Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υπέγραψε ο Τραμπ τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Υπέγραψε ο Τραμπ τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κύρωσε το νόμο που είχε περάσει το Κογκρέσο για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία (όπως και σε Ιράν και Βόρειο Κορέα) -παρά τις μέχρι τώρα ανάμεικτες ενδείξεις που έδινε ο Λευκός Οίκος για τις προθέσεις του. Ο νόμος είχε ούτως ή άλλως αρκετή στήριξη στο Κογκρέσο ώστε να παρακαμφθεί και ενδεχόμενο βέτο Τραμπ, κάτι ωστόσο που θα ήταν νέο πλήγμα στον ίδιο -ενώ, πέραν της Ρωσίας, και η ΕΕ έχει εκφράσει δυσφορία για τις «έμμεσες επιπτώσεις» σε ευρωπαϊκές εταιρείες.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κύρωσε το νόμο που είχε περάσει το Κογκρέσο για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία (όπως και σε Ιράν και Βόρειο Κορέα) -παρά τις μέχρι τώρα ανάμεικτες ενδείξεις που έδινε ο Λευκός Οίκος για τις προθέσεις του.

Οι κυρώσεις είχαν ούτως ή άλλως αρκετή στήριξη στο Κογκρέσο ώστε να παρακαμφθεί και ενδεχόμενο βέτο Τραμπ, κάτι ωστόσο που θα ήταν νέο πλήγμα στον ίδιο -ενώ, πέραν της Ρωσίας, και η ΕΕ έχει εκφράσει δυσφορία για τις «έμμεσες επιπτώσεις» σε ευρωπαϊκές εταιρείες.

Το νομοσχέδιο ουσιαστικά «δένει τα χέρια» του αμερικανού προέδρου, ο οποίος δεν θα μπορεί να ελαφρύνει τις κυρώσεις χωρίς έγκριση από το Κογκρέσο.

Υπογράφοντας το νομοσχέδιο, ο Τραμπ έσπευσε να χαρακτηρίσει τις κυρώσεις «βαθιά προβληματικές». Κατηγορεί, μάλιστα, το Κογκρέσο ότι υπερέβη την συνταγματική του εξουσία.

«Παρά τα προβλήματά του, υπογράφω αυτό το νομοσχέδιο για χάρη της εθνικής ενότητας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι «εκφράζει την επιθυμία του αμερικανικού λαού το να κάνει η Ρωσία βήματα για να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ».

Ο Τραμπ αναφέρει: «Έχτισα μια πραγματικά σπουδαία επιχείρηση αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που με εξέλεξαν (πρόεδρο). Ως πρόεδρος μπορώ να κάνω καλύτερες συμφωνίες με ξένες χώρες από ότι με το Κογκρέσο» είπε και συνέχισε ότι το Κογκρέσο «δεν μπορεί καν να διαπραγματευτεί ένα νομοσχέδιο για την περίθαλψη μετά από συνομιλίες επτά ετών».

Ρωσία: Οι αμερικανικές κυρώσεις δεν θα αλλάξουν την πολιτική μας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατήγγειλε την «επικίνδυνη» και «κοντόφθαλμη» πολιτική της Ουάσιγκτον.

«Πρόκειται για μια κοντόφθαλμη πολιτική γραμμή και επιπλέον επικίνδυνη που θέτει τον κίνδυνο της υπονόμευσης της σταθερότητας (στην κόσμο) για την οποία η Μόσχα και η Ουάσιγκτον είναι κυρίως υπεύθυνες» τονίζεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο, όπου προστίθεται ότι η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει σε αυτές τις «εχθρικές ενέργειες».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι με την έγκριση του νομοσχεδίου με τις νέες αντιρωσικές κυρώσεις, οι ΗΠΑ κήρυξαν έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας κι ότι τώρα εξανεμίστηκαν οι ελπίδες βελτίωσης των σχέσεων με την αμερικανική κυβέρνηση.

«Η υπογραφή από τον Αμερικανό πρόεδρο των νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας έχει αρκετές επιπτώσεις: καταρχάς, οι ελπίδες για βελτίωση των σχέσεών μας με τη νέα αμερικανική διοίκηση έχουν εξανεμιστεί. Δεύτερον, οι ΗΠΑ κήρυξαν έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Τρίτον, η διοίκηση Τραμπ επέδειξε πλήρη ανικανότητα με το να μεταφέρει με ταπεινωτικό τρόπο τις εκτελεστικές εξουσίες στο Κογκρέσο, κάτι που αλλάζει την ισορροπία της εξουσίας στους πολιτικούς κύκλους των ΗΠΑ» έγραψε ο Μεντβέντεφ στο μπλογκ του στο Facebook.

Από την πλευρά του, ο ρώσος απεσταλμένος στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπέντσια είπε ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις θα βλάψουν τις διμερείς σχέσεις, αλλά δεν θα αλλάξουν την ρωσική πολιτική.

«Ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι αυτό είναι ένα νομοσχέδιο που μπορεί να ενθαρρύνει τη Ρωσία να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ. Για εμένα πρόκειται για ένα παράξενο είδος ενθάρρυνσης» είπε ο ρώσος αξιωματούχος προσθέτοντας: «Αυτοί που επινόησαν αυτό το νομοσχέδιο, εάν σκέφτονταν ότι θα μπορούσε να αλλάξει την πολιτική μας, έκαναν λάθος».

«Θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα, να γνωρίζουν ότι δεν λυγίζουμε, δεν «σπάμε»» είπε. «Φυσικά θα βλάψει τις σχέσεις μας (με τις ΗΠΑ) αλλά θα εργαστούμε με τις συνθήκες που επικρατούν ελπίζοντας ότι αυτές θα αλλάξουν κάποια στιγμή».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος της Ρωσίας έλαβαν υπόψη τις ανησυχίες που έγειρε η Ένωση, αλλά οι Βρυξέλλες στέκουν έτοιμες να ανταποδώσουν εντός ημερών αν τα μέτρα εφαρμοστούν για να πλήξουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης.

Ο Γιούνκερ τόνισε επίσης σε ένα γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι είναι κρίσιμος ο συντονισμός με τις ΗΠΑ για να διασφαλιστεί ότι οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν ενάντια στην Ρωσία για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην ουκρανική κρίση, είναι αποτελεσματικές.

«Είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να υπερασπιστούμε τα οικονομικά μας συμφέροντα έναντι των ΗΠΑ και θα το κάνουμε», δήλωσε, σύμφωνα με ένα κείμενο της απομαγνητοφώνησης της συνέντευξης του προέδρου της Επιτροπής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024