Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρέγκλινγκ: Από τα μέσα του 2018 ενδεχομένως η Ελλάδα να μπορεί χωρίς ESM

Ρέγκλινγκ: Από τα μέσα του 2018 ενδεχομένως η Ελλάδα να μπορεί χωρίς ESM

Την ικανοποίησή του για τις τελευταίες εξελίξεις της οικονομίας στην Eυρωζώνη εκφράζει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην Handelsblatt. «Ακόμη και η Ελλάδα ενδέχεται από τα μέσα της επόμενης χρονιάς να αντεπεξέρχεται πάλι χωρίς πρόγραμμα βοήθειας του ESM, εφόσον τηρήσει τους όρους» είπε.

Την ικανοποίησή του για τις τελευταίες εξελίξεις της οικονομίας στην Eυρωζώνη εκφράζει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «ναι, τα πράγματα πηγαίνουν πραγματικά καλά. Η ευρωκρίση έχει ξεπεραστεί οριστικά και η οικονομία εξελίσσεται παντού καλύτερα του αναμενόμενου. Τέσσερις πρώην χώρες της κρίσης μπορούν να χρηματοδοτούνται πάλι αυτόνομα στις αγορές και ακόμη και η Ελλάδα ενδέχεται από τα μέσα της επόμενης χρονιάς να αντεπεξέρχεται πάλι χωρίς πρόγραμμα βοήθειας του ESM, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τους συμφωνηθέντες μεταρρυθμιστικούς όρους».

Σε ερώτηση μήπως οι Ευρωπαίοι τείνουν να εξωραΐζουν ορισμένες φορές την κατάσταση της Ελλάδας, ο Κλάους Ρέγκλινγκ αντέτεινε ότι «στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε, κάτι που έλαβε υπόψη στην πρόβλεψή του ο ΟΟΣΑ. Σημαντικότερη είναι όμως η αναπτυξιακή τάση για τις επόμενες δεκαετίες και αυτή εκτιμάται από τον ΟΟΣΑ πολύ θετικότερα σε συγκριτικά με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν.

O ίδιος εξέφρασε εκ νέου την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τέταρτο μνημόνιο «εφόσον η κυβέρνηση παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων».

«Η ελληνική πρόοδος στην ανταγωνιστικότητα φαίνεται στις εξαγωγές»

Ο επικεφαλής του ESM ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα έχει κάνει «τεράστια πρόοδο όσον αφορά τη διεθνή ανταγωνιστικότητα», σημειώνοντας πως αυτό αντανακλάται στην αύξηση των εξαγωγών.

Ερωτηθείς από πού θα έρθει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Η ανάπτυξη έρχεται αυτόματα, όταν μία χώρα είναι διεθνώς ανταγωνιστική. Σχετικά με το θέμα αυτό, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο και αυτή αντανακλάται στην αύξηση των εξαγωγών. Για παράδειγμα, μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά έχει δεκαπλάσιο όγκο εμπορευματοκιβωτίων απ’ ό,τι πριν από αυτή. Δεν είναι μόνο ο τουρισμός που αναπτύσσεται, αλλά και η γεωργία και ό,τι έχει σχέση με τη ναυπήγηση πλοίων, από την κατασκευή μέχρι τις υπηρεσίες επισκευών και τη διαχείριση εφοδιαστικών αλυσίδων».

«Η Ευρωζώνη πρέπει να μπορεί να στηρίζει μέλη της σε κρίση»

Στην ίδια συνέντευξη ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να έχει την οικονομική δυνατότητα να στηρίζει ένα κράτος-μέλος σε περίπτωση έκτακτης κρίσης.

Όταν ρωτήθηκε αν η Μέρκελ θα πρέπει να στηρίξει την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για έναν κοινό υπουργό Οικονομικών στην Ευρωζώνη και έναν κοινό προϋπολογισμό, ο Ρέγκλινγκ απάντησε ότι δεν θέλει να κάνει κήρυγμα στη Μέρκελ.

«Όμως πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια περιορισμένη οικονομική δυνατότητα στην Ευρωζώνη, ώστε να μπορούμε να στηρίζουμε τις χώρες μέλη σε περίπτωση ξαφνικής κρίσης. Αυτό το Ταμείο έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να διαθέτει πόρους που θα αντιστοιχούν στο 1% ή 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, κάτι που σημαίνει περίπου 100-200 δισ. ευρώ» είπε.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να έχει την εποπτεία των δημοσιονομικών πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα μετέχει, μαζί με τον ESM, σε μελλοντικά προγράμματα διάσωσης. Στην ερώτηση ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να δώσει τη εποπτεία της δημοσιονομικής πολιτικής στον ESM και αν ο ίδιος θέλει να ανταγωνισθεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Όχι, είμαι κατά των διπλών δομών. Για να μεταφερθεί η εποπτεία της οικονομικής πολιτικής από την Κομισιόν σε εμάς, θα ήταν αναγκαία μία αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ. Θεωρώ ότι δεν είναι ρεαλιστικό να συμβεί αυτό βραχυπρόθεσμα».

Απαντώντας στην ερώτηση, αν είναι ρεαλιστική η κατάργηση της τρόικας στα μελλοντικά προγράμματα και η αντικατάστασή της από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Το ΔΝΤ δεν θα μετέχει πλέον σε περίπτωση μελλοντικών κρίσεων, ούτε πιθανόν και η ΕΚΤ. Θα συνεχίσουμε όμως να χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συγκεκριμένα θέματα, όπως τις πολιτικές για την ενέργεια ή την αγορά εργασίας. Συνεπώς, θεωρώ ότι ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα το έκανε αυτό μαζί με την Κομισιόν στο μέλλον».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024