Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ηπατίτιδα C με έμφαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ηπατίτιδα C με έμφαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο

Τον καθολικό προσυμπτωματικό έλεγχο όλων όσων έχουν γεννηθεί από το 1945 έως το 1980, έχει ως κεντρικό άξονα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ηπατίτιδα C, που παρουσιάστηκε σήμερα, παγκόσμια ημέρα για τις ιογενείς ηπατίτιδες, σε ειδική εκδήλωση στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Τον καθολικό προσυμπτωματικό έλεγχο όλων όσων έχουν γεννηθεί από το 1945 έως το 1980, έχει ως κεντρικό άξονα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ηπατίτιδα C, που παρουσιάστηκε σήμερα, παγκόσμια ημέρα για τις ιογενείς ηπατίτιδες, σε ειδική εκδήλωση στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε ότι «η ηπατίτιδα C είναι μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας με υψηλό επίπεδο επιπολασμού, παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας. Μεγάλο ποσοστό ασθενών είναι χρήστες ουσιών και οι νέες μολύνσεις αφορούν κυρίως αυτή την ομάδα υψηλού κινδύνου».

Αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εξάλειψη της Ηπατίτιδας C έως το 2030, όπως ορίζουν οι στόχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είπε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα του υψηλού επιπέδου επιστημονικότητας των φορέων που κλήθηκαν να συνεργαστούν για την κατάρτισή του, ενώ τόνισε ότι «απαραίτητο συστατικό του ήταν η διαπραγμάτευση τιμών για τα καινοτόμα φάρμακα για τη νόσο και η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ ΕΟΠΥΥ και φαρμακευτικών εταιρειών. Χάρη στην γενναία έκπτωση που πετύχαμε, μπορούμε πλέον να πενταπλασιάσουμε τον αριθμό των ασθενών που θα έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες. Από 1.000 άτομα που υποβάλλονται σήμερα σε αγωγή, στοχεύουμε να φτάσουμε στις 5.500».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Ξανθός τόνισε ότι για την ομαλή και επιτυχημένη εφαρμογή του σχεδίου και τελικά την επίτευξη του στόχου της εξάλειψης της ηπατίτιδας C απαραίτητες προϋποθέσεις είναι, η ύπαρξη μηχανισμού αξιολόγησης της ιατρικής τεχνολογίας (HTA), προβλέποντας ότι εντός του φθινοπώρου θα ψηφιστεί η σχετική ρύθμιση ώστε να επιταχυνθεί η έγκριση των καινοτόμων θεραπειών, η εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τέλος η επέκταση του μηχανισμού διαπραγμάτευσης τιμών φαρμάκων και σε άλλες χρόνιες και σοβαρές παθήσεις.

«Ως κυβέρνηση δεν περιοριζόμαστε σε ευχολόγια, αλλά εφαρμόζουμε σχέδια δράσεις, όπως αυτό που παρουσιάζεται σήμερα. Είναι δείγμα μιας ποιοτικής προσπάθειας να σταθεί η ελληνική κοινωνία πάλι όρθια και ισότιμη μέσα στην ΕΕ, με επίκεντρο της αξιοπρεπή φροντίδα των πολιτών. Χωρίς να υποστηρίζουμε ότι έχουμε αλλάξει εκ βάθρων την καθημερινότητα του πολίτη, επιχειρούμε εδώ και δύο χρόνια ουσιαστικά βήματα που εκκρεμούσαν δεκαετίες στη Δημόσια Υγείας. Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ένα συγκροτημένο σχέδιο ανάπτυξης, με εγγυημένη χρηματοδότηση, προσαρμοσμένο στις σημερινές ανάγκες και στην κουλτούρα της καθολικής κάλυψης, πρόληψης και προστασίας των πολιτών», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Καθολικός προσυμπτωματικός έλεγχος του πληθυσμού

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ηπατίτιδα C είπε ότι «χωρίς να είμαστε μάγοι θα παλέψουμε για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C και η παρουσία του υπουργού Υγείας στη σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί ακριβώς την πολιτική μας βούληση για επίτευξη αυτού του στόχου».

Περιγράφοντας τους κεντρικούς άξονες του σχεδίου δράσης, ο κ. Μπασκόζος τόνισε την ανάγκη καθολικού προσυμπτωματιού ελέγχου του πληθυσμού που έχει γεννηθεί από το 1945 έως το 1980, δεδομένου ότι η ηπατίτιδα C είναι ασυμπτωματική και σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα το 80% των ατόμων που έχουν μολυνθεί δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού. Επίσης, προβλέπεται η ανάπτυξη πολιτικών διάγνωσης και θεραπείας, παρακολούθησης, αποκατάστασης και χρόνιας φροντίδας των ασθενών, με απώτερους στόχους:
– τη σταδιακή απομείωση των περιστατικών της νόσου καθώς και του σχετιζόμενου φορτίου νοσηρότητας και θνησιμότητας μέσω της ισότιμης παροχής κατάλληλης θεραπείας στους ασθενείς,
– τη μείωση της μεταδοτικότητας του ιού μέσω της αγωγής υγείας, της ενημέρωσης του πληθυσμού και της προώθησης προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου (χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, έγκλειστοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα, εκδιδόμενα άτομα κ.α.).

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, η πιστή εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την ηπατίτιδα C με την διαρκή εκπαίδευση και επιμόρφωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, θα συντελέσει στην άμεση αύξηση του αριθμού των διαγνωσμένων ασθενών στον γενικό πληθυσμό από 19% το 2012 σε 40% το 2020 και στο 90% το 2030. Τέλος, η θεραπευτική κάλυψη των ασθενών από 4.700 άτομα που έχει προβλεθεί για την περίοδο 2017-2019 θα πρέπει να φτάσει τα 7.000 άτομα το 2030.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις εκπροσώπων φορέων που συμμετείχαν στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ηπατίτιδα C, μεταξύ των οποίων ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας», η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος, ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ΕΟΠΥΥ και ο ΠΟΥ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024