Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Γκαίμπελς του 21ου Αιώνα

Ο Γκαίμπελς του 21ου Αιώνα

Μερικά πράγματα αλλάζουν μόνο επιφανειακά

Ο Υπουργός Προπαγάνδας του Ράιχ ήλεγχε όλες τις πηγές πληροφόρησης του κοινού: Ραδιόφωνο, Εφημερίδες, Αφίσες, Σχολεία, Χώρους Εργασίας. Τα πάντα συντονίζονταν για να περάσει το μήνυμα που ήθελε στον λαό.

Υπήρχε όμως και ένα κανάλι ενημέρωσης που δεν μπορούσε να ελέγξει. Τις φήμες, δηλαδή τις πληροφορίες που μεταφέρονταν στόμα με στόμα. Αφού λοιπόν αυτές ήταν αδύνατον να ελεγχθούν, ο Δρ. Γκαίμπελς τις αντιμετώπισε διαφορετικά.

Άρχισε να διαδίδει ο ίδιος πλαστές φήμες. Για παράδειγμα, κυκλοφορούσε τη φήμη πως ο Αρχηγός των SS Χίμλερ είχε πέσει σε δυσμένεια. Ξεκινούσε μάλιστα τις φήμες από συγκεκριμένα σημεία και κατέγραφε τον ρυθμό διάδοσής τους. Για να φουντώσει τις διαδόσεις, φρόντιζε στην περίπτωση του Χίμλερ για παράδειγμα να είναι απών από μερικές σημαντικές εκδηλώσεις και να μην αναφέρονται σε αυτόν οι ειδήσεις.

Αφού λοιπόν οι φήμες είχαν φουντώσει για τα καλά, τότε φρόντιζε να εμφανίσει τον Χίμλερ σε περίοπτη θέση δίπλα στον Χίτλερ που τον τιμούσε δημοσίως ώστε να διαψευστούν οι φήμες.

Ο λόγος που προέβαινε σε αυτές τις ενέργειες ήταν διότι δεν μπορούσε να ελέγξει τις φήμες οπότε ήθελε να τις καταστήσει αναξιόπιστες. Έτσι ο λαός δεν θα είχε άλλη επιλογή για την ενημέρωσή του από τα ΜΜΕ που φυσικά ήλεγχε ήδη ο ναζιστικός μηχανισμός.

Αν αυτά σας φαίνονται παλιές ιστορίες τότε θα βρείτε ενδιαφέρουσες τις πρακτικές του στενού συνεργάτη του Προέδρου Πούτιν, Vladislav Surkov. Σύμφωνα με κάποιες πηγές ο κ. Surkov χρηματοδοτεί και υποστηρίζει διάφορες οργανώσεις από ακροδεξιές έως ακροαριστερές συμπεριλαμβανομένων και πολλών αντιπάλων του Πούτιν.

Στη συνέχεια, φροντίζει με διάφορους τρόπους να γίνει γνωστό πως οι οργανώσεις αυτές έχουν την υποστήριξή του οπότε το όποιο μήνυμά τους ακυρώνεται ως κατευθυνόμενο. Έτσι, σιγά σιγά ο λαός συνηθίζει να μην πιστεύει τίποτε και στρέφεται στα μεγάλα ΜΜΕ. Σας θυμίζει τίποτε αυτό;

Ταυτόχρονα τα ΜΜΕ για να κρατήσουν το κοινό τους γίνονται όλο και πιο δημιουργικά με την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την είδηση πως οι Ουκρανοί είχαν σταυρώσει ένα παιδί Ρώσων της Ουκρανίας.

Αυτό δεν ήταν αλήθεια. Όταν όμως ρωτήθηκε αν εγκρίνει τη δημοσίευση τέτοιων (ψευδών) ειδήσεων ο Αναπληρωτής Υπουργός Επικοινωνιών Alexei Volin απάντησε απλώς πως στο κοινό αρέσει ο νέος τρόπος λειτουργίας των ΜΜΕ και γι’ αυτό αυξάνεται η τηλεθέασή τους!

Αποχαιρέτα την τήν πραγματικότητα που χάνεις…

Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου

Οικονομολόγος-προγραμματιστής

Αν βρίσκετε καταθλιπτικά όσα γράφω μερικές φορές σας δεν σας αδικώ Για αντίδοτο σας προτείνω να δείτε μερικές γελοιογραφίες για να χαλαρώσετε.

Γιώργος Επιτήδειος

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024