Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποκαταστάθηκε η ηρεμία στη Μόρια, 30 συλλήψεις και πέντε τραυματίες

Αποκαταστάθηκε η ηρεμία στη Μόρια, 30 συλλήψεις και πέντε τραυματίες

Ηρέμησαν τα πνεύματα στο hotspot της Μόριας μετά την παρέμβαση ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας, που έκαναν χρήση δακρυγόνων, έναντι αφρικανών προσφύγων, οι οποίοι ξεσηκώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην εξέταση αιτήσεων ασύλου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έγιναν περισσότερες από 30 συλλήψεις και υπάρχουν τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί τραυματισμένοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας συνεπικουρούμενες από δύο επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ που μεταφέρθηκαν ειδικά για το σκοπό αυτό από την Αθήνα, κατέστειλαν στις 6 περίπου το απόγευμά με τη χρήση μεγάλης ποσότητας χημικών, την εξέγερση Αφρικανών μεταναστών στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης Λέσβου στη Μόρια.

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, κατά τα επεισόδια που ξέσπασαν το μεσημέρι, κάηκαν τέσσερα στρέμματα ελαιοκτημάτων γύρω από τον καταυλισμό, τέντες και άλλες υποδομές μέσα στον καταυλισμό, μαζί με άγνωστο αριθμό κάδων απορριμμάτων, ενώ υπέστησαν ζημιές πέντε αυτοκίνητα αστυνομικών και άλλων εργαζομένων που βρίσκονταν έξω από το κέντρο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, συνελήφθησαν περισσότεροι από 30 Αφρικανοί ως αυτοί που προκάλεσαν τα επεισόδια και οι οποίοι θα προωθηθούν στο προαναχωρησιακό κέντρο.

Κατά τα επεισόδια τραυματίσθηκαν επτά αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους και ένας μετανάστης με δύσπνοια λόγω της εισπνοής χημικών.

Μεγάλης έντασης επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις 2 το μεσημέρι στον καταυλισμό ανάμεσα σε ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και Αφρικανούς, κυρίως, πρόσφυγες.

Ο καταυλισμός εκκενώθηκε, ιδίως από οικογένειες που κατέφυγαν σε ελαιώνες κοντά στο χωριό Μόρια, ενώ μέσα στο Κέντρο δόθηκαν μάχες με πρωταγωνιστές αφρικανούς πρόσφυγες που διαμαρτύρονταν για τον πολύμηνο εγκλεισμό τους και τη μη εξέταση του αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλει.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, όλα ξεκίνησαν όταν αφρικανοί πρόσφυγες προχώρησαν για ακόμα μια φορά σε διαμαρτυρία μπροστά στην υπηρεσία ασύλου. Το γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέταση αιτημάτων ασύλου, αφού οι ειδικοί υπάλληλοι αποχώρησαν, όπως παγίως πράττουν επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας.

Τότε άρχισαν να διαμαρτύρονται κυρίως Αφγανοί, οι οποίοι θέλουν να εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου και να μην παρακωλύεται από τους Αφρικανούς η όλη διαδικασία.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η εξέγερση των Αφρικανών, η οποία πήρε γρήγορα διαστάσεις. Αρχικά μπήκαν φωτιές σε κάδους, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε αυτοκίνητα αστυνομικών και άλλων εργαζομένων στο Κέντρο. Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων περιόρισε την εξέγερση μέσα στον κυρίως χώρο, ενώ από τις ανοιχτές πύλες άρχισαν να διαφεύγουν οικογένειες προσφύγων.

Τότε σε αντιπερισπασμό από Αφρικανούς που βρίσκονταν έξω από το κέντρο μπήκαν φωτιές σε ελαιώνες στη βόρεια και βορειοδυτική πλευρά του καταυλισμού. Το έργο των Πυροσβεστών παρά τη βοήθεια που δέχθηκαν από ομάδες προσφύγων ήταν δύσκολο, αφού πολλοί αφρικανοί πρόσφυγες δεν τους επέτρεπαν να επιχειρήσουν. Τελικά οι φωτιές έσβησαν με ρίψεις νερού από αέρος από πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Δυνάμεις της Αστυνομίας μπήκαν στη συνέχεια μέσα στο Κέντρο και αυτήν την ώρα (17.00 μ.μ) γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν πολλοί από τους εξεγερμένους στη βορειοδυτική πλευρά του Κέντρου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024