Στην Τουρκία πας φυλακή αν φοράς ένα μπλουζάκι που γράφει «ήρωας»
Τουλάχιστον 15 πρόσωπα συνελήφθησαν στην Τουρκία την εβδομάδα που πέρασε επειδή φορούσαν μπλουζάκια που ανέγραφαν το σύνθημα «ήρωας», κάτι που για τις Αρχές αποτελεί μια ένδειξη υποστήριξης προς τους δράστες του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος της περασμένης χρονιάς.
Τουλάχιστον 15 πρόσωπα συνελήφθησαν στην Τουρκία την εβδομάδα που πέρασε επειδή φορούσαν μπλουζάκια που ανέγραφαν το σύνθημα «ήρωας», κάτι που για τις Αρχές αποτελεί μια ένδειξη υποστήριξης προς τους δράστες του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος της περασμένης χρονιάς.
Πιο πρόσφατες συλλήψεις, αυτές ενός ζευγαριού χθες Σάββατο στην Αττάλεια και ενός εφήβου στο Τσανάκαλε, διότι φορούσαν λευκά μπλουζάκια με τη λέξη «Hero», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
Οι τουρκικές Aρχές βλέπουν σε αυτή την ενδυματολογική επιλογή ένα κρυφό μήνυμα υποστήριξης προς τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατά την Άγκυρα ήταν ο εγκέφαλος του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος, κάτι που ο ενδιαφερόμενος διαψεύδει κατηγορηματικά.
Όλα ξεκίνησαν τη 13η Ιουλίου, όταν ένα από τα πρόσωπα που κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης προς τη 16η Ιουλίου 2016 παρουσιάστηκε στο δικαστήριο με ένα μπλουζάκι που έγραφε «ήρωας».
Αντιδρώντας, ο Ερντογάν πρότεινε την περασμένη εβδομάδα οι κρατούμενοι που δικάζονται για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα να φορούν μία τυποποιημένη στολή, όπως οι πορτοκαλί φόρμες των κρατούμενων στη φυλακή του αμερικανικού στρατού στον Κόλπο του Γουαντάναμο.
Συνυπολογίζοντας τις τρεις συλλήψεις που έγιναν το πρωί του Σαββάτου, τα πρακτορεία ειδήσεων Dogan και Anadolu έκαναν λόγο για συνολικά 15 προσαγωγές αυτού του είδους την περασμένη εβδομάδα.
Ανάμεσα στα πρόσωπα που συνελήφθησαν βρισκόταν ένας συγγενής του προσώπου που δικαζόταν στην Άγκυρα και φόρεσε πρώτος το μπλουζάκι με τη λέξη «ήρωας». Όμως οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι φοιτητές και εργαζόμενοι που είπαν ότι δεν γνώριζαν την κρυφή σημασία που αποδίδουν οι αρχές στη λέξη.
Τουλάχιστον δύο από τα πρόσωπα που συνελήφθησαν προφυλακίστηκαν και θα προσαχθούν σε δίκη για «τρομοκρατική προπαγάνδα».
Ο έφηβος που συνελήφθη χθες στο Τσανάκαλε καταγγέλθηκε στην αστυνομία από διερχόμενους. Οι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν τον ανάγκασαν να φορέσει ένα κόκκινο μπλουζάκι πριν τον πάνε στο αστυνομικό τμήμα, μετέδωσε το Dogan.
«Πολίτες καρφώνουν ανθρώπους που φορούν ένα μπλουζάκι με τη λέξη “ήρωας” κι η αστυνομία τους συλλαμβάνει», συνόψισε χθες ένας τούρκος χρήστης του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter πριν προσθέσει: «Η κοινωνία μας έχει χάσει το μυαλό της τελείως».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Μουντιάλ 2026: Αυτοί είναι οι 10 ακριβότεροι ποδοσφαιριστές από τους ημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου
- Marfin: «Δεν υπάρχει ταυτοποίηση προσώπων, αλλά κινητών αντικειμένων», λένε οι συνήγοροι υπεράσπισης
- Βασίλης Κικίλιας: «Για εμάς η ασφάλεια είναι πάνω απ’ όλα – Πληρότητες έως και 100%»
- «Οι 12 Ένορκοι»: Για 12η χρονιά στο θέατρο Αλκμήνη
- «Πατριωτική» βενζίνη – Ο Τραμπ, το Ιράν και το μυστήριο του Freedom Fuel Network
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τρίτης
- Συντάξεις Αυγούστου – Σεπτεμβρίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής
- Άσκηση: Γιατί αργούμε να δούμε αλλαγές;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442