Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τραμπ «ξηλώνει» τους τρανσέξουαλ από το στράτευμα

Ο Τραμπ «ξηλώνει» τους τρανσέξουαλ από το στράτευμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Twitter πως οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις «δεν θα δέχονται ούτε θα επιτρέπουν σε διεμφυλικούς να υπηρετούν σε οποιαδήποτε θέση», επικαλούμενος «ιατρικό κόστος». Το Πεντάγωνο δήλωσε άγνοια όταν ρωτήθηκε σχετικά και παρέπεμψε στο Λευκό Οίκο ενώ ήδη εκφράζονται οι πρώτες ηχηρές αντιδράσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Twitter πως οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις «δεν θα δέχονται ούτε θα επιτρέπουν σε διεμφυλικούς να υπηρετούν σε οποιαδήποτε θέση».

Ο Τραμπ επικαλέστηκε «τρομερό ιατρικό κόστος» και έκανε λόγο για «διαταραχή» που θα έφερναν οι διεμφυλικοί στο στράτευμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος βάζει στο στόχαστρο τους διεμφυλικούς αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον περασμένο Ιανουάριο. Τον Φεβρουάριο ανακάλεσε το μέτρο που είχε εφαρμόσει ο προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα, που επέτρεπε στους μαθητές να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες που αντιστοιχούν στην έμφυλη ταυτότητά τους.

«Έπειτα από διαβουλεύσεις με τους στρατηγούς μου και ειδικούς για στρατιωτικά ζητήματα, σας ενημερώνω ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα αποδεχθεί ούτε θα επιτρέψει σε διεμφυλικά πρόσωπα να υπηρετούν, με οποιοδήποτε βαθμό, στον στρατό των ΗΠΑ», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Ο στρατός μας χρειάζεται να επικεντρωθεί σε μια αποφασιστική και ολοκληρωτική νίκη και δεν μπορεί να επιβαρύνεται με τις τρομερές ιατρικές δαπάνες και τις διαταραχές που θα έφερναν τα διεμφυλικά πρόσωπα στον στρατό», πρόσθεσε.

Το Πεντάγωνο δήλωσε άγνοια όταν ρωτήθηκε σχετικά και παρέπεμψε στο Λευκό Οίκο -την ώρα που ήδη εκφράζονται οι πρώτες ηχηρές αντιδράσεις.

Στην πρώτη σχετική ερώτηση που δέχθηκε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε όλες τις ερωτήσεις στην αμερικανική προεδρία.

Λίγο αργότερα, ανέφερε πως θα «συνεργαστεί στενά με τον Λευκό Οίκο σχετικά με την νέα οδηγία», λέγοντας ότι η αναθεωρημένη στάση απέναντι σε διεμφυλικούς θα παρουσιαστεί «στο κοντινό μέλλον».

O Τραμπ ανέφερε πως η απόφαση ελήφθη αφού συμβουλεύτηκε στρατηγούς και εμπειρογνώμονες. Επιχειρηματολόγησε πως «το στράτευμα πρέπει να είναι επικεντρωμένο στην αποφασιστική και ισχυρή νίκη και δεν μπορεί να βαρύνεται από τα τεράστια ιατρικά κόστη και την αναστάτωση που θα συνεπάγοντο οι τρανσέξουαλ στις ένοπλες δυνάμεις».

Το ζήτημα των διεμφυλικών (και ανδρών και γυναικών) στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να φαίνεται ότι αφορά ελάχιστες περιπτώσεις, όμως έχει εδώ και καιρό τεθεί στο ευρύτερο κάδρο της ισότητας και της ισότιμης μεταχείρισης ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, διεμφυλικών και queer (LGTBQ) από την πλευρά της πολιτείας.

Ειδικά το στράτευμα θεωρείται σημαντικό πεδίο μάχης για τα δικαιώματα αυτών των ομάδων. Η υπόθεση της διαβόητης πολιτικής «δεν ρωτάμε, δεν λέμε» (don’t ask, don’t tell) σχετικά με τους ομοφυλόφιλους στις Ένοπλες Δυνάμεις είχε κρατήσει δεκαετίες.

H οριστική της κατάργηση θεωρείται σημαντικό κεφάλαιο στην πορεία για τα ίσα δικαιώματα στις ΗΠΑ.

Ηχηρές οι αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις στην εξαγγελία του Τραμπ εκφράστηκαν ήδη μέσα στην πρώτη ώρα: Το τμήμα που ασχολείται με την νομική υποστήριξη τρανσέξουαλ ενστόλων του κέντρου Palm Center ανέφερε πως η απόφαση του Τραμπ είναι «σοκαριστική και δείχνει άγνοια», λέγοντας πως «επιτίθεται στο στράτευμα και τους τρανσέξουαλ ενστόλους».

Ο δικηγόρος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών Τζόσουα Μπλοκ χαρακτήρισε εξωφρενική και απεγνωσμένη την απόφαση του Τραμπ, λέγοντας ότι ο πρόεδρος απέρριψε την «ουσιώδη ανθρώπινη φύση» των διεμφυλικών στρατιωτών.

«Έχει μελετηθεί εξονυχιστικά και υπάρχει ομοφωνία: δεν υπάρχει κανένα κόστος, ούτε αδυναμίες στη στρατιωτική ετοιμότητα που να συνδέονται με το να επιτρέπεται σε διεμφυλικούς να πολεμούν για την πατρίδα τους. Ο πρόεδρος προσπαθεί να κερδίσει πολιτικούς πόντους φτηνά, στην πλάτη των στρατιωτικών που έχουν βάλει τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή για την πατρίδα τους» υπογράμμισε.

Η Νάνσι Πελόζι, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σημείωσε από την πλευρά της ότι μια μελέτη που έγινε κατ’ εντολή του Πενταγώνου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κόστος για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών που σχετίζονται με την αλλαγή φύλου στους στρατεύσιμους διεμφυλικούς θα αντιστοιχούσε στο ένα εκατοστό του 1% (0,0001) του προϋπολογισμού υγείας του στρατού.

«Για άλλη μια φορά ο πρόεδρος Τραμπ έδειξε ότι η συμπεριφορά του δεν καθοδηγείται από την τιμή, την αξιοπρέπεια ή την εθνική ασφάλεια αλλά από ωμή προκατάληψη» πρόσθεσε η Πελόζι.

Πέρσι, ο τότε υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ, επικαλούμενος μια μελέτη, ανέφερε ότι στο στράτευμα υπηρετούν περίπου 2.500 διεμφυλικά πρόσωπα ενώ άλλα 1.500 είναι έφεδροι. Σήμερα, ο Κάρτερ επέκρινε δριμύτατα την απόφαση του Τραμπ αναφέροντας σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε: «Το να επιλέγεις τους στρατεύσιμους με άλλα προσόντα πέραν των στρατιωτικών ανάγεται σε κοινωνική πολιτική και δεν έχει θέση στον στρατό μας», έγραψε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ήδη διεμφυλικοί οι οποίοι υπηρετούν «με αξιοσύνη και τιμή».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024