Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Hot spot απευθείας στη Λιβύη θέλει η Γαλλία

Το Παρίσι τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας κέντρων εξέτασης αιτημάτων ασύλου σε λιβυκό έδαφος, πιστεύοντας πως η δημιουργία «hot spot» έξω από την επικράτεια της ΕΕ θα μπορεί να αποκλιμακώσει την πίεση από την αναζωπύρωση του προσφυγικού στη Μεσόγειο. Προηγουμένως, η Ιταλία είχε προαναγγείλει συνεργασία με τις λιβυκές αρχές εντός των λιβυκών χωρικών υδάτων.

Το Παρίσι τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας κέντρων εξέτασης αιτημάτων ασύλου σε λιβυκό έδαφος, όπως ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, πιστεύοντας πως η δημιουργία «hot spot» έξω από την επικράτεια της ΕΕ θα μπορεί να αποκλιμακώσει την πίεση από την αναζωπύρωση του προσφυγικού στη Μεσόγειο.

Προηγουμένως, η Ιταλία -η οποία και έχει βρεθεί στο επίκεντρο- είχε αναφέρει πως η Λιβύη ζήτησε ιταλική συνδρομή εναντίον των «σκαφών διακινητών» μέσα στα λιβυκά χωρικά ύδατα -καθώς Ρώμη και Παρίσι επικεντρώνονται σε μέτρα στην άλλη πλευρά της Μεσογείου.

Την Τετάρτη, ο Μακρόν ανέφερε, συντασσόμενος με την πρόταση για hot spot στη Λιβύη, πως η Γαλλία θέλει επιπλέον να «παίξει μεγαλύτερο ρόλο» στη διαμεσολάβηση για υπέρβαση της ενδολυβικής διαμάχης, η οποία και θεωρείται ότι έχει επιτρέψει μεγαλύτερο περιθώριο δράσης στις ομάδες διακινητών.

Προ ημερών, ο Μακρόν είχε συνομιλίες μεταξύ του λίβυου πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σεράτζ και του διοικητηή Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει περιοχές στο ανατολικό τμήματα.

Παράλληλα, περισσότερες πληροφορίες από τη Ρώμη βγαίνουν για το ιταλικό σχέδιο παροχής συνδρομής στις λιβυκές αρχές με στόχο τα δίκτυα διακίνησης.

Στα ιταλικά ΜΜΕ (όπως, μεταξύ άλλων, στην Corriere) αναφέρεται την Τετάρτη πως το υπουργείο Άμυνας προσανατολίζεται σε αποστολή ομάδας έξι σκαφών (ενός που θα έχει τη «διοίκηση» και πέντε μικρότερων που θα επιχειρούν) για συνδρομή στις περιπολίες της λιβυκής ακτοφυλακής.

Δεν αποκλείεται επίσης και χρήση εναέριων μέσων επιτηρήσης. Η Ρώμη περιμένει μεταξύ άλλων και τον καθορισμό της περιοχής στις οποίες θα γίνονται οι επιχειρήσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024