Η μεσογειακή διατροφή ωφελεί την υγεία και μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά μόνο στους ανθρώπους με υψηλό εισόδημα και μορφωτικό επίπεδο, υποστηρίζουν ιταλοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Epidemiology.

Οι ερευνητές του Νευρολογικού Μεσογειακού Ινστιτούτου IRCCS Neuromed, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Τζιοβάνι ντε Γκαετάνο, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 18.000 ανθρώπους άνω των 35 ετών, στο πλαίσιο της μελέτης Moli-sani.

Όσοι ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, είχαν κατά μέσο όρο 15% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας, κάτι που λίγο-πολύ ήταν γνωστό και από προηγούμενες μελέτες. Όμως, η νέα έρευνα έδειξε για πρώτη φορά ότι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής δεν είναι τα ίδια για όλους τους ανθρώπους, αλλά επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση ενός ανθρώπου.

Τα οφέλη ήταν ορατά για όσους είχαν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τουλάχιστον 40.000 ευρώ περίπου. Αλλά για τους ανθρώπους με χαμηλότερο εισόδημα και μικρότερη μόρφωση, τα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία τους ήταν πολύ μικρότερα ή ανύπαρκτα.

Οι ερευνητές αποδίδουν εν μέρει αυτή τη διαπίστωση στο ότι οι πιο ευκατάσταστοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν πιο ποιοτική μεσογειακή διατροφή, τρώγοντας μια μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, ψαριών, δημητριακών ολικής αλέσεως και άλλων υγιεινών προίόντων, από ό,τι οι φτωχοί. Οι τελευταίοι συχνά αγοράζουν τροφές με μικρότερη θρεπτική αξία.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ