Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκτός από τη Ρωσία, και ΕΕ - Γερμανία «δυσφορούν» για τις κυρώσεις από ΗΠΑ

Εκτός από τη Ρωσία, και ΕΕ – Γερμανία «δυσφορούν» για τις κυρώσεις από ΗΠΑ

Επιφυλακτική εμφανίζεται η ΕΕ αλλά και η ειδικά η Γερμανία απέναντι στις κινήσεις για νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, εξαιτίας της ανησυχίας για έμμεσες επιπτώσεις στην Ευρώπη. Η Κομισιόν δήλωσε «έτοιμη να υπερασπιστεί τα ευρωπαϊκά συμφέρονται» ενώ προηγουμένως το Βερολίνο είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτο» να «χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ τις κυρώσεις ως εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής».

Επιφυλακτική εμφανίζεται η ΕΕ αλλά και η ειδικά η Γερμανία απέναντι στις κινήσεις για νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, εξαιτίας της ανησυχίας για έμμεσες επιπτώσεις στην Ευρώπη. Η Κομισιόν δήλωσε «έτοιμη να υπερασπιστεί τα ευρωπαϊκά συμφέρονται» ενώ προηγουμένως το Βερολίνο είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτο» να «χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ τις κυρώσεις ως εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής».

Η Ρωσία από την πλευρά της, όπως ήταν αναμενόμενο, καταδίκασε τις νέες κινήσεις σε βάρος της μιλώντας για σοβαρή απειλή στις «προοπτικές εξομάλυνσης».

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας, που κατηγορείται για ανάμειξη στην προεκλογική εκστρατεία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016 υπέρ της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Τετάρτη ανήσυχη «τις πιθανές συνέπειες στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και, επιπλέον, «τις ενδεχόμενες αρνητικές πολιτικές συνέπειες». Σημείωσε ότι είναι σημαντικό όλες οι χώρες της G7 να συντονίζουν την πολιτική των κυρώσεων και δηλώνει την ετοιμότητά της «να δράσει για να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα» αν οι ανησυχίες της δεν ληφθούν υπόψη από το Κογκρέσο.

Η ευρωπαϊκή ανησυχία αφορά ειδικά το φυσικό αέριο και τους αγωγούς: Η Κομισιόν ανέφερε ενδεικτικά ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να πλήξουν «τις υποδομές που μεταφέρουν ενεργειακούς πόρους στην Ευρώπη (…) καθώς και έργα κρίσιμης σημασίας για τους ευρωπαϊκούς στόχους, όπως είναι το σχέδιο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (GNL) μέσω της Βαλτικής».

«Επί του παρόντος η ΕΕ εκφράζει τις ανησυχίες της μέσω της διπλωματικής οδού στις ΗΠΑ και στους ομολόγους της. Θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τη νομοθετική διαδικασία στις ΗΠΑ και την εφαρμογή του νομοσχεδίου και θα δράσει γρήγορα εάν χρειαστεί» πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Βερολίνο επιθυμεί να συνεργασθεί με τις ΗΠΑ για τις κυρώσεις, οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να εγκριθούν, αλλά «δεν μπορεί να αποδεχθεί» την πρακτική της άσκησης βιομηχανικής πολιτικής υπό την κάλυψη των κυρώσεων.

Ρωσία: «Εμπόδιο στις προοπτικές εξομάλυνσης»

Οι νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που ψήφισε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων απειλούν «να καταστρέψουν τις προοπτικές εξομάλυνσης» των σχέσεων Μόσχας- Ουάσινγκτον, ανέφερε την Τετάρτη ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

«Αυτό που συνέβη ξεπερνά τα όρια της κοινής λογικής. Οι συντάκτες και οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου αυτού κάνουν ένα πολύ σοβαρό βήμα προς την καταστροφή των προοπτικών εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία», προειδοποίησε ο Ριαμπκόφ.

Όμως πρόσθεσε ότι «δεν θα υποκύψουμε στο συναίσθημα». «Θα εργαστούμε για να βρούμε άλλους τρόπους να προχωρήσουμε (…) και να αναζητήσουμε συμβιβασμούς σε θέματα που είναι σημαντικά για τη Ρωσία όπως, πιστεύω, και για τις ΗΠΑ: η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής», επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός.

Το νομοσχέδιο, που μένει να εγκριθεί από τη Γερουσία, έχει στόχο να τιμωρήσει τη Ρωσία για τη φερόμενη εκστρατεία παραπληροφόρησης και τις κυβερνοεπιθέσεις που φέρεται να εξαπέλυσε στη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024