Μηνύματα σε συναδέλφους υπουργούς του εντός της κυβέρνησης στέλνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προειδοποιώντας ότι οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές στερούν από τη χώρα αξιοπιστία και συμμάχους.

Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν υπουργοί που δεν αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που προκαλούν οι καθυστερήσεις υλοποίησης των συμφωνηθέντων.

«Το μόνο που κάνει (σ.σ. το «κατενάτσιο», όπως το χαρακτηρίζει ο δημοσιογράφος στο ερώτημά του) είναι να διατηρεί την αβεβαιότητα και να χάνει ευκαιρίες για πειθώ και συμμαχίες. Νομίζω ότι το παραπάνω αξίωμα το συμμερίζεται η μεγάλη πλειονότητα των μελών της κυβέρνησης.»

Ο ίδιος απορρίπτει το αίτημα του ΔΝΤ για επίσπευση των stress tests στις τράπεζες και καλεί το Ταμείο να αποφασίσει έως το τέλος του 2017 αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Σχετικά με την έξοδο στις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι ήταν επιτυχημένη: «Το να γίνεται σύγκριση μεταξύ Κύπρου, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι κάπως άστοχο, καθώς αγνοεί το γεγονός ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είχαν και έχουν πολύ υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση από εμάς και είναι ενταγμένες στην ποσοτική χαλάρωση, ενώ δεν πέρασαν ποτέ από διαδικασία ‘κουρέματος’ όπως εμείς, διαδικασία η οποία σε κάθε περίπτωση αποξενώνει τους επενδυτές.

» Με αυτή αλλά και τις επόμενες εκδόσεις πιστεύουμε ότι η διαφορά που παρατηρείται σταδιακά θα μειωθεί και θα υπάρξει σύγκλιση στους όρους δανεισμού.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ