Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εσωτερικός Δανεισμός. Η παραμελημένη πλευρά του Plan B

Εσωτερικός Δανεισμός. Η παραμελημένη πλευρά του Plan B

Μπροστάτζες από τα μελλοντικά έσοδα του κράτους και όταν έρθει η ώρα έχει ο Θεός.

Τα θέματα του παράλληλου νομίσματος και της δημιουργίας ενός κρατικού συστήματος πληρωμών βασισμένο στο taxis έχουν συζητηθεί εκτενώς από άλλους οπότε δεν χρειάζεται να επαναληφθούν εδώ. Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά που δεν έχει ακόμη αναλυθεί.

Για να αποκτήσει το κράτος ρευστότητα (δηλαδή χρήμα για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους) θα έδινε κίνητρα στους κατόχους του παράλληλου χρήματος ώστε να μην το χρησιμοποιούν! Πιο συγκεκριμένα θα τους υποσχόταν πως αν δεν το δώσουν στο δημόσιο φέτος αλλά το χρησιμοποιήσουν την επόμενη χρονιά θα τύχαιναν μιας πολύ καλής έκπτωσης φόρου.

Αυτό μας λέει δύο πράγματα. Πρώτον πως το κράτος προτιμάει τα ευρώ από τα κουπόνια του και σε αυτά ήθελα να πληρώνεται (λογικό και εγώ αυτό θα έκανα). Δεύτερον πως για να κερδίσει χρήμα τώρα θα θυσίαζε φορολογικά έσοδα στο μέλλον.

Η ήδη χρεοκοπημένη και υπερδανεισμένη χώρα μας θα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της δανειζόμενη ακόμη περισσότερα, παίρνοντας μπροστάτζες από τα μελλοντικά έσοδα και αφήνοντας το κράτος τα επόμενα χρόνια σχεδόν χωρίς δεκάρα!

Ο πίνακας στο Παράρτημα του σχεδίου είναι αποκαλυπτικός:

[Έσοδα-Απώλειες]

Οι απώλειες εσόδων αυξάνονται εκθετικά! Στο τετράγωνο τη μια χρονιά, στον κύβο την επόμενη και στην τετάρτη την μεθεπόμενη.

Φάγωµεν και πίωµεν αύριον γαρ αποθνήσκοµεν. Πρόκειται για το πιο ανεύθυνο σχέδιο που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Δανεικά τώρα και έχει ο Θεός.

Φυσικά όταν γίνει κατανοητό αυτό οι οπαδοί του σχεδίου θα αρχίσουν τις φαντασιοπληξίες του τύπου: Ναι αλλά τα χρήματα θα επενδύονταν στην ανάπτυξη και θα είχαμε έσοδα από την αυξημένη οικονομική δραστηριότητα. Ακριβώς όπως «επενδύονται» όλα τα δανεικά μέχρι τώρα στην Ελλάδα και όπως ήθελε να κάνει η τρέχουσα κυβέρνηση και με το δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας (προσλήψεις αντί για παραγωγή και πραγματική ανάπτυξη).

Πότε επιτέλους θα καταλάβουμε πως τα δανεικά δεν είναι η λύση;

Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου

Οικονομολόγος-προγραμματιστής

Αν βρίσκετε καταθλιπτικά όσα γράφω μερικές φορές σας δεν σας αδικώ Για αντίδοτο σας προτείνω να δείτε μερικές γελοιογραφίες για να χαλαρώσετε.

Γιώργος Επιτήδειος

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024