Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βασιλιάς της Ισπανίας: Θα έχουμε «αποδεκτή» συμφωνία για το Γιβραλτάρ

Βασιλιάς της Ισπανίας: Θα έχουμε «αποδεκτή» συμφωνία για το Γιβραλτάρ

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την επίτευξη μιας αποδεκτής συμφωνίας με τη Βρετανία για το μέλλον του Γιβραλτάρ. Μιλώντας στους βουλευτές των δύο σωμάτων του βρετανικού κοινοβουλίου, στη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων, κατά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Βρετανία, ο Φελίπε τόνισε ότι και οι δύο χώρες έχουν υπερβεί «εχθρότητες και διαμάχες» στο παρελθόν.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την επίτευξη μιας αποδεκτής συμφωνίας με τη Βρετανία για το μέλλον του Γιβραλτάρ.

Μιλώντας στους βουλευτές των δύο σωμάτων του βρετανικού κοινοβουλίου, στη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων, κατά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Βρετανία, ο Φελίπε τόνισε ότι και οι δύο χώρες έχουν υπερβεί «εχθρότητες και διαμάχες» στο παρελθόν.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτή η αποφασιστικότητα να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας θα είναι ακόμη μεγαλύτερη στο ζήτημα του Γιβραλτάρ και είμαι πεπεισμένος ότι μέσα από τον αναγκαίο διάλογο και προσπάθεια, οι δύο κυβερνήσεις μας θα μπορέσουν να εργαστούν προς αποδεκτούς διακανονισμούς για όλους όσους εμπλέκονται», δήλωσε.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια ξεκίνησαν την επίσημη επίσκεψή τους στη Βρετανία για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών που είναι τεταμένες εξαιτίας ζητημάτων που αφορούν στο μέλλον του Γιβραλτάρ, βρετανικού εδάφους στο νότιο άκρο της Ισπανίας, μετά το Brexit.

Ο Φελίπε θα συναντηθεί την Πέμπτη με την πρωθυπουργό Τερίζα Μέι στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Το μέλλον του Γιβραλτάρ μείζον σημείο τριβής

Το μέλλον του Γιβραλτάρ, με πληθυσμό 30.000 κατοίκων, αναμένεται να είναι μείζον σημείο τριβής στις συνομιλίες για το Brexit. Η ΕΕ ενόχλησε τη Βρετανία και το Γιβραλτάρ τον Απρίλιο αναφέροντας ότι η Ισπανία έχει δικαίωμα άσκησης βέτο σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις που θα έχει το έδαφος αυτό με την ΕΕ, μετά το Brexit.

Το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας διαμένει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης που είχε αναβληθεί δύο φορές, μια φορά εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στην Ισπανία το 2016 και μετά γιατί συνέπιπτε με τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι τον Ιούνιο.

Η τριήμερη επίσκεψη, που είχε προγραμματιστεί πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία πέρυσι για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η πρώτη σε 31 χρόνια και πραγματοποιείται μόλις λίγους μήνες μετά την αναζωπύρωση της μακροχρόνιας διαμάχης για το Γιβραλτάρ, τον «Βράχο» που κατέλαβε το 1704 η Βρετανία, τον οποίο η Ισπανία θέλει πίσω.

Η ΕΕ και η Βρετανία πρέπει επίσης να συμφωνήσουν όσον αφορά τις εγγυήσεις για τους πολίτες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία και τους Βρετανούς που ζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024