ναυάγιο με το Obamacare, το θέμα της Ρωσίας και διάφορα άλλα- έβγαλε τα μεγάλα μέσα: Ένα ολόδικό του πρόγραμμα «Αληθινών Ειδήσεων» μέσω Facebook, στο οποίο η… νύφη του εξηγεί τι υπέροχα που πηγαίνουν όλα υπό τον πρόεδρο.

Το ζήτημα των fake news («ψευδών ειδήσεων») είχε μπει στο καθημερινό λεξιλόγιο την περίοδο γύρω από τις αμερικανικές εκλογές και αφορούσε τις διάφορες ανυπόστατες ειδήσεις που κυκλοφορούσαν στο Διαδίκτυο και στις οποίες έπεφταν συνήθως θύματα οι «συνωμοσιολάγνες» πλευρές του Διαδικτύου. Ως επί το πλείστον, ευνοούσαν το στρατόπεδο που υποστήριζε τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τα fake news λειτουργούσαν, στην πράξη, σε αρμονία με την επικοινωνιακή εκστρατεία «ασύμμετρου πολέμου» που έκανε ο Τραμπ. Όταν, μετά την κάλπη, τα fake news έγιναν ευρύτερα πεδίο προβληματισμού, ο Τραμπ έκανε άλλη μία επικοινωνιακή κίνηση ματ: Αποπειράθηκε να προσεταιριστεί τον όρο (ο οποίος κάλπαζε) και να περάσει στην αντεπίθεση χαρακτηρίζοντας fake news κάθε είδηση που ήταν επικριτική για τον ίδιο.

Η κίνηση είχε τμηματική επιτυχία (οι υποστηρικτές του πείστηκαν, οι αντιτιθέμενοι απαξίωσαν) όμως βρήκε συνέχεια που φτάνει στο πιο πρόσφατο εύρημα του Τραμπ: Ένα δελτίο ειδήσεων… αντίδοτο στα (κατ’ αυτόν) fake news -δηλαδή, όσα δεν τον απεικονίζουν όπως θα ήθελε- και το οποίο «θα λέει real news» (τις «αληθινές ειδήσεις»).

Και επειδή ο Τραμπ έχει δείξει πως πάνω από όλα αποστρέφεται τα προσχήματα, το «δελτίο ειδήσεων» εκείνο θα το παρουσιάζει η νύφη του, Λάρα Τραμπ (σύζυγος Έρικ).

Ο ίδιος ο πρόεδρος μοιράστηκε στο Facebook το βίντεο διάρκεια 2 λεπτών, 23 δευτερολέπτων, στο οποία η Λάρα αποκαθιστά την αλήθεια για το πώς τα πηγαίνουν οι ΗΠΑ υπό τον Τραμπ. Ο Τραμπ το ανάρτησε στο λογαριασμό του, με το σαφές μήνυμα: «Θέλετε να μάθετε τι έκανε ο πρόεδρος Τραμπ αυτήν την εβδομάδα; Δείτε εδώ τα REAL news».

«Είμαι τόσο υπερήφανη για τον πρόεδρο»

Στο βίντεο -πρώτο, όπως ελπίζουν αρκετοί, από πολλά- η χαμογελαστή και ενθουσιασμένη με τον πρόεδρο Λάρα Τραμπ ξεκινά εκθέτοντας τον στόχο της: «Βάζω στοίχημα ότι δεν μάθατε τι έκανε αυτήν την εβδομάδα ο πρόεδρος Τραμπ, επειδή εκεί έξω υπάρχουν τόσα fake news. Θέλουμε να σας δώσουμε μία εικόνα της εβδομάδας του».

Και από εκεί και έπειτα απαριθμεί τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία («δουλειές, δουλειές, δουλειές»), το ρεκόρ στον Dow Jones, την δωρεά του μισθού του Τραμπ, την παρασημοφόρηση βετεράνων, την επίσκεψη σε τραυματίες ένστολους, τον πόλεμο σε συμμορίες. Υποσημείωση: Σε όλα αυτά υπήρχαν αναφορές στα περισσότερα ΜΜΕ. Η Λάρα Τραμπ πάντως ενημερώνει για όλα τα παραπάνω με ένα ακλόνητα ενθουσιώδες χαμόγελο (οι διακυμάνσεις στο ηχόχρωμα της φωνής της είναι απειροελάχιστες).

Το συμπέρασμα είναι στη μέση: «Είναι ένας πρόεδρος που βάζει, για άλλη μία φορά, τη χώρα πάνω από τον εαυτό του, και είμαι τόσο υπερήφανη για αυτό» (δραματική έμφαση στο «τόσο»).

Όπως εύκολα θα μπορούσε να υποθέσει κανείς από το στήσιμο και ολόκληρη τη σύλληψη του εγχειρήματος, η Λάρα Τραμπ έχει κάνει σπουδές επικοινωνίας (το βιογραφικό της πάντως κοσμείται και με ένα δίπλωμα ερασιτεχνικής ζαχαροπλαστικής). Μέχρι πρότινος, ήταν στην παραγωγή της εκπομπής Inside Story του CBS (η θεματολογία της εκπομπής ήταν μείγμα λάιφσταϊλ και θεμάτων εγκληματικότητας).

Το δίλεπτο και κάτι «δελτίο ειδήσεων» της νύφης του Τραμπ έχει όλα τα γενικά χαρακτηριστικά της επικοινωνιακής του στρατηγικής, έστω και σε σχετικά ερασιτεχνικό, πρωτόλειο βαθμό: Απλή γλώσσα, αέρας αυθεντικότητας, επίφαση αυθορμητισμού, και αντιθετικό σχήμα μεταξύ «αυτών» (που, εν προκειμένω, λένε fake news) και «ημών» (που λέμε την αλήθεια).

Το σκηνικό, ένα μπάνερ που ξέμεινε από την προεκλογική εκστρατεία, δεν προδίδει κατά λάθος αλλά μάλλον εσκεμμένα περί τίνος πρόκειται: Ενός διαφημιστικού μηνύματος. Στην οικογένεια Τραμπ δεν υπάρχει χώρος για προσχήματα.


Β. Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024