Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Η προκλητική προεκλογική εκστρατεία του AfD

Δεν διαθέτει και πολλά χρήματα το λαϊκιστικό ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», αλλά πολύχρωμες αφίσες με ποικίλα μηνύματα. Στόχος του να αποτινάξει την σκοτεινή εικόνα ενός κόμματος που προκαλεί τον φόβο.

Δεν διαθέτει και πολλά χρήματα το λαϊκιστικό ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», αλλά πολύχρωμες αφίσες με ποικίλα μηνύματα. Στόχος του να αποτινάξει την σκοτεινή εικόνα ενός κόμματος που προκαλεί τον φόβο.

Από δύο δωμάτια των κεντρικών της γραφείων στο Βερολίνο με την απολύτως απαραίτητη επίπλωση σχεδιάζει το ξενοφοφικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να συντονίσει την προεκλογική του εκστρατεία στη Γερμανία. Στο διπλανό κτήριο λειτουργεί ένα ξενοδοχείο που φαίνεται ότι έχει ζήσει και καλύτερες ημέρες, σήμερα φιλοξενεί πρόσφυγες.

Από τους Πράσινους στο AfD

«Νέοι Γερμανοί; Μπορούμε και μόνοι μας» γράφει σε μια διαφημιστική αφίσα, με την οποία το κόμμα θέλει να προσελκύσει ψηφοφόρους τους επόμενους μήνες. Κάτω από την φράση παρουσιάζεται μια χαμογελαστή έγκυος γυναίκα κι ακριβώς από κάτω αναγράφεται το σλόγκαν «Τόλμησε Γερμανία!».

«Ακόμη κι αν το περιεχόμενο είναι διαφορετικό, η πολύχρωμη εικόνα της καμπάνιας μας θα μπορούσε να αρέσει και στους Πράσινους», υποστηρίζει ο Τορ Κούνκελ. Ο επαγγελματίας γραφίστας με έδρα την Ελβετία, εργάστηκε παλαιότερα σε ένα διαφημιστικό γραφείο που συμβούλευε το κόμμα των Πρασίνων. Με το σλόγκαν «εκτός από υπουργός από μέσα Πράσινος» κάτω από φωτογραφία του τότε υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, το γραφείο κατάφερε να προσελκύσει πολλούς ψηφοφόρους.

Πρώτα οι Πράσινοι, μετά το AfD, για τον δημιουργό Τορ Κούνκελ, δεν έχει σημασία για ποιον εργάζεται;
«Όχι ακριβώς, δεν θα δούλευα ποτέ για ένα προϊόν που θα έβρισκα απαίσιο» υποστηρίζει. «Οι Πράσινοι ήταν ένα διαφορετικό κόμμα από ότι είναι τώρα, ο σημερινός τους πρόεδρος Τζεμ΄Εζντεμιρ δεν μου αρέσει. Το AfD ως μια νέα πολιτική δύναμη είναι απαραίτητη, για το νεοναζιστικό NPD δεν θα εργαζόμουν».

Η επιλογή Κούνκελ ανήκει στον επικεφαλής του κόμματος στο Βερολίνο Μίχαελ Πατσντέρκσι, όπως επίσης και ο Μίχαελ Μπίγκε, που έχει αναλάβει επικεφαλής της μικρής ομάδας του προεκλογικού αγώνα. Ο Μπίγκε ήταν επί χρόνια υφυπουργός της χριστιανοδημοκρατικής κυβέρνησης του Βερολίνου. Απολύθηκε επειδή του καταλογίστηκαν δεξιές πατριωτικές τάσεις ως μέλος ενός σχετικού συνδέσμου με την επωνυμία Burgenschaft.

Εκείνος διατείνεται ότι εγκατέλειψε το κόμμα όντας δυσαρεστημένος για πολλά θέματα, από την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας μέχρι την απεξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια.

«Μπικίνι αντί μπούρκα»

Τρία εκατομμύρια ευρώ θα δαπανήσει το AfD για τον προεκλογικό αγώνα. Επικεφαλής του σε ομοσπονδιακό επίπεδο είναι το δίδυμο Αλίς Βάιντελ και Αλεξάντερ Γκάουλαντ. Από πλευράς ηλικίας, η Βάιντελ θα μπορούσε να είναι κόρη του. Στην αφίσα υπάρχει και μια φωτογραφία του να φορά την αγαπημένη του βαθυπράσινη γραβάτα. Εξ ου και το σλόγκαν «Ρετρό; Αλλά μόνο στις γραβάτες».

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι ένα κόμμα, το οποίο όπως όλα που προέρχονται από το δεξιό πολιτικό φάσμα, ψηφίζουν περισσότερο άνδρες. Ίσως να αισθάνονται να τους προσελκύει περισσότερο από όσο τις γυναίκες το πλακάτ «Μπικίνι αντί μπούρκα», που δείχνει τρεις νέες γυναίκες από πίσω με ένα μικροσκοπικό μπικίνι. Τα μοντέλα δεν είναι μέλη του AfD, αποκαλύπτει ο εκπρόσωπός του κόμματος Κρίστιαν Λιτ.

Αντίθετα για άλλη αφίσα με γυναίκες να φορούν παραδοσιακές στολές προσφέρθηκαν εθελόντριες από την παράταξη.
Για το συγκεκριμένο πλακάτ έγιναν ατέλειωτες συζητήσεις. «Άσκηση δημοκρατίας από τη βάση είναι ωραία αλλά κουραστική» λέει ο Μπίγκε.

Οι τοπικές οργανώσεις στη Βαυαρία και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη αποφάσισαν να μην χρησιμοποιήσουν τα συγκεκριμένα σχέδια για αφίσες στο δικό τους προεκλογικό αγώνα.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα σε ολόκληρη τη Γερμανία ελπίζει να βρουν τα αφισοκολλημένα μηνύματα γενικότερη απήχηση. «Δεν κάνουμε αρνητικό προεκλογικό αγώνα, το μήνυμά μας είναι ότι διαθέτουμε λύσεις σε πολιτικά προβλήματα», υποστηρίζει.

Πάντως, το σχέδιο μιας αφίσας που έδειχνε σε σκούρα χρώματα ένα ασφυκτικά γεμάτο πλοιάριο μέσα στη θάλασσα εγκαταλείφθηκε επειδή φάνταζε πολύ απειλητικό.

Άννε Μπεατρίς Κλάσμαν (dpa) / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Deutsche Welle

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024