Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλικός έλεγχος σε σκάφος ΜΚΟ που δεν υπέγραψε τον «κώδικα συμπεριφοράς»

Ιταλικός έλεγχος σε σκάφος ΜΚΟ που δεν υπέγραψε τον «κώδικα συμπεριφοράς»

Λίγο μετά την άρνηση μεγάλων μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) να υπογράψουν τον «κώδικα συμπεριφοράς» που είχε προωθήσει για το προσφυγικό η ιταλική κυβέρνηση, η ακτοφυλακή προχώρησε σε έλεγχο σε σκάφος μίας από τις οργανώσεις που δεν είχαν συμφωνήσει. Εμμέσως, τόσο η Ρώμη όσο και η Κομισιόν (που υποστήριζε την κατάρτιση του κώδικα συμπεριφοράς) είχαν απειλήσει μέχρι και με αποκλεισμό σκαφών ΜΚΟ από τα ιταλικά λιμάνια.

Λίγο μετά την άρνηση μεγάλων μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) να υπογράψουν τον «κώδικα συμπεριφοράς» που είχε προωθήσει για το προσφυγικό η ιταλική κυβέρνηση, η ακτοφυλακή προχώρησε σε έλεγχο σε σκάφος μίας από τις οργανώσεις που δεν είχαν συμφωνήσει.

Εμμέσως, τόσο η Ρώμη όσο και η Κομισιόν (που υποστήριζε την κατάρτιση του κώδικα συμπεριφοράς) είχαν απειλήσει μέχρι και με αποκλεισμό σκαφών ΜΚΟ από τα ιταλικά λιμάνια.

Η ιταλική ακτοφυλακή διενήργησε την Τετάρτη έλεγχο στο σκάφος Iuventa της γερμανικής ΜΚΟ Jugend Rettet, που επιχειρούσε να διασώσει μετανάστες ανοικτά της Λαμπεντούζα, και το ανάγκασε να δέσει στο λιμάνι του νησιού, εφαρμόζοντας τα αυστηρά μέτρα που προβλέπονται από τον ‘κώδικα συμπεριφοράς του Βιμινάλε’ για τη θαλάσσια διάσωση, που έχουν υπογράψει μόνον τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Από το γερμανικό σκάφος αποβιβάστηκαν δύο διασωθέντες Σύροι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής της Λαμπεντούζα.

Το σκάφος της γερμανικής ΜΚΟ συνόδευσαν στο λιμάνι της νήσου δύο ιταλικά περιπολικά, ενώ σε αυτό επιβιβάσθηκαν και άνδρες της ακτοφυλακής, με επικεφαλής τον αρχηγό του τοπικού Λιμεναρχείου υποπλοίαρχο Πάολο Μόνακο, ο οποίος παρέμεινε για ελέγχους στο θάλαμο πλοήγησης για περίπου δύο ώρες.

«Πρόκειται για έναν τακτικό έλεγχο, ο οποίος έγινε και δεν θα προκαλέσει κανένα πρόβλημα. Τώρα ελέγχουμε τα έγγραφα του πληρώματος και από σήμερα το πρωί κιόλας το σκάφος θα μπορέσει να αποπλεύσει από τη Λαμπεντούζα, εάν από τους ελέγχους διαπιστωθεί πως όλα είναι εντάξει», τόνισε ο λιμενάρχης κατεβαίνοντας από το σκάφος.

Η ΜΚΟ Jugend Rettet ιδρύθηκε το 2015 από νεαρούς της υψηλής κοινωνίας στη Γερμανία που θέλησαν να αφιερωθούν στη διάσωση μεταναστών οι οποίοι προσπαθούν να γλιτώσουν από τα μέτωπα του πολέμου και την πείνα. Το Iuventa, ένα παλιό αλιευτικό σκάφος, αγοράσθηκε στο λιμάνι του Έντεμ, στη Γερμανία, και μετατράπηκε σε κανονικό πλοίο έρευνας και διάσωσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024