Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζανακόπουλος: Η ζωή στην Κω επιστρέφει σιγά σιγά στην κανονικότητα

Τζανακόπουλος: Η ζωή στην Κω επιστρέφει σιγά σιγά στην κανονικότητα

«Η ζωή επιστρέφει σιγά σιγά στην κανονικότητα» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας πως η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με εκείνη της Λέσβου, ενώ δεν συντρέχει λόγος να μεταβεί στο νησί ο πρωθυπουργός.

«Η ζωή επιστρέφει σιγά σιγά στην κανονικότητα» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας πως η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με εκείνη της Λέσβου.

«Η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο και δεν συντρέχει λόγος να μεταβεί στο νησί ο πρωθυπουργός» είπε ο κ. Τζανακόπουλος στον Alpha 989.

«Οι υποδομές του νησιού λειτουργούν κανονικά και το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ισχυρής σεισμικής δόνησης που έπληξε το νησί.

Όπως έγινε γνωστό, το λιμάνι έχει υποστεί ρηγματώσεις και θα χρειαστούν εκτεταμένες παρεμβάσεις για την αποκατάστασή του ενώ όλες οι άλλες υποδομές του νησιού – ύδρευση, ηλεκτροδότηση και οδικό δίκτυο – λειτουργούν χωρίς προβλήματα.

Με τον δήμαρχο επικοινώνησαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.

«Άμεση η κινητοποίηση»

Μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε την άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης, από τις 4 το πρωί, τρεις υπουργοί ήταν στο νησί της Κω.

Υπογράμμισε, επίσης, στην ΕΡΤ, ότι ο ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους υπουργούς Νίκο Τόσκα, Χρήστο Σπίρτζη και Νεκτάριο Σαντορινιό, που έσπευσαν στην Κω.

Το θέμα στο οποίο εστιάζονται οι προσπάθειες αυτή τη στιγμή, είναι στην αποκατάσταση της πρόσβασης από θαλάσσης, αφού το λιμάνι έχει υποστεί ζημιές. Τέσσερις ειδικοί μεταβαίνουν για το σκοπό αυτό στο νησί και αν κρίνουν ότι οι ζημιές δεν είναι άμεσα επιδιορθώσιμες, τότε υπάρχει ήδη εναλλακτικό σχέδιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ισχυρό πλήγμα από τον εγκέλαδο δέχθηκαν δύο εκκλησίες και το τζαμί του νησιού, είπε ακόμη, ενώ πέντε άνθρωποι μεταφέρονται αεροπορικώς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, στους οποίους και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση».

«Σιγά σιγά η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα», δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος. Και, παρότι ο σεισμός ήταν μεγάλος, η κατάσταση δεν έχει σχέση με την Βρίσα, αφού στην Κω οι επιπτώσεις είναι πολύ μικρότερες.

Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε, εκ μέρους της κυβέρνησης, τη θλίψη για τον θάνατο των δύο ανθρώπων και ευχήθηκε «περαστικά» στους τραυματίες.

Ερωτηθείς για το πώς θα αποζημιωθούν οι κάτοικοι του νησιού, είπε ότι γίνεται καταγραφή των ζημιών και στη συνέχεια, εφόσον υπάρχουν ζημιές σε ιδιώτες και υπάρξει ανάγκη για αποζημιώσεις, αυτές θα δοθούν. Ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχουν κτίρια ιδιωτών που έχουν υποστεί ζημιές, με εξαίρεση ένα μπαρ που κατέρρευσε.

Για το εάν η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες για την έκταση των ζημιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται η καταγραφή για να υπάρξουν οι αναγκαίες ενημερώσεις όλων των αρμοδίων.

Ως προς το εάν αναβάλλονται σήμερα όλες οι πολιτικές δραστηριότητες, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή και πως από εκεί και πέρα, με δεδομένο ότι η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο στο νησί, δεν έχει ενημέρωση ότι θα αναβληθεί η προγραμματισμένη για το βράδυ συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ομοίως, κανονικά θα πραγματοποιηθεί και η προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Τόσκας: Απόλυτα διαχερίσιμη η κατάσταση

Απόλυτα διαχειρίσιμη» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κω ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος είναι στο νησί.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9» επισήμανε ότι ήδη «η ζωή και η κανονικότητα στο νησί αποκαθίστανται πλήρως».

«Κοιτάζουμε αυτή τη στιγμή κάποιες ζημιές που έχουν γίνει. Η ευθύνη μας είναι η αποτίμηση των ζημιών και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο. Αποκαθίσταται ήδη η κανονικότητα. Ο κόσμος κινείται χωρίς πανικό. Και οι τουρίστες. Δεν υπάρχει πανικός» διαβεβαίωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024